Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Συνεχίζονται τα προβλήματα για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ οι οποίοι για μία ακόμη φορά ζητούν την βοήθεια των Υπουργείων και των δημοσίων φορέων.
να συμμορφωθεί απέναντι στους νόμους και τους κανόνες μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.


Οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους  κάνουν λόγο για << εικόνα συνολικής απαξίωσης του εργοστασίου και του εργατικού δυναμικού  της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα...>>


Οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους  παραθέτουν παραδείγματα απαξίωσης των εργαζομένων και διεκδικούν  να ενσωματωθούν όλοι οι εργαζόμενοι,  από όλες τις εργολαβίες στην ίδια την ΛΑΡΚΟ.
 Να επαναλειτουργήσει το Σ.Α.Ε.Ξ που ήταν τμήμα της ΛΑΡΚΟ το οποίο εκτελούσε επιτυχώς εργασίες ίδιες με  αυτές που κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι μέσω εργολαβίας στην συντήρηση.


 Να επανδρωθούν με εξοπλισμό και προσωπικό τα συνεργεία.
Να αξιοποιηθεί το εργατοτεχνικό, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό που ήδη υπάρχει συνολικά στην ΛΑΡΚΟ και απασχολείτε εκτός ειδικότητας.
  Να γίνουν νέες προσλήψεις, εργατοτεχνικού, επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού.
Να φτιαχτεί οργανόγραμμα  και να αναρτηθεί, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες το οποίο θα έχει σαν βάση αυτό που ίσχυε  την 10ετια του 80’ που στο ίδιο εργοστάσιο, πιο καινούριο τότε κατά 35 έτη, οι εργαζόμενοι ξεπερνούσαν τους 1100 και ήταν η μοναδική 10ετια που η ΛΑΡΚΟ δεν είχε θανατηφόρο ατύχημα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα αιτήματα μας  είναι για την ασφαλή εργασία των εργαζομένων και ελαττώνουν την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ. Δίνουν οικονομική ανάσα στην ίδια, στους εργαζόμενους, στην τοπική κοινωνία και προασπίζονται το δημόσιο συμφέρον για τους εξής λόγους:
●    Ένας εργαζόμενος στην ΛΑΡΚΟ μέσω εργολαβίας κοστίζει  περισσότερο από ένα εργαζόμενο στην ίδια την ΛΑΡΚΟ και ας αμείβετε αρκετά πιο χαμηλά ο εργαζόμενος στην εργολαβία. Η διαφορά του μεγαλύτερου κόστους για την ΛΑΡΚΟ, σε συνδυασμό με τις μικρότερες απολαβές του εργαζομένου στον εργολάβο, είναι το κέρδος του εργολάβου. Ο εργολάβος δεν προσφέρει υποδομές, παρά μόνο νοικιάζει στην πραγματικότητα τους εργαζόμενους της εργολαβίας στην ΛΑΡΚΟ.
●    Η επαναλειτουργία του Σ.Α.Ε.Ξ  θα μηδενίσει σχεδόν την ύπαρξη εργολάβου στην ΛΑΡΚΟ.
●    Η επάνδρωση με εξοπλισμό και προσωπικό των συνεργείων θα μηδενίσει σχεδόν τις δαπάνες σε εξωτερικά, μεγάλα μηχανουργία. Οποιαδήποτε επισκευή η κατασκευή θα είναι πιο ποιοτική και ασφαλής, αποδειγμένα, διότι θα είναι κατασκευασμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του εργοστάσιου και των εργαζομένων.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το κλίμα που συνειδητά διαμορφώνει η Διοίκηση. Κλίμα τρομοκρατίας; Αλαζονείας; Αυταρχισμού; Πες τε το όπως θέλετε, σίγουρα πάντως έχουν φέρει την κατάσταση στο απροχώρητο. Οι εργαζόμενοι εργάζονται συγχυσμένοι, πιέζονται στο μέγιστο, με κίνδυνο εργατικού ατυχήματος.

