Μικρό Χωριό: "Το χωριό που νίκησε τον θάνατο".
H παρουσίαση του βιβλίου "Το χωριό που νίκησε τον θάνατο" του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα, που αναφέρεται στην μεγάλη κατολίσθηση του παλιού Μικρού Χωριού Ευρυτανίας, το 1963, με 13 νεκρούς, πραγματοποιήθηκε
στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου του Παλιού Μικρού Χωριού ενώ στην συνέχεια προβλήθηκε και το ντοκιμαντερ που έχει δημιουργήσει ο Βαγγέλης Πλάκας .
Για το βιβλίο μίλησε και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαρισμό στο facebook
<<Στην παρουσίαση του βιβλίου του καλού δημοσιογράφου και φίλου Βαγγέλη Πλάκα "Το χωριό που νίκησε τον θάνατο", μία εξαιρετική δουλειά για την κατολίσθηση στο παλιό Μικρό Χωριό το 1963 που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους>>
Μικρό Χωριό: "Το χωριό που νίκησε τον θάνατο".
23 Ιανουαρίου 1963. Κυριακή πρωί. Το μεγαλύτερο τμήμα του Μικρού Χωριού Ευρυτανίας χάνεται εξαιτίας κατολίσθησης του βουνού Κρι. Μέσα σε λίγα λεπτά τεράστιος όγκος από λάσπη, χώμα και βράχια παρασέρνει τα πάντα στο πέρασμά του και φέρνει την καταστροφή. Δεκατρείς άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, οι περισσότεροι κάτοικοι χάνουν όλα τους τα υπάρχοντα. Όμως δεν χάνουν τη δύναμή τους, η φυσική καταστροφή προκαλεί μία πρωτόγνωρη κινητοποίηση και το χωριό θεμελιώνεται ξανά σε ένα χρόνο.
Την ιστορία καταστροφής και αναγέννησης του τόπου καταγωγής του καταγράφει ο δημοσιογράφος της Δημοτικής Τηλεόρασης “TV 100” και της εφημερίδας “Μακεδονία” Βαγγέλης Πλάκας στο ντοκιμαντέρ “Το Χωριό που νίκησε το θάνατο”, το οποίο επιλέχθηκε να προβληθεί στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
“Όταν ήμουν παιδί άκουγα την ιστορία και την ζούσα και εγώ μέσα από τους ανθρώπους που την είχαν ζήσει. Αυτή ήταν και η βασική αιτία που προχώρησα στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ. Μπορεί να να είναι μία τραγική ιστορία, αλλά στο τέλος η υπόθεση κλείνει με ένα πολύ θετικό, αισιόδοξο μήνυμα οδηγεί σε μία λύτρωση όλης της περιοχής και κυρίως των ανθρώπων που κατάφεραν να σταθούν ξανά στα πόδια τους” ανέφερε ο Βαγγέλης Πλάκας στην εκπομπή “Πανόραμα” στο “Πρακτορείο FM 104,9”.
"Nομίζω αυτές τις ιστορίες τις έχουμε ανάγκη, ειδικά στις μέρες μας, δηλαδή αναζητούμε μέσα από μικρές ιστορίες του χθες και του σήμερα κάποια θετικά κάποια αισιόδοξα μηνύματα, τα οποία δεν πολυβλέπουμε πλέον στην καθημερινότητά μας" είπε ο Βαγγέλης Πλάκας, ο οποίος έκανε τη δημοσιογραφική έρευνα και την παραγωγή για το ντοκιμαντέρ.