Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Υλικά

 

Κοτόπουλο μέτριο 1 τεμ.
Καρότα 2-3 τεμ.
Σελινόριζα ή κομμάτια σέλινο 1 σελινόριζα ή 2-3 κομμάτια σέλινο
Πατάτες 2-3 τεμ.
Ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπας
Ρύζι 250 γρ.ή πεπονάκι ζυμαρικό
Αλάτι- πιπέρι
Νερό για βράσιμο ίσα να σκεπάζει το κοτόπουλο
Κόκκους μπαχάρι 2-3 τεμ.
Για το αυγολέμονο

Αυγά 2
Λεμόνια 2
Κορν φλαουρ ΓΙΩΤΗΣ 1- 2 κουταλιές σούπας
Οδηγίες

Καθαρίζουμε το κοτόπουλο από τα περιττά λίπη, το πλένουμε πολύ καλά και το βάζουμε ολόκληρο σε μια βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό μέχρι να το σκεπάσει, τους κόκκους μπαχάρι και το βάζουμε να βράσει. Καθαρίζουμε το σέλινο ή την σελινόριζα, τα καρότα, τις πατάτες και τα πλένουμε όλα πολύ καλά. Αφού πάρει δυο-τρεις βράσεις το κοτόπουλο, προσθέτουμε το σέλινο ή την σελινόριζα, τα καρότα και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, προσθέτουμε το αλάτι-πιπέρι και μετά από 35 λεπτά προσθέτουμε τις πατάτες γιατί βράζουν πιο γρήγορα. Αφού βράσουν όλα, βγάζουμε σε μια πιατέλα το κοτόπουλο και τα λαχανικά, αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό προσθέτουμε το ρύζι ή το πεπονάκι, ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μια βράση και το αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά.

Για το αυγολέμονο : Σβήνουμε την φωτιά αφού βράσει το ρυζάκι και με μια κουτάλα βγάζουμε ζουμί καυτό σε ένα μπολ, στύβουμε τα λεμόνια και προσθέτουμε τον χυμό τους μέσα στο μπολ. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια μαζί με 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και με μια πρέζα αλάτι και τα κάνουμε μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Διαλύουμε το κορν φλάουερ με λίγο χλιαρό νερό και το προσθέτουμε στο μπολ με τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε λίγο λίγο από το ζεστό ζουμί λεμονιού στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια για να μην μας κόψει. Αδειάζουμε το μείγμα αυτό σιγά σιγά στην σούπα μας και ανακατεύουμε με την κουτάλα. Αφήνουμε να πάρει 2 βράσεις και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την θερμοκρασία. Σερβίρεται ζεστή.

* Το μυστικό είναι να είναι ζεστό το αυγολέμονο για να μην κόψει, ενώ όταν θα χρειαστεί να ζεστάνουμε ξανά την σούπα το αυγολέμονο δεν θα κόψει.

* Το κοτόπουλο και τα λαχανικά τα βάζουμε σε μια πιατέλα με λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι πιπέρι ή αν θέλουμε κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το τηγανίζουμε ελαφώς προσθέτοντας αλάτι-πιπέρι, λεμόνι και ρίγανη.

ΠΗΓΗ : chefoulis.gr