Για το λόγο του αληθές μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
•    Είναι δεκάδες τα κρούσματα κήλης σε εργαζόμενους.
•    Οι εργαζόμενοι που απέργησαν απέναντι σε αυτήν την κατάσταση «τιμωρούνται» η εκφοβίζονται ότι θα τιμωρηθούν  με εντολές της Διοίκησης .
•    Απολύσαν άνανδρα, για να δείξουν τον αυταρχισμό τους,  εργαζόμενους που είχαν δεκαετίες στην ΛΑΡΚΟ χωρίς να τους δώσουν τα χρήματα που τους χρωστάνε από την επιβολή των αναβαθμίσεων χωρίς οικονομικό αντίχτυπο, χωρίς να πάρουν καν υπόψη και αδιαφορώντας επιδεκτικά ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα πρέπει να αγοράσουν ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν.
•    Ενώ υπάρχουν καθημερινά δέκα και πλέον  αυτοκίνητα παρκαρισμένα για να μετακινούνται τα στελέχη, οι εργάτες, ειδικά στα συνεργεία κάνουν μεταφορές βαριών εργαλείων και μετακινήσεις χιλιομέτρων με τα πόδια και στην πλάτη, «σαν τα μουλάρια» που λένε και οι παλιοί. Οι Διοικούντες επίτηδες και αυταρχικά δεν δίνουν λύση. Ένα αυτοκίνητο υπάρχει σε ένα τμήμα ξ κατά την απογευματινή και νυχτερινή Βάρδια και οι συνάδελφοι που το έχουν χρεωθεί, έχουν  εντολή να μην μεταφέρουν εργαζόμενους και εργαλεία.
Κύριοι,
Θεωρούμαι πως δεν χρειάζεται να γράψουμε άλλα για να καταλάβετε τι συμβαίνει. Σας ζητάμε να παρέμβετε και να βάλετε τέλος, στην επικίνδυνη εργασία, στην σύγχυση, στις παρανομίες της ΛΑΡΚΟ.  
Καλούμε την ΕΜΝΕ να εξετάσει τις μεταθέσεις που αναφέραμε, να ελέγξει εγκαταστάσεις, εργασίες, μηχανήματα κτλπ που μπορούμε να της υποδείξουμε. Κύριο για εμάς είναι η ΕΜΝΕ να παρέμβει έτσι ώστε να   αναρτηθεί οργανόγραμμα που θα περιέχει όλες τις ειδικότητες ανά τμήμα, τα καθήκοντα κάθε ειδικότητας και τον τρόπο εργασίας. Κυριότερο από όλα είναι να  παρέμβει και να βάλει τις προϋποθέσεις για να υπάρχει ευχάριστο κλίμα εργασίας, να μην υπάρχουν εργαζόμενοι ταχυτήτων.
Επίσης  καλούμε το Υπουργείο Εργασίας, την κ. Υπουργό,  να ορίσετε σε άμεσο χρονικό διάστημα τριμερή συνάντηση μεταξύ του Συνδικάτου μας , της ΛΑΡΚΟ και του Υπουργείου  για τα εξής θέματα:
1.    Συμμόρφωση της ΛΑΡΚΟ απέναντι στους όρους και τις αμοιβές των εργαζομένων που έκανε πρόσληψη η ίδια, με σύμβαση αορίστου χρόνου, στην χρονική περίοδο  01/01/2007 – 30/06/2010, στην οποία περίοδο ο νόμος για τις ΣΣΕ δεν είχε καταργηθεί και στην ΛΑΡΚΟ ήταν σε ισχύει Επ.Σ.Σ.Ε που ήταν ευνοϊκότερη της κλαδικής Σ.Σ.Ε και όπου σύμφωνα με τον νόμο που καταργήθηκε ήταν υποχρεωτική η εφαρμογή της Επ.Σ.Σ.Ε,  αλλά η ΛΑΡΚΟ  παράνομα δεν την εφάρμοσε.
2.    Συμμόρφωση της ΛΑΡΚΟ απέναντι στους εργαζόμενους που από το 2013 με απόφαση της τότε Διοίκησης, η οποία απόφαση συνεχίζετε να εφαρμόζετε και από την σημερινή Διοίκηση, τους  έχει επιβάλει μονομερώς μεγαλύτερα καθήκοντα και περισσότερες ευθύνες (αναβάθμιση), χωρίς οικονομικό αντίχτυπο,  μεταβαλλόντας τους έτσι βλαπτικά.
