Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

2636312

Οι διευθύνσεις των Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων - Παιδικών Σταθμών Λαμίας έστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και κάθε αρμόδιο για το ζήμητα που έχει προκύψει με τον νόμο της υποχρεωτικής φοίτησης των νηπίων.

Δείτε παρακάτω την ανοιχτή επιστολή:

Τον Μάρτιο του 2018 ψηφίστηκε νόμος [4521/2018] με τον οποίο έγινε υποχρεωτική η φοίτηση, όσων νηπίων την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών. Η νέα αυτή ρύθμιση θα εφαρμοζόταν σταδιακά εντός τριετίας.

Με απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, ορίσθηκαν 184 Δήμοι σε όλη της Ελλάδα, στους οποίους το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα, δηλαδή από το σχολικό έτους 2018 – 2019 [ανακοίνωση της απόφασης από τον Υπουργό Παιδείας, κο Γαβρόγλου την 23/4/2018].

Μεταξύ των Δήμων, όπου το μέτρο αυτό θα ισχύει από φέτος είναι και ο Δήμος Λαμίας.

Δυστυχώς επιλέχθηκε - για άλλη μια φορά στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας – ο αιφνιδιασμός των γονέων, αλλά και των επιχειρήσεων με την θέσπιση του μέτρου αυτού, καθώς λόγω των πολύ σύντομων προθεσμιών [31/3/2018], που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, δεν ήταν δυνατό για τους περισσότερους από εμάς να προχωρήσουμε στην ίδρυση νέων τμημάτων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη συμμόρφωσή μας με τις διατάξεις του Νόμου, αλλά και να εξυπηρετήσουμε όλα τα παιδιά, σύμφωνα με τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται.

Επιπλέον, ανέτοιμος είναι και ο χώρος των Δημόσιων Νηπιαγωγείων, όπου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές, ειδικά στο κέντρο της πόλης, όπου στεγάζονται Νηπιαγωγεία σε χώρους καταστημάτων και ισόγεια πολυκατοικιών με παντελή έλλειψη κατάλληλων υποδομών, όπως προαύλιων χώρων, ασφαλούς χώρου εισόδου και εξόδου παιδιών κ.λ.π..

Επίσης δεν γνωρίζει κανείς - ούτε και οι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι, δηλαδή εσείς η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και ο Δήμος Λαμιέων - τον ακριβή αριθμό των νηπίων που από τον Σεπτέμβριο θα κληθούν υποχρεωτικά να φοιτήσουν και ειδικά στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο, αριθμός που για τη σχολική χρονιά 2018 – 2019 θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, λόγω της μη δυνατότητας ύπαρξης voucher από το Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ [Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εναρμόνιση οικογενειακής  και επαγγελματικής ζωής, έτους 2018-2019].

Παρ’ όλες τις παραπάνω προφανείς ελλείψεις ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και η τριμερής επιτροπή που αυτός συνέστησε, γνωμάτευσαν θετικά, ως προς την καταλληλότητα των κτιριακών υποδομών του Δήμου Λαμίας, βασισμένοι σε στοιχεία, τα οποία γνωρίζουν, μόνο οι ίδιοι και κανείς άλλος.

Όλους τους παραπάνω προβληματισμούς μας, τους θέσαμε προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, με εξώδικο που του απευθύναμε, ζητώντας ταυτόχρονα να μας δώσει όλα τα στοιχεία ως προς τη σύσταση της τριμερούς γνωμοδοτικής επιτροπής και των αποφάσεών της, καθώς και την γνωμοδότηση της επιτροπής, που συμφώνησε για την καταλληλότητα των υφιστάμενων κτιρίων ως προς την στατικότητα, την επάρκεια της πυρασφάλειας, την καταλληλότητα και επάρκεια των αιθουσών και των προαυλίων χώρων κ.λ.π., αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση επί αυτού.

Τέλος στο πλαίσιο των ενεργειών μας για την αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού προβλήματος, το οποίο θα κληθούν γονείς και παιδιά να αντιμετωπίσουν από το Σεπτέμβριο, αφού ο κρατικός μηχανισμός είναι ουσιαστικά ανέτοιμος να αντιμετωπίσει, τις νέες ανάγκες που δημιουργεί η νέα αυτή ρύθμιση, πραγματοποιήσαμε επανειλημμένες συναντήσεις με το Δήμαρχο Λαμίας και την αρμόδια Αντιδήμαρχο, οι οποίοι - παρά την αρχική θετική τοποθέτηση και υπογραφή για την εφαρμογή του προγράμματος από τον Δήμαρχο – παρείχαν την θετική τους υποστήριξη ως προς εμάς.

Κατόπιν όλων αυτών ζητάμε την αναβολή εφαρμογής του νέου αυτού Νόμου στην περιοχή του Δήμου Λαμίας, για τουλάχιστον ένα έτος, ώστε να καταστεί δυνατή η σωστή προετοιμασία της εφαρμογής του μέτρου και η αποφυγή της ταλαιπωρίας παιδιών και γονέων, από την αδικαιολόγητα εσπευσμένη εφαρμογή του από την σχολική χρονιά 2018 - 2019.

Οι Διευθύνσεις των Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων & Παιδικών Σταθμών Λαμίας

To radiomemory.gr χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.