Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Η εισαγωγή καινοτομιών στον αγροτικό τομέα είναι μια διαδικασία, η οποία συναντά σημαντικά εμπόδια και δεν προχωρά με τους επιθυμητούς ρυθμούς.

Η κατάσταση αυτή έχει αναγνωριστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και η ΕΕ έχει συστήσει  την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως κεντρικούς στόχους να:

  • ενθαρρύνει την ανάπτυξη συνεργασιών για την αναζήτηση και εφαρμογή καινοτομιών που θα επιτρέψουν στην ευρωπαϊκή γεωργία να ανταποκριθεί στις σημαντικές προκλήσεις που αναδύονται, και,
  • ενισχύσει τη διάδοση – διάχυση των καινοτόμων πρακτικών που αναπτύσσονται σε μια περιοχή ή σε ένα τομέα με στόχο να εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές ή τομείς

Οι Επιχειρησιακές Ομάδες

Στην πρωτοβουλία αυτή κομβικό ρόλο κατέχουν οι Επιχειρησιακές Ομάδες. Οι Ομάδες αυτές δημιουργούνται για να αναζητήσουν ή να δοκιμάσουν μια νέα ιδέα η οποία θα έχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση της

  • βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα,
  • προστασίας του περιβάλλοντος και
  • προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή

Για τη σύσταση της Επιχειρησιακής Ομάδας το μόνο που απαιτείται είναι να υπάρχει ένα συμφωνητικό ή ένας κανονισμός στον οποίο περιγράφονται οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις των μελών που την απαρτίζουν καθώς και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Σε μια Επιχειρησιακή Ομάδα μπορούν να συμμετέχουν:

  • Γεωργοί – κτηνοτρόφοι
  • Επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων
  • Σύμβουλοι επιχειρήσεων και ανεξάρτητοι ερευνητές
  • Πανεπιστημιακά – Τεχνολογικά ιδρύματα
  • Μη κυβερνητικές οργανώσεις

Ο ελάχιστος αριθμός προσώπων (φυσικών ή και νομικών) που απαιτείται να συμπράξουν για τη σύσταση της Επιχειρησιακής Ομάδας έχει οριστεί σε δύο εκ των οποίων το ένα πρόσωπο θα πρέπει να δραστηριοποιείται στο γεωργικό τομέα.

Είναι σημαντικό τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας να κατανοήσουν και να αποδεχθούν ότι αλληλοσυμπληρώνονται καθώς ενώ για τη χρηματοδότησή τους είναι απαραίτητο να αποδεχθούν να μοιραστούν τα αποτελέσματα της κοινής τους προσπάθειας με μέλη άλλων Επιχειρησιακών Ομάδων που αποτελούν το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας.

Η χρηματοδότηση των Επιχειρησιακών Ομάδων παρέχεται μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Το Μέτρο 16- Συνεργασία μπορεί να καλύψει δαπάνες υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου της Ομάδας και την επικοινωνία των αποτελεσμάτων του. Σημειώνεται ωστόσο ότι το Μέτρο 16 δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιδέα των Επιχειρησιακών Ομάδων μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό οδηγό που έχει εκδώσει Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας. http://agrolamia.gr/?p=2078