3.    Επίσης το Νοεμβρίου που ήταν το χρονικό περιθώριο για σύναψη κατάστασης προσωπικού ασφαλείας σε περίπτωση κινητοποιήσεων η ΛΑΡΚΟ παρά το γεγονός ότι την καλέσαμε με Δικαστικό Επιμελητή, αυτή για να μας απαξιώσει δεν μας απάντησε. Θέλουμε να τοποθετηθείτε για το ποιος είναι αρμόδιος να λύση αυτό το σοβαρό θέμα .
Παρακαλούμε  την ΕΜΝΕ και το Υπουργείο εργασίας για άμεσες παρεμβάσεις στα παραπάνω ζητήματα.  Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ Διεκδικούμε:
•    Κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών. (συντήρηση, σεκιούριτι, καθαρισμοί, καθαρίστριες). Ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ΛΑΡΚΟ με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
•    Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Απαιτούμε οργανόγραμμα που να περιέχει αναλυτικά όλες τις ειδικότητες ανά τμήμα. Που θα παίρνει σοβαρά υπ’ όψιν την δεκαετία ’80-’90 στην οποία δεν υπήρχαν εργολαβίες που εξυπηρετούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της παραγωγής και της συντήρησης, αλλά το εργοστάσιο λειτουργούσε επανδρωμένο τόσο στις παραγωγικές θέσεις όσο και στις θέσεις συντήρησης με εργατοτεχνικό προσωπικό, με επιστημονικό προσωπικό, με εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Τότε οι εργαζόμενοι ξεπερνούσαν τους 1100 και είναι η μοναδική δεκαετία στην οποία δεν είχαμε συχνά και σοβαρά ατυχήματα.
•    Να γίνουν νέες προσλήψεις εργατοτεχνικού, διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού αξιοποιώντα    ς με προτεραιότητα τους επιστήμονες που εργάζονται ήδη στην ΛΑΡΚΟ ως εργατικό προσωπικό σήμερα.
•    Αναγνώριση και καταβολή τριετιών και βασικών μισθών σε όλους τους εργαζόμενους με τον υπολογισμό που δίνονταν στους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί πριν το 2007. Αναγνώριση ως χρόνο προϋπηρεσίας στην ίδια την ΛΑΡΚΟ το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι δούλεψαν μέσω του καθεστώτος των εργολαβιών ή με Δ.Π.Υ. και ενσωμάτωση αυτής της προϋπηρεσίας στις τριετίες, στον υπολογισμό της αποζημίωσης, στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
•    Καταβολή των χρημάτων σε αναβαθμίσεις που έγιναν και γίνονται με τον τρόπο και τον υπολογισμό που δίνονταν πριν το 2013.
•    Καταβολή όλων των αναδρομικών με τόκους που έχουν προκύψει από την καταπάτηση  των παραπάνω.
•    Να δίνονται τα σπίτια στους οικισμούς σε όποιο εργαζόμενο αιτείται, φτιαγμένα από τη ΛΑΡΚΟ και να συντηρούνται από αυτή.
•    Να εκπληρώνει η ΛΑΡΚΟ ανελλιπώς τις υποχρεώσεις της στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο των εργαζομένων.

Περισσότερα...