Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

41869 herbs 590

Η εξέλιξη της επιστήμης μας έχει δωρίσει το προνόμια να ζούμε τουλάχιστον 20 χρόνια περισσότερο απ’ ότι έναν αιώνα πριν, κι αυτό δεν είναι λίγο πράγμα.

Ωστόσο, η εξέλιξη της επιστήμης χρωστάει πολλά στα βότανα και τα φυτά. Ο «πατέρας της σύγχρονης ιατρικής», ο Ιπποκράτης, πίστευε βαθιά στη δύναμη των βοτάνων, και πολλά από αυτά που δοκίμασε αποτελούν μέχρι σήμερα τη βάση πολλών σύγχρονων φαρμάκων.

Μερικά βότανα έχουν την ικανότητα να προλαμβάνουν μολύνσεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά, αλλά και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα ώστε να είναι γερό απέναντι στους ιούς. Μην ξεχνάτε, όμως, πως η χρήση τους συστήνεται για παιδιά άνω των 2 ετών, ενώ η επίσκεψη στο γιατρό είναι επιβεβλημένη και απαραίτητη εάν τα πρώτα δείγματα μόλυνσης επιμείνουν. Σε περίπτωση αμφιβολίας για αλλεργίες σε κάποιο βότανο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τη χρήση του.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Εχινάκεια: Ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και γι’ αυτό φροντίζουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού προφυλάσσοντάς το από ιούς που θα το ταλαιπωρήσουν. Στην πρώτη ένδειξη πονόλαιμου ή συναχιού, δώστε στο παιδί σας από 1/4 έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού βάμμα εχινάκειας 4 φορές την ημέρα.



Συμφόρηση

Πιπερόριζα, γλυκόριζα και γλυκάνισο: Μαλακώνουν τις βλέννες στην αναπνευστική οδό.

Για να ανακουφίσετε το παιδί από το έντονο συνάχι, σιγοβράστε 2 φλιτζάνια νερό μαζί με 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκια, ψιλοκομμένη ρίζα πιπερόριζας, 2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους γλυκάνισου, και 1 κουταλάκι του γλυκού ρίζα γλυκόριζας για 10 λεπτά. Σουρώστε, και αν θέλετε προσθέστε μέλι. Να δίνετε στο παιδί σας να πίνει 1/2 φλυτζάνι κάθε δύο ώρες, έως και 3 φλυτζάνια την ημέρα.

 


Αναπνευστικά προβλήματα

Αιθέρια έλαια ευκάλυπτου και μέντας: Ανοίγουν τις αναπνευστικές οδούς και καταπολεμούν τις μολύνσεις.

Διευκολύνετε την αναπνοή του παιδιού συνδυάζοντας 10 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου και της μέντας μαζί με μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου ή αμυγδαλέλαιου. Χρησιμοποιείστε ποσότητα ίση με ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού και κάντε εντριβή στο στήθος και στην πλάτη του παιδιού περίπου δύο φορές την ημέρα.

 

Βήχας

Θυμάρι: Ανακουφίζει από τη συμφόρηση και έχει αντιμικροβιακές και αντισπασμωδικές ιδιότητες.

Αναμείξτε 1¼ φλυτζάνι νερού με 2 κουταλάκια του γλυκού τη φλούδα θυμαριού και σιγοβράστε τα για πέντε λεπτά. Μπορείτε να προσθέσετε μέντα, και γλυκόριζα. Βάλτε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι με νερό, και αφήστε το για 30 λεπτά να κρυώσει. Μπορείτε να δίνετε στο παιδί σας να πίνει ένα κουταλάκι του γλυκού όσο συχνά θέλετε.

 

Πονόλαιμος

Φασκόμηλο: Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθά  στην ανακούφιση της φλεγμονής.

Καταπολεμήστε τον πονόλαιμο του παιδιού με 2 φλυτζάνια βραστού νερού και 4 κουταλιές αποξηραμένο φασκόμηλο. Αφήστε τα σε ένα σκέυος για τουλάχιστον 15 λεπτά, στραγγίξτε, προσθέστε λίγο μέλι και δώστε στο παιδί να πιει. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα ένα κουταλάκι θαλασσινό αλάτι για γαργάρες κάθε μία ώρα.

 

Ενοχλήσεις στο αυτί

Λεβάντα: Καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Καταπραΰνετε τις ενοχλήσεις του αυτιού με κομπρέσες από λεβάντα. Γεμίστε μια λεκάνη με ζεστό νερό και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, εμποτίστε ένα βαμβακερό πανί, στραγγίξτε το και ακουμπήστε το στο αυτί του παιδιού.



Πονοκέφαλος και ενίσχυση της μνήμης

Δεντρολίβανο: Ενισχύει τη μνήμη και καταπολεμά την τριχόπτωση

Τοποθετείστε 2-3 γρ. αποξηραμένα φύλλα δεντρολίβανου σε μία κούπα καυτό νερό και αφήστε το να κρυώσει. Σουρώστε, συμπληρώστε με μέλι εάν θέλετε και δώστε στο παιδί μέχρι 3 φορές την ημέρα.

ΠΗΓΗ: www.mama365.gr

Περισσότερα...