Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Αν σχεδιάζετε να δροσιστείτε σε κάποια πισίνα αυτό το καλοκαίρι, θυμηθείτε να βάλετε τα γυαλιά κολύμβησης πριν πέσετε στο νερό για να προστατέψετε τα μάτια σας.
Την προειδοποίηση απηύθυνε το Αμερικανικό Πρόγραμμα Υγιούς Κολύμβησης, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών, το Συμβούλιο Ποιότητας Νερού και Υγείας και το Εθνικό Ίδρυμα Κολύμβησης σε Πισίνες.


Μόνο έτσι θα γλιτώσετε το κοκκίνισμα των ματιών σας το οποίο δεν οφείλεται στο χλώριο, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι αλλά ...στα ούρα που υπάρχουν μέσα στην πισίνα.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για τη χημική αντίδραση που συντελείται όταν το χλώριο έρχεται σε επαφή με ανθρώπινα ούρα.
Η σύνδεση των κόκκινων ματιών με το χλώριο αποδεικνύει πόσο συνηθισμένη είναι αυτή η συνήθεια και άρα, πόσο συχνά ερχόμαστε σε επαφή με ούρα όταν κολυμπάμε σε πισίνες. Υπάρχουν, άλλωστε, διάσημοι αθλητές που έχουν παραδεχθεί δημοσίως τη... διαρροή, όπως ο ολυμπιονίκης Μάικλ Φελπς και ο Ράιαν Λόχτε, οι οποίοι είχαν ομολογήσει ότι έχουν υποπέσει στο ολίσθημα.


Πάντως, ο ερεθισμός των ματιών είναι μόνο μια μικρή παρενέργεια της αντίδρασης χλωρίου και ούρων και σε μικρότερο βαθμό με ιδρώτα και σκόνη. Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι η αντίδραση του χλωρίου με δύο χημικά των ούρων, της ουρίας και του ουρικού οξέος, δημιουργεί δύο δηλητηριώδη αέρια τα οποία μπορούν να πλήξουν τους πνεύμονες, την καρδιά και το κεντρικό νευρικό σύστημα των ανθρώπων.


Πάνω από όλα, το χλώριο δεν σκοτώνει μερικά από τα χειρότερα μικρόβια αρκετά γρήγορα, ώστε να προλάβει ενδεχόμενες μολύνσεις.
Για παράδειγμα, το κρυπτοσπορίδιο μπορεί να ζήσει σε πισίνες με χλώριο για αρκετές ημέρες. Παρά την εκτεταμένη χρήση χλωρίου, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ασθένειες που σχετίζονται με πισίνες αναψυχής, ενώ περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν εμφανίσει διάρροια λόγω νερού που κατάπιαν από πισίνες, πάρκα και σιντριβάνια.
Πώς όμως καταλήγουν αυτά τα μικρόβια σε πισίνες; Επειδή, εκτός από ούρα, κάποιοι κολυμβητές φαίνεται ότι αφήνουν πίσω τους και ίχνη διάρροιας. Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ένας ελεγκτής που θα επιβλέπει τα σωματικά υγρά των κολυμβητών στις πισίνες. Γι' αυτό ο ασφαλέστερος τρόπος είναι η κολύμβηση να γίνεται είτε με γυαλιά είτε με τα μάτια και το στόμα ερμητικά κλειστά.

ΠΗΓΗ : newsbomb.gr