Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Υλικά

 

  • Αμπελόφυλλα 400 γρ
  • Ρύζι 1 ποτήρι καρολίνα (μουσκεμένο και στραγγισμένο από πριν)
  • Ελαιόλαδο 1 ποτήρι + 1/2 για το ψήσιμο
  • Νερό 2 ποτήρια περίπου
  • Κρεμμύδια 5 μεγάλα πολτοποιημένα και στραγγισμένα
  • Άνιθος 1/2 ποτήρι νερού ψιλοκομμένο
  • Φρέσκος δυόσμος 1 κουταλιά της σούπας κοφτή
  • Αλάτι - πιπέρι
  • Ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Χυμός λεμονιού 1 1/2 λεμόνι

Οδηγίες

Πλένουμε τα αμπελόφυλλα κόβουμε τα κοτσάνια τους και τα ζεματάμε στο  νερό με λίγο λάδι περίπου 5 λεπτά και από τις δυο πλευρές  (δηλαδή τα γυρνάμε να ζεματιστούν από την πάνω και από την κάτω μεριά). Τα βάζουμε σε τρυπητή τα ξεβγάζουμε λίγο και τα χωρίζουμε ένα ένα, τα στρώνουμε για να  είναι έτοιμα να τα τυλίξουμε. Ετοιμάζουμε την γέμιση ως εξής. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά ( εκτός από το νερό και το 1/2 ποτήρι λάδι)  τα ανακατεύουμε καλά . Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια και στην κατσαρόλα στον πάτο βάζουμε φύλλα που περισσέψανε, μια στρώση και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε κάθετη θέση κοντά το ένα στο άλλο για να μην ανοίξουν. Βάζουμε το νερό, το 1/2 ποτήρι λάδι τα σκεπάζουμε με πιάτο και τα ψήνουμε σε σιγανή φωτιά. Δοκιμάζουμε να έχει ψηθεί το ρύζι και να τραβήξει τα υγρά. Δεν τα βγάζουμε αμέσως, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά . Τα σερβίρουμε σε πιατέλα με φέτες λεμονιού.

ΠΗΓΗ : chefoulis.gr