Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, παρευρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 74 χρόνων από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας.

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε:

"Βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, εδώ στους Κορυσχάδες, εκπροσωπώντας τη ΝΔ και τον Πρόεδρό της, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στις εκδηλώσεις μνήμης για ένα διακριτό ιστορικό γεγονός. Γεγονός που αποτελεί σημαντικό κρίκο των γεγονότων κατά την κρίσιμη δεκαετία του ‘40.

Δεκαετία που ξεκίνησε με τον ελληνισμό να πολεμά αποφασιστικά και γενναία κατά των ναζιστικών και φασιστικών δυνάμεων της τότε εποχής, και στη συνέχεια να αντιστέκεται με μνημειώδη ηρωισμό στους κατακτητές.

Αυτός ο αγώνας, με μεγάλες ανθρώπινες θυσίες και υψηλό κόστος σε υλικούς πόρους, συνέβαλε και επηρέασε, σε σημαντικό βαθμό, την έκβαση του παγκόσμιου πολέμου.

Σε όλες και όλους που έδωσαν τη ζωή τους σε αυτούς τους αγώνες, αξίζει κάθε τιμή.

Εμείς οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχνούμε τι μπορούμε να πετύχουμε με ενότητα, συνεννόηση και συνεργασία, μακριά από μισαλλοδοξίες, διχαστικά ιδεολογικά διλήμματα, ακραία πολιτικά πάθη και προκαταλήψεις.

Αυτή τη μεγάλη συμβολή δεν πρέπει να την αφήσουμε να ξεχαστεί από κανέναν, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Σημαντικό κρίκο των γεγονότων αυτής της περιόδου αποτελούν οι Κορυσχάδες. Το ιστορικό αυτό γεγονός καταγράφεται ως προσπάθεια ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής συνεννόησης για τη συγκρότηση βασικών θεσμών, με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες της περιόδου.

Όμως, Κυρίες και Κύριοι, στη συνέχεια έγιναν λάθη, μεγαλύτερα ή μικρότερα, από όλες τις πλευρές. Λάθη τα οποία οδήγησαν στην καταστροφική εμφύλια σύγκρουση.

Σύγκρουση που αποπροσανατόλισε την πορεία του ελληνικού έθνους. Που δεν επέτρεψε στη χώρα, με εσωτερική ενότητα, να καθίσει στο τραπέζι των νικητών, όπως είχε δικαίωμα, και να διεκδικήσει αυτά που δικαιούταν.

Πλέον είναι σαφή τρία βασικά συμπεράσματα:

1ο. Η κατάρα των διχασμών έφερνε πάντοτε ήττες, ενίοτε δε και εθνικές τραγωδίες.

2ο. Οι εθνικές νίκες έρχονται μόνο με εθνική ομοψυχία.

3ο. Οι ιδεολογικές αντιθέσεις πρέπει να παραμερίζονται όταν το εθνικό συμφέρον το απαιτεί.

Δεν είμαστε όμως εδώ για να λύσουμε τις διαφορές μας με την ιστορία. Οι υπαρκτές ευθύνες και τα αντικειμενικά λάθη όλων των πλευρών, είναι ιστορικά καταγεγραμμένα.

Έχω την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπώ σήμερα μία μεγάλη παράταξη. Παράταξη που άφησε πίσω το οδυνηρό παρελθόν, δρομολόγησε και στήριξε την εθνική συμφιλίωση. Παράταξη που αποκρούει τον φανατισμό, αντιμάχεται τη μισαλλοδοξία, δεν ενδίδει στο διχασμό.

Σέβεται τη διαφορετική άποψη. Ενώνει και δεν διχάζει. Και αυτό γιατί πιστεύει ότι η εθνική ομοψυχία είναι το αναγκαίο και αποδεκτό δημοκρατικό πλαίσιο συνύπαρξης, μέσα στο οποίο η ιδεολογική και πολιτική σύγκρουση μπορεί να αποβαίνει δημιουργική και να παράγει θετικά αποτελέσματα.

Η εθνική συνεννόηση ούτε αναιρεί, ούτε εμποδίζει την πολιτική αντιπαράθεση. Δεν απαιτεί διαγραφή των ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών.

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα, και πάλι, το στενό και ευρύτερο περιβάλλον μας είναι ανήσυχο. Η πατρίδα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Η ιστορική κρισιμότητα των εξελίξεων που βιώνουμε, επιτάσσει πατριωτική συνείδηση, σύνεση, ρεαλισμό.

Απαιτεί πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, ασφάλεια, αίσθημα δικαιοσύνης. Επιβάλει συγκλίσεις, δημιουργικές συνθέσεις, εθνικό σχέδιο, σκληρή δουλειά.

Απαιτεί, από όλους μας, την εμπέδωση κουλτούρας κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, συνεννόησης και ομοψυχίας.

Απαιτεί, από όλους, αυτογνωσία, αυτοκριτική, ειλικρίνεια προθέσεων και σαφήνεια θέσεων.

Αυτό όμως το «κλίμα» διαμορφώνεται διαχρονικά, με όρους εθνικής ευθύνης.

Και όχι ευκαιριακά, με καιροσκοπικές προσεγγίσεις, με μικροκομματικούς υπολογισμούς.

Καλούμαστε όλοι μας να παραδειγματιστούμε και να αξιοποιήσουμε, στην πράξη, το διαχρονικό δίδαγμα της φιλοπατρίας, της υπευθυνότητας, της συνεργασίας, της εθνικής ομοψυχίας.

Μόνον αν λειτουργήσουμε έτσι, θα έχουμε πατρίδα ισχυρή και αξιοπρεπή, παράγοντα ειρήνης και συνεργασίας στον ρευστό, ανήσυχο και ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο.

Και θα αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι αξιοποιούμε ουσιαστικά τις παρακαταθήκες των καλών «στιγμών» της μακράς ιστορίας μας."