Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

sarakiotis proipologismos

Δεικτικός εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης στο πλαίσιο της ομιλίας του για το κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

Ο κ. Σαρακιώτης δήλωσε ότι:

«Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εφεύρει ένα αφήγημα – μια σανίδα σωτηρίας όσον αφορά την οικονομική πολιτική της. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να πείσετε τους πολίτες μιας χώρας που χρεοκοπήσατε, καθώς έχουν βιώσει στην καθημερινότητά τους τα τραγικά αποτελέσματα των πράξεων σας. Το σκεφτήκατε αρκετά, συμβουλευτήκατε και τους επικοινωνιολόγους σας, πιστέψατε ότι ο ελληνικός λαός έχει κοντή μνήμη και μας το παρουσιάσατε. Πως τιτλοφορείται το αφήγημά σας, λοιπόν; Με δύο λέξεις: «Αχρείαστη λιτότητα»»

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής Φθιώτιδας συνέχισε εξηγώντας τι κρύβεται πίσω από τη στρατηγική της Ν.Δ.:

«Επιδιώκετε να αποκρύψετε τεχνηέντως τις ευθύνες σας. Εσείς, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, είστε αποκλειστικοί υπεύθυνοι των δεινών των Ελλήνων πολιτών. Και αυτό δεν είναι προσωπική μου άποψη. Ο Χοακίν Αλμούνια ανέφερε τον Απρίλιο του 2009 ότι: «Μας έδωσαν το φθινόπωρο του 2008 έναν προϋπολογισμό που προέβλεπε έλλειμμα για το 2009, 1,8%. Τον πρώτο κιόλας μήνα είχε ξεπεράσει το 3% του Α.Ε.Π. και τον Απρίλιο το έλλειμμα ήταν πάνω από 5%». Το 2009, εν τέλει, έκλεισε με έλλειμμα 15,5%».

Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας πρόσθεσε:

«Επιχειρείτε να δικαιολογήσετε τα 65 δις ευρώ αρνητικών μέτρων, που λάβατε μεταξύ 2010 και 2014. Αυτά για εσάς ήταν «χρήσιμη λιτότητα». Οι περικοπές μισθών και συντάξεων, οι χιλιάδες απολύσεις, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, η εκτόξευση της ανεργίας, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, η θέσπιση του υποκατώτατου μισθού και η μείωση του κατώτατου, ο ΕΝΦΙΑ και οι υπόλοιποι φόροι, που επιβάλατε. Όλα αυτά ήταν χρήσιμα για εσάς… «Η χρήσιμη λιτότητα» της Νέας Δημοκρατίας».

Τέλος, ο κ. Σαρακιώτης αντέκρουσε την κριτική ότι «όλοι είναι ίδιοι» σημειώνοντας:

«Η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια και έχει χαράξει αναπτυξιακή πορεία. Στ’ αλήθεια και όχι στη φαντασία και στα Ζάππεια. Με πράξεις και όχι με λόγια. Η ανάκαμψη αποτυπώνεται σταδιακά στην πραγματική οικονομία και έχει πάψει να αποτελεί ευσεβή πόθο, όπως τον εξέφραζαν οι απανταχού λάτρεις των μνημονίων. Υπενθυμίζω τη μείωση της ανεργίας κατά περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες, την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, την άνοδο των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης, την κατάργηση του «εισιτηρίου εισόδου» στα νοσοκομεία της χώρας, την αποκατάσταση των αδικιών εις βάρος των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ’98, των εργαζόμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και των εργαζόμενων στην καθαριότητα των δήμων. Όσο εσείς ψάχνετε αφηγήματα, εμείς θα επιστρέφουμε στους συμπολίτες μας όσα τους στερήσατε».