Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

amfipoli

Ο Δήμος Λαμιέων, ο Δήμος Δομοκού και ο Πολιτιστικός Επιστημονικός Φιλοσοφικός Όμιλος "300" συνδιοργανώνουν διάλεξη με θέμα: το Μνημειακό Συγκρότημα Τύμβου Καστά Αμφίπολης με ομιλήτρια την Αρχαιολόγο, Υπεύθυνη Ανασκαφέα, Κατερίνα Περιστέρη.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 στις 19:30 στην Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος», που βρίσκεται στην οδό Αινιάνων 6-8.

Η γνωστή αρχαιολόγος θα αναφερθεί στην πορεία και τα πορίσματα των ερευνών, τις ενέργειες αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης του εντυπωσιακού και μυστηριώδους ταφικού μνημείου και θα μας ταξιδέψει στα μυστικά της Αμφίπολης και στη μαγεία του μακεδονικού κόσμου των ελληνιστικών χρόνων. Μετά το πέρας της επιστημονικής ημερίδας η κ. Κατερίνα Περιστέρη θα ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Μελιταίας.

Η Κατερίνα Περιστέρη ξεκίνησε τις σπουδές της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Ιστορίας Τέχνης & Αρχαιολογίας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο τμήμα Αρχαιολογικής Τέχνης – Προϊστορίας – Εθνολογίας και Ανθρωπολογίας. Παρακολούθησε μαθήματα στην Πρακτική Σχολή Ανωτάτων Σπουδών και συνέχισε ως υπότροφος ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας και στο Ίδρυμα Ερευνών της Προϊστορίας της Ανατολής.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών της εργάστηκε στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και στην Αρχαιολογική Εταιρεία ως επιστημονική συνεργάτης του Δημήτρη Λαζαρίδη στην Αρχαία Αμφίπολη. Ακολούθως εργάσθηκε στη ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης με ανασκαφές στα Αρχαία Άβδηρα, τη Μαρώνεια και τη Μεσημβρία – Ζώνη και αργότερα στην ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Ανατολικής Μακεδονίας, με ανασκαφές στο Ντικιλί – Τας της Καβάλας, το Αρκαδικό Δράμας και την Αμφίπολη.

Ανέλαβε ως Διευθύντρια στην ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών Κεντρικής Μακεδονίας από την ίδρυση της εφορείας το 2004. Απέκτησε ευρύτερη δημοσιότητα ως υπεύθυνη των ανασκαφών,

Η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του 1960 από τον Δημήτρη Λαζαρίδη και η επανέναρξή της έγινε το 2009, υπό την εποπτεία της Κατερίνας Περιστέρη, χωρίς ωστόσο σημαντικά ευρήματα. Η ανασκαφή στην Αμφίπολη έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό τον Αύγουστο του 2014, όταν έγινε η ανακάλυψη του μαρμάρινου κυκλικού περιβόλου, της νότιας εισόδου και των ταφικών θαλάμων του μνημείου, καθιστώντας τον Τύμβο Καστά ως το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Τον Σεπτέμβριο 2015 παρουσιάστηκαν από την ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη και του συνεργάτη της Μιχάλη Λεφαντζή τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήγαγαν από το 2012 έως το 2014 στον Τύμβο Καστά και ανακοινώθηκε πως το μνημείο κατασκευάστηκε κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα.