Σοκαριστικά τα στοιχεία της Αστυνομίας για την κακοποίηση των ζώων
Η προστασία των ζώων είναι ένα κοινωνικό ζήτημα, το οποίο φυσικά αφορά όλους μας. Ο σεβασμός εξάλλου απέναντι στα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού και συνεπώς η φροντίδα και προστασία τους, είναι σημαντικό να γίνει συνείδηση όλων μας.
Οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, προσεγγίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία περιστατικά που σχετίζονται με την προστασία των ζώων, συμμετέχοντας στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά φαινόμενα βάναυσης συμπεριφοράς, κακοποίησης και θανάτωσης ζώων.
Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Στερεά Σταύρος Κουτουλογένης
<< Πολλές φορές γινόμαστε αποδέκτες καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης και θανάτωσης ζώων, διατάραξης κοινής ησυχίας από δεσποζόμενα ζώα και μη τήρησης των προβλεπομένων κυρώσεων εκ μέρους των ιδιοκτητών τους.
Αυτό που θα πρέπει πρώτιστα να καταστεί σαφές, είναι ότι ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου και ιδιαίτερα συγκεκριμένες μορφές βίας, όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός, αλλά και η αναίτια θανάτωση ζώων, τιμωρούνται με φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές, ενώ παράλληλα βεβαιώνονται αυτοτελώς διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις.
Δείτε επίσης....
Οι αστυνομικοί βεβαιώνουν διοικητικά πρόστιμα (δεν επιβάλλουν) ή σχηματίζουν δικογραφία όταν υπάρξει καταγγελία....>>
Για να βεβαιώσουν δε την παράβαση πρέπει πρώτα να τη διαπιστώσουν και αυτό γίνεται:
• με άμεση και προσωπική αντίληψη των αστυνομικών,
• με επιτόπια μετάβασή τους στον τόπο που βρίσκονται τα ζώα, καθώς και
• με τη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων που καταδεικνύουν την ύπαρξη των πραγματικών περιστατικών.
Όταν βεβαιωθεί η παράβαση τότε αυτή αποστέλλεται: α) στην Κτηνιατρική Υπηρεσία του δήμου και όπου αυτή δεν έχει συσταθεί β) στο Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου ή στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας περιφερειακής ενότητας, για την επιβολή του βεβαιωθέντος προστίμου. Πρόκειται δε για αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.
Τι εννοούμε όμως με την έννοια κακοποίηση; Ενδεικτικά θα αναφέραμε:
• Έλλειψη καταλύματος ή ακατάλληλο κατάλυμα,
• μόνιμη αλυσόδεση, ακατάλληλη τροφή ή νερού,
• μη κατάλληλοι και προστατευόμενοι από τις καιρικές συνθήκες χώροι καταλύματος
• έλλειψη φροντίδας και κτηνιατρικής περίθαλψης σε περιπτώσεις ασθενειών.
Είναι επίσης υποχρεωτική η καταγραφή και σήμανση των ζώων συντροφιάς από τους ιδιοκτήτες τους, καθώς και να φέρουν βιβλιάριο υγείας.
Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, καλής μεταχείρισης καθώς και οι ισχύουσες αστυνομικές και υγειονομικές διατάξεις για την τήρηση της κοινής ησυχίας, με ευθύνη των ιδιοκτητών τους.
Οφείλουμε δηλαδή να φροντίζουμε τα ζώα συντροφιάς και όπως εύστοχα επισήμανε και ο κ. Αντιδήμαρχος να μην τα εγκαταλείπουμε απροστάτευτα, διότι κάτι τέτοιο δηλώνει έλλειψη ευθύνης, συνείδησης και ανθρωπισμού.
Το πιο πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο αποτελείται από τους Νόμους: α) 4235/2014 και β) 4039/2012.
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, γνωρίζοντας ότι το θέμα της κακομεταχείρησης και της έλλειψης προστασίας των ζώων αποτελεί ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και δεδομένου ότι πέραν των ποινικών του παραμέτρων, προκαλεί και την δικαιολογημένη αντίδραση των πολιτών, καθώς πράξεις κακοποίησης των ζώων αποτελούν πράξεις βαρβαρότητας και έλλειψης στοιχειώδους συναισθήματος και ανθρωπισμού, έχει δώσει σαφείς κατευθυντήριες εντολές και οδηγίες προς τις αρμόδιες περιφερειακές Υπηρεσίες, σε συνεργασία και με τους συναρμόδιους Φορείς.
Οι εντολές είναι κάθε είδους καταγγελία ιδιώτη, φιλοζωικής ομοσπονδίας ή σωματείου, καθώς και οποιαδήποτε σχετική πληροφόρηση που αφορά σε κακοποίηση ή θανάτωση ζώου, να εξετάζεται άμεσα και με δέουσα προσοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν, αλλά και πρόσφατα, σχετικές διαταγές, στις οποίες αποτυπώνεται με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τόσο η ισχύουσα νομοθεσία, όσο και η ορθή ακολουθητέα διαδικασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
Παράθεση στατιστικών στοιχείων
Το 10μηνο του 2016, από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, συνελήφθησαν (6) άτομα για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων, κατηγορήθηκαν αλλά (20) και σχηματίστηκαν (47) δικογραφίες για τα συγκεκριμένα αδικήματα.
Το ίδιο χρονικό διάστημα οι Υπηρεσίες μας κλήθηκαν να διαχειριστούν και επελήφθησαν σε (57) καταγγελίες.
Τα προηγούμενα χρόνια (2014, 2015) οι Υπηρεσίες μας διαχειρίστηκαν τις παρακάτω υποθέσεις:
2014 2015
Καταγγελίες που υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες μας 35 55
Αριθμός κατηγορηθέντων ατόμων 13 17
Αριθμός συλληφθέντων 7 9
Αριθμός δικογραφιών 30 52
Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, Υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα της προστασίας των ζώων και στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνουμε και παροτρύνουμε τους πολίτες να ενημερώνουν τις τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται τέτοιες συμπεριφορές.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά φαινόμενα βάναυσης συμπεριφοράς, κακοποίησης και θανάτωσης ζώων, καθώς και για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και των υποχρεώσεων που απορρέουν για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς.
Επίσης, στηρίζουμε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης φιλοζωικής συνείδησης και κουλτούρας στις περιοχές αρμοδιότητάς μας και στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν τα φιλοζωικά σωματεία.
Σε κάθε περίπτωση συμβουλεύουμε τους συμπολίτες μας να σέβονται και να αγαπούν τα ζώα, διότι αυτό είναι δείγμα πολιτισμού και παιδείας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιληφθούμε με σαφήνεια ότι η προστασία των ζώων πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας.