Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Αστεία χαρακτηρίζουν οι πολίτες την πρόταση του υπουργού Οικονομικών

να επιβληθεί φόρος στα τρόφιμα που περιέχουν πολλά λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.


Η πρόταση αυτή δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία αφού αντίστοιχα μέτρα έχουν επιβληθεί και σε άλλες χώρες όπως στην Αμερική, στην Ουγγαρία, στη Φιλλανδία , στη Γαλλία και στην Ιρλανδία.


Το πρόβλημα όμως είναι ότι σε χώρες που βρίσκονται υπό καθεστώς κρίσης ο φτωχός πληθυσμός προτιμά τροφές με αυξημένη θερμιδική απόδοση για να καταπολεμήσει το αίσθημα της πείνας, ενώ δεν έχει εύκολα και την επιλογή ως καταναλωτής να αγοράζει light προϊόντα.


Η πρόταση είχε πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2014. Τα κλιμάκια της τρόικας πρότειναν τότε στο υπουργείο Οικονομικών να υπολογίσει πόσα έσοδα θα μπορούσαν να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία αν επιβληθεί ο φόρος λίπους σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών


Ο Γιάννης Βαρουφάκης την επαναφέρει σήμερα προτείνοντας την επιβολή ενός λεπτού στα προϊόντα υψηλής θερμιδικής αξίας ώστε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα 3,5 δισ. Ευρώ.
Οι καταστηματάρχες στο χώρο της εστίασης απορρίπτουν τον φόρο λίπους και ο πρόεδρος στην Φθιώτιδα Κώστας Καραγιώργος προειδοποιεί πως ακόμη και μια μικρή αύξηση στις τιμές θα φέρει κι άλλα λουκέτα ενώ θα τραυματίσει και τον τουρισμό.

Πηγή:lamiastar.gr