Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

troades

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης στα Μερκούρεια 2018, με την τραγωδία «Τρωάδες» του Ευριπίδη στις 28 Αυγούστου 2018 στις 9:00μ.μ. στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»

H Θεατρική Ομάδα Κωφών δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφά-βαρήκοα άτομα. Μέσα από μια επταετή συστηματική ενασχόληση με την θεατρική δράση,  σκοπός της ομάδας είναι να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και την θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά, την νοηματική γλώσσα παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου.

Μέχρι τώρα η Ομάδα είχε την τιμή να συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Ενδεικτικά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε), το Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, την Ένωση Κωφών Ελλάδος κ.α.

Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη είναι η 7η παραγωγή της ομάδας και θα παρουσιαστεί στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης.

Στις Τρωάδες του Ευριπίδη, κεντρικό θέμα είναι ο πόλεμος που γεννάει την αυθαιρεσία, την απανθρωπιά των εξουσιαστών και προκαλεί τον πόνο, την καταστροφή και τον αφανισμό της έννοιας του πολίτη, αλλά και της ίδιας της πολιτείας. Ο πόλεμος αποτυπώνεται με εικόνες και αήχους ήχους σπαραγμού...

Στην παράσταση συμμετέχουν πέντε κωφοί ηθοποιοί που χρησιμοποιούν την γλώσσα του σώματος και την νοηματική γλώσσα, και τέσσερις ακούοντες ηθοποιοί, οι οποίοι ερμηνεύουν, αλλά και «δανείζουν» την φωνή τους, μεταφέροντάς μας στον κόσμο των τραγικών καταστάσεων. Η σκηνική δράση πραγματοποιείται με την συνοδεία ζωντανής μουσικής, όπου κωφοί και  ακούοντες καλλιτέχνες συνομιλούν με τη μουσική και την αφουγκράζονται, μεταδίδοντας μια μοναδική αίσθηση στους θεατές. Η παράσταση περιέχει ένα ιδιαίτερο ιδεολογικό φορτίο, καθώς σε αυτήν συμμετέχουν κωφοί και βαρήκοοι καλλιτέχνες. Η έννοια του «πολίτη» περιέχει μια διττή σημασία που σχετίζεται και με την έννοια της «διαφορετικότητας». Σημαντικό ρόλο επίσης, στην παράσταση κατέχει η διαφορετικότητα της ίδιας της γλώσσας, που μιλούσαν οι Τρώες σε σχέση με τους Έλληνες, η οποία παραλληλίζεται με την χρήση της νοηματικής τόσο από τους κωφούς, όσο και από τους ακούοντες ηθοποιούς, παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία.

Είναι η 1η φορά στην Ελλάδα (πέραν από εκπαιδευτικού χαρακτήρα παραστάσεις), που ερμηνεύεται ολόκληρο έργο Αρχαίας Τραγωδίας από Έλληνες κωφούς ηθοποιούς, με ταυτόχρονη συμμετοχή ακουόντων ηθοποιών υπό τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

Συγγραφέας: Ευριπίδης

Μετάφραση: Μιχάλης Κακογιάννης

Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη

Σκηνικά- κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Απόδοση κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου

Κίνηση: Όλγα Γερογιαννάκη

Μουσική: Κωστής Βοζίκης

Μουσική συνοδεία κρουστών: Ελεάννα Γεροντοπούλου

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Βοηθός ενδυματολόγου: Μαργαρίτα Δοσούλα

Βοηθός φωτιστή: Τζάνος Μάζης

Eικαστική Σύνθεση Αφίσας: Σοφία Ζάγκα

Γραφιστικά: Μαρία Στεφανή

Φωτογραφίες: Ηλίας Τσάντος-Κάσσυ Χρυσάκη

Βίντεο: Δάφνη Δρακοπούλου

Ερμηνεύουν (κατά αλφαβητική σειρά): Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου, Σοφία Ζάγκα, Νίκος Ευσταθιάδης, Έλλη Μερκούρη, Κώστας Ρίκκου, Μαρία Ρίκκου, Μαρία Στεφανή, Τσαμπίκα Φεσάκη

Στον ρόλο της Εκάβης  η Αγγελική Λεμονή

Τιμή εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος),  10 ευρώ (ΑΜΕΑ, παιδικό, ανέργων, πολυτέκνων)

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης : https://www.facebook.com/Δημοτικό-Περιφερειακό-Θέατρο-Ρούμελης-Επίσημη-Σελίδα-

Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα": https://www.facebook.com/TheatricalGroupofDeafCrazyColors, https://www.facebook.com/groups/171594649596850

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης 22310 33325, ώρες γραφείου και στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών  2313 313125.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

afisa merkoyreia troades55555

Χαιρετισμός Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη για τα ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2018

Έχοντας πάντα ως γνώμονα πως ο Πολιτισμός είναι η παρακαταθήκη, η ταυτότητα και το μέλλον του τόπου μας, συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε και να αγκαλιάζουμε τη θεατρική δημιουργία εκφράζοντας έτσι την αμέριστη και διαρκή αρωγή του Δήμου Λαμιέων στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης.

Φέτος, υποδεχόμαστε με υπερηφάνεια στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης τις ««Τρωάδες» του Ευριπίδη, μέσα από μια πρωτοποριακή παράσταση, στην οποία Έλληνες κωφοί ηθοποιοί, με ταυτόχρονη συμμετοχή ακουόντων ηθοποιών, ερμηνεύουν ένα ολόκληρο έργο αρχαίας τραγωδίας υπό τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης με τη Θεατρική Ομάδα Κωφών που εδώ και 9 χρόνια αναδεικνύει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και τη θεατρική φόρμα.

Ως Δημοτική αρχή και ως δημότες, νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το υψηλό επίπεδο των παραγωγών του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης που το ταξιδεύουν σε ολόκληρη τη χώρα, προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο το Δήμο, τον τόπο και τον πολιτισμό μας.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ το Δήμο Νεάπολης-Συκεών και προσωπικά τον συνάδελφο και φίλο Σίμο Δανηιλίδη και τους συνεργάτες του για τη επιμονή και τη θέληση που επιδεικνύουν διοργανώνοντας επί σειρά ετών έναν ξεχωριστό και απαιτητικό θεσμό, τα «Μερκούρεια», που στηρίζει το Θέατρο και προβάλλει την αξιέπαινη δουλειά των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

To radiomemory.gr χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.