Καταψήφισε τον σχεδιασμό ΠΕΣΔΑ η Λαϊκή Συσπείρωση
Κατά του σχεδίου ΠΕΣΔΑ τάχθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο η Λαϊκή συσπείρωση η οποία και το καταψήφισε σημειώνοντας << ότι δεν λύνει το ζήτημα του Φορέα υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ και τους φορείς που θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας των όποιων εγκαταστάσεων και <<παίζει>> με την επικρατούσα αντιπαράθεση γύρω από την νομιμότητα του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Α.Ε. Φαίνεται να ικανοποιεί τα αιτήματα του Δήμου Λεβαδέων και Λοκρών, ενώ ταυτόχρονα αγνοεί τον Δήμο Δομοκού, που διαθέτει δικό του ΧΥΤΑ>>Παράλληλα όπως τονίστηκε κατά την τοποθέτηση Δεν αποσαφηνίζει το δημόσιο χαρακτήρα όλων των εγκαταστάσεων και δεν διασφαλίζει τους όρους εργασίας των εργαζομένων σε αυτές.
Δείτε επίσης....
Τοποθέτηση της Λ.Σ. κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Παρακολουθήσαμε με προσοχή τη συζήτηση που έγινε πριν λίγες μέρες σε επίπεδο διαλόγου με τους Δήμους.
Προσπαθήσαμε να μελετήσουμε το πολυσέλιδο κείμενο που διανεμήθηκε.
Θεωρούμε πως είναι σκόπιμο και αναγκαίο να διατυπώσουμε ορισμένες σημαντικές παρατηρήσεις.
- Το Περιφερειακό Σχέδιο είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων που προώθησε η Κυβέρνηση στη βάση των κατευθύνσεων της Ε.Ε.
- Συνδέει τη διαχείριση των απορριμμάτων με την «αξιοποίησή τους» σε διάφορους τομείς όπου μπορεί να προκύψει πολύ σημαντικό επιχειρηματικό κέρδος, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες για την διείσδυση των κεφαλαιοκρατών στο χώρο, οι οποίοι έχουν, ήδη, εκφράσει έμπρακτα και συγκεκριμένα το ενδιαφέρον τους.
- Δεν προσδιορίζει συγκεκριμένους περιορισμούς στη μέθοδο επεξεργασίας των απορριμμάτων και δεν αποκλείει την καύση.
- Δεν γίνεται πολύ συγκεκριμένο με τα βιομηχανικά απόβλητα και την διαχείριση τους, αν και αποτελούν συντριπτικά μεγαλύτερο όγκο από τα αστικά απόβλητα.
- Περιγράφει τις εγκαταστάσεις που ήδη λειτουργούν, χωρίς να αναφέρεται στα προβλήματα και τις αδυναμίες που υπάρχουν εξ αιτίας του ρυθμού χρηματοδότησης, αλλά και διοικητικών αστοχιών (όπως αυτή στο ΧΥΤΑ της Λαμίας που σχεδιάστηκε και επιδιώκεται να γίνει μέσα σε λατομική ζώνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται) .
- Προβλέπει νέες εγκαταστάσεις ( ΧΥΤΥ, ΜΕΑ και ΣΜΑ), αλλά δεν τις χωροθετεί, μιλώντας γενικόλογα.
- Δεν λύνει το ζήτημα του Φορέα υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ και τους φορείς που θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας των όποιων εγκαταστάσεων, παίζοντας με την επικρατούσα αντιπαράθεση γύρω από την νομιμότητα του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Α.Ε. Φαίνεται να ικανοποιεί τα αιτήματα του Δήμου Λεβαδέων και Λοκρών, ενώ ταυτόχρονα αγνοεί τον Δήμο Δομοκού, που διαθέτει δικό του ΧΥΤΑ.
- Η οικονομοτεχνική μελέτη που στηρίζεται είναι αμφισβητήσιμη, ενώ λείπει οποιαδήποτε αναφορά στην αναγκαία χρηματοδότηση και το πώς αυτή θα εξασφαλιστεί.
- Δεν κάνει λόγο για το ποιος θα έχει καθοριστικό λόγο στην διαμόρφωση του κοστολογίου, άρα και του τιμολογίου χρέωσης των ενδιαφερομένων ( λαού και επιχειρήσεων ).
- Δεν αποσαφηνίζει το δημόσιο χαρακτήρα όλων των εγκαταστάσεων και δεν διασφαλίζει τους όρους εργασίας των εργαζομένων σε αυτές.
- Δεν αντιμετωπίζει ενιαία και με την λογική της εξασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα της αποκομιδής και της μεταφοράς των απορριμμάτων
Με αυτές τις παρατηρήσεις, και ενώ η προσπάθεια μας να μελετήσουμε την πραγματική κατάσταση και το σχέδιο συνεχίζεται, ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ το εν λόγω ΠΕΣΔΑ.