Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Την Κυριακή 18 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, η τακτική Γενική Συνέλευση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας.

 Κατά τη διάρκεια των εργασιών της γενικής συνέλευσης εγκρίθηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός για το 2017, καθώς επίσης, το πρόγραμμα δράσης και ο προϋπολογισμός για το 2018, με την ομόφωνη ψήφο των αντιπροσώπων.

 Στην εισήγηση της Διοίκησης  του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας από τον Αλέξη Αλεξόπουλου και στις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων - εργαζομένων που έλαβαν το λόγο, έγινε αποτίμηση της μέχρι τώρα δράσης.

Αναδείχθηκαν ιδιαίτερα οι πρωτοβουλίες που είχαν να κάνουν με την αντιμετώπιση προβλημάτων εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, οι δράσεις κατά των πλειστηριασμών και κατασχέσεων , η ίδρυση και λειτουργία λαϊκού φροντιστηρίου, καθώς και οι κινητοποιήσεις κατά των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποκορύφωμα την προκήρυξη απεργίας στις 12 Ιανουαρίου, κόντρα στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό της  πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ‘νόθου’ – διασπαστικού ΕΚΠΕΦ.

 Αποτιμήθηκε, επίσης, η εμπειρία που αποκτήθηκε από την επαφή με τους εργαζόμενους, όπως μέσα από την πρόσφατη διήμερη περιοδεία σε χώρους εργασίας. Κυρίαρχο συμπέρασμα όλων, ήταν το δυνάμωμα της εκτίμησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας στους εργαζόμενους της περιοχής.

Δικαιώνεται στην πράξη η πρωτοβουλία των 8 ιδρυτικών σωματείων του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, να συγκρουστούν με τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό και τους "νεκροθάφτες" του εργατικού κινήματος στην περιοχή, που σήμερα εκφράζονται μέσα από το εργατικό κέντρο περιφερειακής ενότητας Φθιώτιδας.

Προσδιορίστηκαν επίσης οι κατευθύνσεις των δράσεων για το επόμενο διαστήματος, που είναι η συνέχιση της προσπάθειας για ανασυγκρότηση του ταξικού εργατικού κινήματος στην περιοχή και την ενδυνάμωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας.

Αγωνιζόμαστε για:

  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά.
  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
  • Επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα στο Δημόσιο με αυξήσεις στους μισθούς, κάλυψη των απωλειών, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
  • Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Στηρίζουμε την απεργία της Ομοσπονδίας τροφίμων – ποτών στις 29 Μαρτίου για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Συμβάσης Εργασίας.

 Καταγγέλλουμε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που στα  κρυφά, συναντήθηκε με τις εργοδοτικές οργανώσεις, για να επικυρώσουν για ακόμα μια φορά το αίσχος των 586 και 511 ευρώ που έχει νομοθετηθεί από κυβέρνηση και εργοδότες. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τάχα για να διαφυλάξει το "θεσμό" της ΕΓΣΣΕ, προσυπογράφει για άλλη μια φορά την πιο βάρβαρη αντεργατική νομοθεσία που τσακίζει τις συλλογικές συμβάσεις, τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η αθλιότητα αυτή δεν μας προξενεί έκπληξη καθώς πατούν πάνω στην πάγια και σταθερή γραμμή της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, που συνδιαμορφώνουν με τα αφεντικά. "Ποιος εργοδότης θα δώσει σήμερα 751 ευρώ" αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο. Δύο μήνες αργότερα επικύρωσε εκ νέου αυτή τη δήλωση με την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ. Είναι ύπουλοι και επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους! Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να τους καταδικάσουν και να τους πετάξουν από το σβέρκο τους, για να ανασάνουμε!

Αναλύθηκε επίσης η κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα της χώρας, αλλά και ευρύτερα στη γειτονιά μας.

Οι αντιπαραθέσεις των ισχυρών κρατών και των επιχειρηματικών ομίλων, που αυτά εκπροσωπούν, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και προϊόντων, έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Ακόμη πιο ανησυχητική για τον εργαζόμενο λαό της πατρίδας μας, είναι η στάση της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα μας στους σχεδιασμούς και τις αντιπαραθέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της Ρωσίας και της Κίνας.

Το ίδιο ανησυχητική είναι και η στάση της Ν.Δ. , ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των άλλων κομμάτων, που ενδιαφέρονται μονάχα για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, τον βιομηχάνων και των τραπεζιτών.

Ως Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο με ταξικό, αντιιμπεριαλιστικό και διεθνιστικό προσανατολισμό, επισημαίνουμε προς τους εργαζόμενους της περιοχής , ότι ο εργαζόμενος λαός της χώρας μας και οι εργαζόμενοι των γειτονικών χωρών δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν . Αντίθετα έχουν τις ίδιες ανάγκες , τα ίδια προβλήματα και ανησυχίες, αλλά και τους ίδιους εκμεταλλευτές, που είναι η αστική τάξη και το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα.

Επισημαίνουμε επίσης, ότι ο εργαζόμενος λαός, οφείλει να υπερασπιστεί τα σύνορα της χώρας από οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης ή αμφισβήτησης από την αστική τάξη κάποιας γειτονικής χώρας. Την ίδια στιγμή όμως, οφείλει να μην  επιστρέψει στην ίδια εκμετάλλευση και να παλέψει για την δική του εργατική εξουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εργαζόμενος λαός, να γυρίσει την πλάτη στον εθνικισμό και τον σωβινισμό, να παλέψει ενάντια στην επέκταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα μας και να ενισχύσει τους δεσμούς αλληλεγγύης με τον εργαζόμενο λαό των άλλων χωρών.

Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας και την ταξική μας αλληλεγγύη.

  1. Στον προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των άλλων 6 ατόμων που τους ασκήθηκε δίωξη για τη συμμετοχή τους σελαϊκή κινητοποίηση κατά των πλειστηριασμών έξω από τα Δικαστήρια της Λάρισας, όπου για πρώτη φορά τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος που πέρασε στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον περασμένο Δεκέμβρη, με τον οποίο οι κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας καθίστανται «ιδιώνυμο» αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα.
  1. Στους 5 χαλυβουργούς που καταδικάστηκαν με ποινή φυλάκισης 7 μηνών, και την προσπάθεια ποινικοποίησης ενός ηρωικού αγώνα που κράτησε πάνω από 9 μήνες. Πρόκειται για μια καταδικαστική απόφαση που ήρθε μετά από μηνύσεις απεργοσπατών, ανθρώπων της εργοδοσίας, με στόχο το ίδιο το εργατικό κίνημα και την αλληλεγγύη που επέδειξε σε εργαζόμενους που δεν δέχτηκαν να σκύψουν το κεφάλι, που πάλεψαν για όσα σήμερα αμφισβητούνται: Για δουλειά με μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις ανθρώπινες ανάγκες, για το δικαίωμα στην ίδια την απεργία.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι: Το ταξικό εργατικό κίνημα δεν δικάζεται. Η ταξική πάλη δεν δικάζεται. Η σύγκρουση με την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική δεν δικάζεται. Οι εργάτες που παλεύουν ενάντιά της δεν είναι ένοχοι επειδή έκαναν το καθήκον τους, δεν απολογούνται. Κάτω τα χέρια από την εργατική λαϊκή κατοικία. Κανείς πλειστηριασμός εργατικού σπιτιού από τράπεζες και Δημόσιο, καμιά κατάσχεση μισθού και σύνταξης.