Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας Λαμίας σε συνεργασία την Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων) και την στήριξη του Δήμου Λαμιέων, οργανώνει σε σχολεία του Νομού Φθιώτιδος και ειδικότερα της Λαμίας, το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας μέσω της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του κ. Δικελίδη καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση για μαθητές της ΣΤ’ τάξης Δημοτικών Σχολείων, με τίτλο «Εκπαίδευση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση – Τα παιδιά σώζουν ζωές».



Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ακολουθεί την πρόσφατη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εκπαίδευση των μαθητών στην ΚΑΡΠΑ, από την ηλικία 12 ετών ή και νωρίτερα, για 2 ώρες το χρόνο,σ’ όλο τον κόσμο (Kids Save Lives – Training School Children in Cardiopulmonary Resuscitation Worldwide).

Το πρόγραμμα παρέχει εκπαίδευση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε μαθητές της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων, ώστε να μάθουν πώς να δράσουν αν ξαφνικά κάποιος καταρρεύσει μπροστά τους. Εστιάζεται σε βασικές και σωτήριες για τη ζωή γνώσεις και δεξιότητες, που μπορεί να βοηθήσουν το θύμα να κρατηθεί στη ζωή μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας (ασθενοφόρο).

Η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι δύο ώρες και περιλαμβάνει πρακτική εξάσκηση, με χρήση ειδικών εκπαιδευτικών προπλασμάτων και ενεργό συμμετοχή των μαθητών.

H εκπαίδευση θα γίνει από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, ενώ θα συμμετέχουν υποστηρικτικά εθελοντές γυμναστές μετά από κατάλληλη επιμόρφωση και θα είναι σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης 2015 (European Resuscitation Council/ERC).

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, την Τρίτη 21-2-17 στις 17:00, θα πραγματοποιηθεί  ημερίδα με τις Δ/νσεις Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων) στο 12ο Δημοτικό σχολείο για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών.

Εκπαιδεύοντας μαθητές αυξάνεται ο αριθμός των μελών στην κοινότητα που γνωρίζουν Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, ενώ παράλληλα καλλιεργείται το αίσθημα της κοινωνικής  ευθύνης.