Σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας
Υλικά
Φύλλο κρούστας 1 πακέτο
Σπανάκι 1 κιλό
Κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένο
Φρέσκα κρεμμυδάκια 4 ψιλοκομμένα
Άνηθο 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο
Τυρί φέτα 400 γρ τριμμένη
Αυγά 4 τεμ
Ελαιόλαδο 3/4 ποτήρι νερού
Αλάτι - πιπέρι
Δυόσμο 1 κουταλάκι γλυκού
Σουσάμι άσπρο 1 φλυτζανάκι του καφέ
Σουσάμι ασπρόμαυρο για το πασπάλισμα
Γάλα 1 φλυτζανάκι του καφέ
Οδηγίες
Καθαρίζουμε, πλένουμε το σπανάκι, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα να ζεματιστεί λίγο δηλαδή ίσα να μαραθεί και το βγάζουμε να στραγγίξει. Καθαρίζουμε , πλένουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι , τα φρέσκα κρεμμυδάκια , τον άνηθο και τον δυόσμο. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι, μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, αφήνουμε λίγο να μαραθεί και βάζουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Δείτε επίσης....
Τα γυρίζουμε λίγο, κόβουμε και βάζουμε και το σπανάκι (αν έχει υγρά στύβουμε με το χέρι μας να στραγγίξει καλά πριν το βάλουμε στην κατσαρόλα) ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, άνηθο, σουσάμι άσπρο. Ανακατεύουμε να πάνε παντού τα υλικά και κατεβάζουμε από την φωτιά. Αφήνουμε λίγο ώστε να γίνει χλιαρό το μείγμα μας και βάζουμε την θρυμματισμένη φέτα. Χτυπάμε ελαφρώς τα 3 αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας καλά και η γέμιση μας είναι έτοιμη. Αλείφουμε με λάδι το ταψί μας και τοποθετούμε ένα φύλλο ολόκληρο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στην μέση και τοποθετούμε τα μισά σε στυλ πλισέ λαδώνοντας ενδιάμεσα (όπως στην φωτογραφία παρακάτω). Απλώνουμε πάνω τους την γέμιση και από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο (στυλ πλισέ) λαδώνοντας πάλι. Καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο απλωμένο κανονικά (ίσιο).
Αφήνουμε για 10 λεπτά το ταψί στο ψυγείο για να κοπεί πιο εύκολα η πίτα μας. Κόβουμε σε ρόμβους, χτυπάμε το ένα αυγό που κρατήσαμε μαζί με το γάλα και με την βοήθεια πινέλου αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας μας. Τέλος πασπαλίζουμε με το ασπρόμαυρο σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μόνο την κάτω μεριά για περίπου 30 λεπτά και μετά το βάζουμε να ψηθεί στο πάνω – κάτω για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
ΠΗΓΗ ; chefoulis.gr