Μήνυμα Σαρακιώτη για την διεθνή ημέρα Αγρότισσας
Η Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2007. Το εν λόγω γεγονός ήρθε να υπενθυμίσει την καθοριστική συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και στην κοινωνική συνοχή. Η Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας αποτελεί το επιστέγασμα της αναγνώρισης των κατακτήσεων που έφεραν οι αγώνες, οι διεκδικήσεις και οι ιδέες των γυναικών και του φεμινιστικού κινήματος στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.
Δείτε επίσης....
Στη χώρα μας, ελέω κρίσης, η πολύπλευρη επίθεση στα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών πολλαπλασίασε τα εμπόδια ισότιμης ένταξής τους στην αγορά εργασίας για τις νέο-εισερχόμενες κρατώντας, έτσι, ένα τεράστιο αριθμό νέων γυναικών στην ανεργία. Η κρίση και τα ελλείμματα του κοινωνικού κράτους εξαιτίας αυτής έχει επιβαρύνει τις γυναίκες με την απλήρωτη παροχή ενός ευρέως φάσματος υπηρεσιών φροντίδας που τις αποστερεί επιπλέον από προσωπικό χρόνο και δυνατότητα ενασχόλησης με άλλες δραστηριότητες.
Ειδικότερα για τις αγρότισσες, πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη εμπεριστατωμένων ερευνών αναφορικά με την εργασία τους στον αγροτικό τομέα και βασική αιτία αποτελεί ότι μεγάλο μέρος της εργασίας των αγροτισσών δεν είναι αμειβόμενη και ασφαλισμένη γιατί συνδέεται με μικρές οικογενειακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Οι γυναίκες αγρότισσες, που έχουν την κύρια ευθύνη της εκμετάλλευσης, αποτελούν, δυστυχώς, μια μικρή μειοψηφία στο σύνολο των αγροτών.
Ο πρωτογενής τομέας και κυρίως ο κλάδος της μεταποίησης αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη παραγωγική ανασυγκρότηση και βασικός στόχος του είναι να υποστηρίξει τη συμμετοχή των γυναικών σε αυτή. Αυτό μεταφράζεται σε συμμετοχή των γυναικών στα «ενεργητικά» προγράμματα απασχόλησης, ήτοι σε:
- Ειδικά προγράμματα οικονομικής και τεχνικής στήριξης άνεργων γυναικών.
- Ενίσχυση της γυναικείας αυτοαπασχόλησης κι ευρύτερα των πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας γυναικών (αγροτικές συνεργατικές επιχειρήσεις).
- Ενσωμάτωση σε όλα τα προγράμματα κατάρτισης και προώθησης της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής των γυναικών υψηλότερου από το μερίδιό τους στο σύνολο των ανέργων, μακροχρόνια ανέργων και απασχολούμενων, με στόχο τη μείωση της ψαλίδας στον κίνδυνο ανεργίας.
- Ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στο σχεδιασμό πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα.
Με άξονα τα παραπάνω, η Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας αποκτά ιδιαίτερη σημασία στα πλαίσια της παρούσας δύσκολης συγκυρίας, την οποία βιώνει η χώρα και ειδικότερα ο αγροτικός κόσμος, υπενθυμίζοντας την ηθική – τουλάχιστον – υποχρέωσή μας έναντι αυτών των γυναικών.