Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

admin ajax e1459938251268 300x228

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε την υπ’ αρίθμ. 1292/6.9.2018 Ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με τη λειτουργία της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας (ΠΕΛ).

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Ερώτηση

προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2018

Θέμα: Λειτουργία της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας (ΠΕΛ)

Παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις των αρμοδίων Υπουργών της Κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού, η διοργάνωση της φετινής Έκθεσης, έστω και σε υποτυπώδες πλαίσιο, είναι μετέωρη.

Υπενθυμίζω πως ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Λαμία στις 27 Ιουλίου 2017, ανέφερε πως: «Δημιουργούμε ένα Φορέα Διαχείρισης της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δυναμικοί Φορείς της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οικονομικές και επαγγελματικές ενώσεις. Έτσι ώστε, μαζί με τον Σύμβουλο της Πολιτείας σε θέματα εθνικής εκθεσιακής πολιτικής, τη ΔΕΘ-HELEXPO, να οργανώσουν το πλαίσιο του 2018 για τη Διεθνή Έκθεση Λαμίας, πάνω σε ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας, που δεν θα εστιάζει μόνο στην ετήσια οργάνωση μιας Έκθεσης, αλλά θα δραστηριοποιείται σε συνεχή βάση, με συνεχή δραστηριότητα, για την προβολή όλων των Φορέων της Περιφέρειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Αυτά ειπώθηκαν τον Ιούλιο του 2017. Σεπτέμβριος του 2018 και ο Φορέας ακόμα δημιουργείται...

Στις 09-05-2018, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, απαντώντας στις υπ’ αρίθμ. 3722/23-02-2018 και 5172/17-04-2018 Ερωτήσεις μου για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, ανέφερε πως «Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους (2018) και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από εκθέτες για συμμετοχή στην έκθεση».

Στις 13-07-2018, ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, κατά την επίσκεψή του στη Λαμία, ανέφερε πως η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας θα λειτουργήσει 5-7 Οκτωβρίου του 2018, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα περάσει από τη Βουλή τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να ρυθμιστούν τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του νέου Φορέα.

Σήμερα, ένα μόλις μήνα -σύμφωνα με την Κυβέρνηση- πριν ανοίξει τις πύλες της η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, ο Πρόεδρος της ΠΕΛ με δημόσιες τοποθετήσεις του δηλώνει πως πλέον είναι δύσκολη (και) η φετινή διοργάνωση, αφήνοντας αιχμές προς το αρμόδιο Υπουργείο και τις υπηρεσίες του.

Από την πρωθυπουργική δέσμευση για «Διεθνή Έκθεση Λαμίας» το 2018, πλέον φαίνεται να είναι ζητούμενη ακόμη και η υποτυπώδης τριήμερη διοργάνωση…

Υπενθυμίζεται πως ήδη η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και η αδιαφορία της Κυβέρνησης και των στελεχών της, στοίχισε στη Λαμία, στη Φθιώτιδα και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τη μη διοργάνωση πέρυσι της 51η Έκθεσης, ενώ ούτε και φέτος πραγματοποιήθηκε κατά την ετήσια προγραμματισμένη περίοδο.

Κατόπιν τούτων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

1ον. Ισχύουν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για εντός του 2018 -και μάλιστα 5 έως 7 Οκτωβρίου- διοργάνωση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας;

2ον. Σε τι ενέργειες έχει προβεί η Κυβέρνηση, ώστε να επιτευχθεί η διοργάνωση «Διεθνούς Έκθεσης Λαμίας», όπως αυτή είχε εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό εδώ και 14 μήνες; Ισχύει η σχετική δέσμευσή του;

3ον. Πώς προτίθεται το Υπουργείο να αξιοποιήσει την τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου της ΠΕΛ που έγινε το 2014, και η οποία προβλέπει διεύρυνση των δραστηριοτήτων και δυνατοτήτων της Έκθεσης;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Σταϊκούρας