Τι είπε ο Βασίλης Κυριακάκης στη βουλή για φυλακές και διόδια
Η τοποθέτηση του βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κυριακάκη για το νέο σωφρονιστκό σύστημα,
την αποσυμφόρηση των φυλακών, την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, τις φυλακές Δομοκού, την κατάργηση νόμου Βορίδη-Ρέππα για διόδια.»
Δείτε επίσης....
Στην ομιλία του ο Βασίλης Κυριακάκης αναφέρθηκε αρνητικά στην καλλιέργεια ενός κλίματος τρομοϋστερίας, τρομολαγνείας, φόβου και ενός κλίματος διχασμού της ελληνικής κοινωνίας που επιχειρεί κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, ενώ είναι παραδεκτό και από βουλευτές της ότι χρειάζονται ευεργετικές διατάξεις, δεν προσφέρει με αυτό τον τρόπο επιχειρήματα για να αντιμετωπιστεί η σκληρή πραγματικότητα που υπάρχει στη χώρα σχετικά με το σωφρονιστικό σύστημα.
Σχετικά με το σχέδιο νόμου αναφέρθηκε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που κινείται σε τελείως διαφορετική φιλοσοφία, που βάζει στο κέντρο την αξιοπρέπεια των κρατουμένων, τα δικαιώματά τους. Βάζει στο κέντρο τη δικαιοσύνη που πρέπει να υπάρξει και μέσω του σωφρονιστικού να εμπεδωθεί και συνολικότερα στην κοινωνία
Το νομοσχέδιο βρίσκεται στον αντίποδα της επικοινωνιακής φύσης μέτρων όπως η ίδρυση των φυλακών τύπου Γ στο Δομοκό , για την οποία όπως παραδέχτηκε και ο κ. Βορίδης, το μόνο μέτρο ασφαλείας ήταν η αύξηση της εξωτερικής φρουράς παρόλες τις συνεχείς επισημάνσεις πολλών φορέων για τα πολύπλευρα τραγικά προβλήματα λειτουργίας που είχε ήδη η φυλακή ως απλό κατάστημα. Στόχος του νομοσχεδίου και των έκτακτων ρυθμίσεων που προβλέπει είναι η άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών και η αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης που επικρατεί με αίσθημα ανθρωπισμού και δικαιοσύνης και σύννομα με τις διεθνείς προδιαγραφές.
Τέλος αναφέρθηκε στις 3 τροπολογίες που συνυπέγραψε και για τις οποίες ζήτησε από τον Υπουργό να τις κάνει αποδεκτές.
• Την κατάργηση του λεγόμενου «κουκουλονόμου» μέτρου που έχει κριθεί αποτυχημένο και αντιθέτως έχει αφήσει περιθώρια καταχρηστικής και άδικης εφαρμογής του σε καθόλα ειρηνικούς πολίτες.
• Την εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου λήψης DNA με τις διεθνείς προδιαγραφές που προσπαθεί να αποκαταστήσει το πλαίσιο της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την ανακριτική διαδικασία
• Την κατάργηση των ρυθμίσεων Ρέππα-Βορίδη που ποινικοποιούν τις δράσεις και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των διοδίων και έχουν οδηγήσει σε βιομηχανία διώξεων εναντίων αγωνιζόμενων πολιτών για το δικαίωμα στην απρόσκοπτη μετακίνηση.
Πηγή:lamiastar.gr