Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Δεν έχουν τελειωμό οι παλλινωδίες του Συντονιστή της Αποκεντρωμένς Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδος, ο οποίος  αγνοώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, συνεχίζει το έργο του εκδίδοντας αποφάσεις που μοναδικό αντίκτυπο έχουν για μία ακόμη φορά την ταλαιπωρία των δημοτών.

Δείτε παρακάτω το άρθρο του δημοσιογράφου Χρήστου Αλεξανδρή στον Λαμιακό Τύπο και θα αποκτήσετε μία εικόνα για το πρόβλημα που δημιουργείται στην καθαριότητα της πόλης μας.

Με τις αποφάσεις που εκδίδουν μπλοκάρουν το σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων που λειτουργεί με θετικά αποτελέσματα για τη πόλη της Λαμίας.

Δεν τους αρέσει ο ΦοΔΣΑ και  τιμωρούν τους δημότες οι γραφειοκράτες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς ;

Την ώρα που η κυβέρνηση εχει δεσμευτεί να τους καταργήσει ...

Το γουδί το γουδοχέρι για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας. Συνεχίζει '' ακάθεκτη '' να εκδίδει αποφάσεις που τορπιλίζουν το εργο της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων, τιμωρώντας ουσιαστικά τους δημότες της Λαμίας που θέλουν να εχουν την πόλη τους καθαρή και  να απολαμβάνουν σωστές υπηρεσίες καθαριότητας.

Και ενώ μέχρι σήμερα ο ΦοΔΣΑ Στερεάς με το προσωπικό που διαθέτει λειτουργούσε αποτελεσματικά το σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων στη Λαμία, έρχεται μια νέα απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, που υποχρεώνει το Δήμο Λαμιέων να περικόψει προσωρινά τις υπηρεσίες ανακύκλωσης, σάρωσης των οδών και πλυσίματος των κάδων καθαριότητας.

Στις 14 Μαρτίου σταμάτησαν 15 άτομα που ασχολούνταν με την αποκομιδή της ανακύκλωσης (μπλε κάδοι) καθώς και το προσωπικό για το πλύσιμο των κάδων και την σάρωση των δρόμων (μηχανικό σάρωθρο - σκούπα).

Να σημειωθεί ότι στους μπλε κάδους το ποσοστό της ανακύκλωσης, δηλαδή τα ανακυκλώσιμα υλικά, είναι το 60%. Το υπόλοιπο 40% είναι απορρίμματα (οργανικά κ.α), με αποτέλεσμα να μυρίζουν και να δημιουργούν προβλήματα δημόσιας υγείας. Το ποσοστό των απορριμμάτων (40%) στους μπλε κάδους προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), το αναγνωρισμένο σύστημα και από τα στοιχεία των 2 Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, στην Λαμία και το Σχηματάρι, όπου οδηγείται το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών όλων των Δήμων της Περιφέρειας.

Ο  Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας -Στερεάς με τις  αποφάσεις του φαίνεται να αδιαφορεί για την νομιμοποίηση του ΦοΔΣΑ Στερεάς απο το Συμβούλιο Επικρατείας, οπως φαίνεται να μην λογαριάζει το γεγονός οτι ο ΦοΔΣΑ εκλεισε ολες τις ΧΑΔΑ και εχει εξασφαλίσει δημόσια χρηματοδότηση για εργα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στους Δήμους που συμμετέχουν στον Φορέα .  Ο Δήμος Λαμιέων έχει ήδη ασκήσει αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής  της απόφασης του Συντονιστή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένει τις επόμενες ημέρες να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις , ωστόσο τίθεται εκ των πραγμάτων ενα τεράστιο πολιτικό ζήτημα , που αφορά τη δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης για την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων , αφου στην πράξη εχει αποδειχτεί οτι μόνο προβλήματα δημιουργούν , τιμωρώντας με την τυπολατρεία και το γραφειοκρατικό πνεύμα που τις χαρακτηρίζει τους πολίτες .

''Επιθυμούμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές, ότι ο Δήμος μας θα επιμείνει στην προάσπιση και της δημόσιας υγείας, και του συμφέροντος των δημοτών του, και της νομιμότητας, τεκμηριώνοντας πάντα τη νομιμότητα αλλά και τη σκοπιμότητα κάθε δράσης και κάθε απόφασής του'' δηλώνει ο Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης .

Σύμφωνα με τον ιδιο τα  οργανα της Διοίκησης, αγνοούν βασικές διατάξεις σχετικές με την κατηγοριοποίηση των αποβλήτων, και τις αρμοδιότητες διαχείρισής τους , ενω χαρακτηρίζει την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης και της Επιτροπής του αρθρου 152 '' απόλυτα άτυχη και λανθασμένη''.   

Συγκεκριμένα οπως εξηγεί ως προς την αποκομιδή ανακυκλώσιμων, στο άρθρο 2 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αναφέρεται ότι οι ΦΟΔΣΑ μπορούν να εκτελούν  εργασίες καθαριότητας   για λογαριασμό ΟΤΑ της Διαχειριστικής Ενότητας ευθύνης τους εφόσον γίνει σχετική προς τούτο ανάθεση. Για  το σκοπό αυτό μπορεί να συναφθεί και Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ΦΟ.Δ.Σ.Α., ο οποίος συμβάλλεται ως μοναδικός αντισυμβαλλόμενος, και του αντίστοιχου ΟΤΑ .
Στην  ΚΥΑ  αναφέρεται οτι   «στερεό (μη επικίνδυνο) απόβλητο» ορίζεται  κάθε ουσία ή αντικείμενο που υπάγεται στις κατηγορίες αποβλήτων  και το οποίο ο κάτοχός του απορρίπτει ή προτίθεται ή υποχρεούται να απορρίψει.
Στον κατάλογο αυτόν, στα απόβλητα συμπεριλαμβάνονται και τα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ. Είναι φανερό, ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά συγκαταλέγονται στα απόβλητα και επομένως εφαρμόζεται και γι’ αυτά το άρθρο 7 της ιδίας ΚΥΑ της κατ’ εξαίρεση δηλαδή ανάθεσης της συλλογής τους στους ΦοΔΣΑ.

Σχετικά με την σάρωση των οδών, η αρμοδιότητα ρυθμίζεται από την παρ. 5 του άρθρου 7 της ΚΥΑ 50910/2003, σύμφωνα με την οποία:  α) Υπόχρεος φορέας για τα απόβλητα που προέρχονται από τις οδούς που εκτείνονται εντός και εκτός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, είναι ο οικείος ΟΤΑ πρώτου βαθμού.
Εξαιρούνται οι αυτοκινητόδρομοι για τους οποίους υπόχρεος φορέας είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ)…», ενώ στην παρ. 6 του ιδίου ως άνω άρθρου 7 αναφέρεται ότι «… 6. Οι υπόχρεοι φορείς που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους μπορούν να αναθέτουν τη διαχείριση των αποβλήτων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας…».

Επομένως, και η σάρωση των οδών νόμιμα μπορεί να ανατεθεί σε νομικά πρόσωπα, όπως είναι ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. Μάλιστα, αυτή η υποστηρικτική υπηρεσία παρέχεται από τον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. με ειδικά μηχανήματα (σάρωθρα). Ως προς το πλύσιμο των κάδων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ειδική ρύθμιση σε διάταξη νόμου, θεωρείται αδιάσπαστο και παρεπόμενο μέρος των υπηρεσιών καθαριότητας και ως τέτοιο μπορεί να ανατεθεί με προγραμματική σύμβαση σε ΦοΔΣΑ.