Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

STAIKOURAS

Σε συνέχεια της συνάντησης εργασίας που είχε ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας στο Δήμο Μακρακώμης στις 11-02-2019, (https://radiomemory.gr/enimerosi/topika-nea/19977-synantisi-ergasias-tou-xr-staikoyra-sto-dimo-makrakomis)ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν από τους φορείς, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Μακρακώμης, καθώς και το χρόνιο πρόβλημα της γέφυρας στο Καστρί, με την εγκατάσταση γέφυρας τύπου «μπέλλεϋ», που αν και είχε εξασφαλιστεί από το 2013, ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί.

Για τα συγκεκριμένα αυτά ζητήματα, ο κ. Σταϊκούρας κατέθεσε Ερωτήσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία.

  • Ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2019

Θέμα: «Προβλήματα λειτουργίας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας – Κέντρο Υγείας Μακρακώμης».

Σύμφωνα με ενημέρωση πολιτών του Δήμου Μακρακώμης, το ΠΕΔΥ - Κέντρο Υγείας Μακρακώμης αντιμετωπίζει προβλήματα στη λειτουργία του.
Συγκεκριμένα, φέρονται να μη λειτουργούν μικροβιολογικές και ακτινολογικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα ουσιαστική πρωτοβάθμια παροχή υπηρεσιών υγείας να μην υφίσταται για τους πολίτες, οι οποίοι αναγκάζονται να απευθύνονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας ή σε ιδιωτικές μονάδες υγείας.
Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Υφίστανται οι αναφερόμενες δυσλειτουργίες; Αν ναι, τι προτίθεται να κάνει το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να δοθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας – Κέντρο Υγείας Μακρακώμης;

Ο Ερωτών Βουλευτής Χρήστος Σταϊκούρας

  • Ερώτηση προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2019

Θέμα: Χορήγηση Γέφυρας Τύπου Μπέλλεϋ στον οικισμό Παλιούρι της Τοπικής Κοινότητας Καστρίου του Δήμου Μακρακώμης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας

Όπως είναι γνωστό, στον οικισμό Παλιούρι της Τοπικής Κοινότητας Καστρίου του Δήμου Μακρακώμης Φθιώτιδας υπάρχει τμήμα της πεπαλαιωμένης μεταλλικής γέφυρας (περίπου από τις αρχές του 1900), η οποία συνέδεε τις δύο όχθες του Σπερχειού ποταμού. Η γέφυρα αυτή εξάλλου, είχε χαρακτηριστεί ακατάλληλη για διέλευση οχημάτων και πεζών από το 2012. Υπενθυμίζεται πως στις 13-03-2012 απέστειλα επιστολή προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου, στο πλαίσιο του διαχρονικά ενεργού κοινωνικού ρόλου που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, να παραχωρηθεί από το ΥΠΕΘΑ μία γέφυρα τύπου μπέλλεϋ, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.
Στις 17-01-2013 υπήρξε θετική απάντηση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, αφού είχαν προηγηθεί σχετικές προφορικές διαβεβαιώσεις από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ (Συνημμένο 1), με προϋπόθεση η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις απαραίτητες υποστηρικτικές υποδομές.
Δυστυχώς, με την καθυστέρηση που σημειώθηκε και την εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού, φτάσαμε στο 2019 και οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Γέφυρα δεν υφίσταται.
Σύμφωνα δε με την πιο πρόσφατη απάντηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού προς το Δήμο Μακρακώμης από 30-10-2018, «…το υλικό γεφυροσκευής μπέλλεϋ δεν είναι πλέον διαθέσιμο, καθώς από την έγκριση του αιτήματος (2013) έχει παρέλθει διάστημα 5,5 ετών… Δεν ήταν δυνατό όλο αυτό το διάστημα να παραμένει δεσμευμένο το υλικό, καθώς εκκρεμούσε η αποδοχή και υλοποίηση των απαιτούμενων προϋποθέσεων…» (Συνημμένο 2).

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

1ον. Θα επανεξετάσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την παραχώρηση νέας γέφυρας τύπου μπέλλεϋ, προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα του Δήμου Μακρακώμης και της Φθιώτιδας, δεδομένου πως υπάρχουν πλέον και οι απαιτούμενες υποστηρικτικές υποδομές;
2ον. Είναι στα σχέδια του Υπουργείου η προμήθεια νέου υλικού γεφυροσκευής «μπέλλεϋ»;

Ο Ερωτών Βουλευτής Χρήστος Σταϊκούρας