Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

kintrinow syna1452701637

Η ΕΜΥ εξέδωσε το υπ. αριθμ. 2/2019 έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με ισχύ από την Δευτέρα 14/1/2019 έως και την Τετάρτη 16/1/2019.

Με κύρια χαρακτηριστικά ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ , ΤΟΥΣ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΟ ΠΑΓΕΤΟ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φθιώτιδας και οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Φθιώτιδας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) |έχει ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, τους Δήμους και  τις Εθελοντικές Οργανώσεις και έχει ενεργοποιήσει τα μνημόνια συνεργασίας με ιδιώτες,  ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Παρακαλούνται οι πολίτες των ορεινών περιοχών και ειδικότερα οι επισκέπτες, εκδρομείς, κτηνοτρόφοι, κλπ να φροντίσουν για την επάρκεια προμηθειών (καύσιμα, καύσιμης ύλης, ειδών πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φαρμακευτικό υλικό κλπ) για το προσεχές διάστημα.

Επίσης οι εκδρομείς και οι επισκέπτες που διαμένουν ή επισκέπτονται  ορεινές και ημιορεινές περιοχές να προσαρμόσουν το πρόγραμμα διαμονής τους και της μετακίνησή τους λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και αλλάζουν ταχύτατα και  ότι η πρόσβαση και ο καθαρισμός των οδών και η μετακίνηση ακόμη και των μηχανημάτων έργων στις περιοχές αυτές είναι χρονοβόρες.

Οι Δήμοι της ΠΕ Φθιώτιδας να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν σε υψηλή ετοιμότητα και να λάβουν τα μέτρα σύμφωνα με το σχεδιασμό τους και τις αρμοδιότητές τους , όπως ορίζονται στα υπ. αριθμ.  9532/24-12-2018  με θέμα  "Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό” και στο υπ. αριθμ. 9354/18-12-2018 έγγραφο με θέμα  «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων» της  Γ.Γ.Π.Π.

Επίσης σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση διακοπής μαθημάτων των σχολείων οποιαδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας να ενημερώσουν έγκαιρα το γραφείο τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας.

Οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της  Π.Ε. Φθιώτιδας  θα εκδώσουν τις σχετικές οδηγίες που αναφέρονται στην παρ/φο 7.22 της υπ. αριθμ. 9532/24-12-2018 εγγράφου της Γ.Γ.Π.Π. με θέμα  "Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό".

Για  πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.astynomia.gr καθώς και στο τηλέφωνο 22310 - 322 46 της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων.

Καλούμαι τους  πολίτες να λάβουν τα παρακάτω μέτρα αυτοπροστασίας για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που ενδεχομένως να προκύψουν :

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

 -Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

-Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

-Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.

-Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.

-Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.

-Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.

-Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ - ΠΑΓΕΤΟΣ

 Μόλις περάσει η κακοκαιρία

-Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.

-Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε

-Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

-Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).

-Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

-Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.

-Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

-Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.

-Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.

-Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).

-Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.

-Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.

-Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.

-Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.

-Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Αν κατοικείτε σε περιοχή που κατά το παρελθόν είχε προβλήματα με πλημμύρες

Σε περίπτωση που ενημερωθείτε για την εκδήλωση έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή σας:
•    Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα και οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.
•    Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ

Αν είστε μέσα σε κτίριο

  • •    Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο

  • •    Μην διασχίσετε χείμαρρο πεζή ή με αυτοκίνητο.
    •    Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
    •    Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
    •    Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο

  • •    Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να ξαναπλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες.
       -  η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.

  -  εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασποροές κλπ.
   -  τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, αντικείμενα και νεκρά ζώα.
•    Προσέξτε να μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.
•    Μην πλησιάζετε σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.
•    Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πτώση βράχων.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει

  • •    Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος.
    •    Αποφύγετε νερά που ρέουν.
    •    Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.
    •    Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά. Ενδέχεται να αποτελέσουν καλούς αγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κρύβουν υπόγεια καλώδια ή διαρροές από εγκαταστάσεις.
    •    Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ

Πριν αρχίσετε τις διαδικασίες αποκατάστασης

  • •    Θυμηθείτε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων.
    •    Βεβαιωθείτε από τις Αρχές ότι η περιοχή που βρίσκεται το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας είναι πλέον ασφαλής και κατόπιν επιστρέψτε σε αυτήν ειδικά αν έχει προηγηθεί εκκένωση.
    •    Κλείστε την τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και αν στην περιοχή σας έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
    •    Κλείστε την παροχή νερού, για το ενδεχόμενο βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Για να εξετάσετε ένα κτίριο που έχει πλημμυρίσει

  • •    Φορέστε κλειστά παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς από αντικείμενα ή ανωμαλίες στο έδαφος που κρύβουν τα νερά.
    •    Εξετάστε τους τοίχους, τις πόρτες, τις σκάλες και τα παράθυρα.
    •    Εξετάστε τα δίκτυα του ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης.