Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου.

Μετά από μεγάλο διάστημα αδράνειας εφαρμογής του αντικαπνιστικού Νόμου, επανέρχεται η εντατικοποίηση ελέγχων για την εφαρμογή του (3868/2010) και (4419/2016) περί απαγόρευσης του καπνίσματος.

Αναφέρουμε τι είναι αναγκαίο να εφαρμόζουν όλοι οι καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος, για να αποφύγουν τα βαριά πρόστιμα.

•    Δεν προβλέπεται κανένας ειδικός χώρος για καπνίζοντες.

•    Το πρόστιμο στον παραβάτη επιχειρηματία είναι από 500 έως 10.000 € και στον πελάτη από 50 έως 500 €.

•    Τέσσερις παραβάσεις σημαίνει 10 μέρες αφαίρεση άδειας, ενώ στις πέντε παραβάσεις, ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ.

•    Ελεγκτικές υπηρεσίες βάσει των διατάξεων του Νόμου 4419/2016 διενεργούν ελέγχους τακτικούς – έκτακτους ελέγχους ως επίσης και αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις, ανάλογα με τον αριθμό των παραβάσεων και το μέγεθος της περιοχής.

•    Οι έλεγχοι διενεργούνται σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας.

•    Προτεραιότητα για ελέγχους: Νοσοκομεία – ιδιωτικές κλινικές, παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά ιδρύματα, Εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κέντρα διασκέδασης, κλπ.

•    Σε αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης με επιβαίνοντες κάτω των 12 ετών επιβάλλεται πρόστιμο 1500 €, ενώ το ποσό ανέρχεται στις 3000 € όταν το αυτοκίνητο είναι δημόσιας χρήσης.

Τονίζεται ότι η παρέμβαση του υπευθύνου του καταστήματος σε διαμαρτυρία πελάτη ή η πραγματοποίηση συστάσεων στους παραβάτες είναι υποχρεωτική, διαφορετικά επιφέρει πρόστιμο. Ελεγκτικά όργανα είναι: Επιθεωρητές ή Επόπτες Υγείας, Δημοτική Αστυνομία, Λιμενική Αστυνομία. Όπου δεν υφίσταται Δημοτική Αστυνομία ο έλεγχος γίνεται από την Αστυνομία.