Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

53111143 1832693366842969 5433496708795334656 n

Θέλω να σας πω ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ που είστε εδώ, στην παρουσίαση της ανανεωμένης "Πρότασης Ευθύνης".

Η μαζική παρουσία σας, μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε μαζί να βαδίζουμε το δρόμο που χαράξαμε το 2014, όταν μας εμπιστευθήκατε τη διοίκηση και την αλλαγή πορείας του Δήμου Λαμιέων.

Μια παρουσία που αποτελεί για μένα και τους συνεργάτες μου μήνυμα ισχυρής στήριξης και αποδοχής του έργου και της έντιμης προσπάθειας που κάναμε αυτά τα 4,5 χρόνια.

Είναι όμως και ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα πως και την επόμενη τετραετία θα βαδίσουμε πάλι μαζί τον δρόμο που χαράξαμε, ολοκληρώνοντας το αύριο που οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε.

Όταν το Μάη του 2014 σας ζήτησα να σβήσουμε τα ξεθωριασμένα χρώματα του χθες και να βάλουμε τέλος στη καθοδική πορεία του Δήμου, ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για τη Λαμία.

Η πολύπλευρη και πρωτόγνωρη κρίση που βίωνε όλη η ελληνική κοινωνία, οι χειρότερες οικονομικές συνθήκες από τη μεταπολίτευση και μετά, η αβεβαιότητα της παραμονής μας στη ζώνη του ευρώ το 2015, δημιούργησαν μια βίαιη και χωρίς προηγούμενο περιστολή της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλοι αυτοί οι περιορισμοί οδήγησαν στην κυριολεξία τους Δήμους σε στραγγαλισμό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 πέσαμε κατευθείαν στα βαθιά, με τα προβλήματα να εμφανίζονται από την πρώτη κιόλας μέρα.

Παραλάβαμε ένα Δήμο με πάρα πολλά προβλήματα οικονομικής κακοδιαχείρισης, με ανορθολογικές δαπάνες, με σπατάλες, με πολλά κρυφά χρέη και αφανείς υποχρεώσεις.

Ένα Δήμο με διοικητικά κενά και πολλές δυσλειτουργίες, που αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τους Πολίτες, που δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει ακόμα και την ίδια την καθημερινότητα.

Εννιά τεχνικοί  όλων των ειδικοτήτων με ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής έφυγαν αφήνοντας την τεχνική μας υπηρεσία με το μισό σχεδόν στελεχιακό δυναμικό της. Προμηθευτές απαιτούσαν τα χρωστούμενα, δικαστήρια απαιτούσαν λύσεις, πρόστιμα απαιτούσαν εξοφλήσεις.

Αυτή ήταν η υποδοχή που μας επιφύλαξαν και η βοήθεια που μας έδωσαν για τα δύσκολα που αναλαμβάναμε…

Παίρνοντας μια βαθιά ανάσα, δεν απογοητευτήκαμε αλλά σε πείσμα των καιρών και των δύσπιστων, εργαστήκαμε σκληρά με σχέδιο και αφοσίωση.

Και καταφέραμε πολλά – πετύχαμε πολλά.

Είχαμε όραμα και πίστη στις δυνάμεις μας αλλά και στις δυνατότητες αυτού εδώ του τόπου. Χωρίς καμία κομματική καθοδήγηση ή στήριξη, έχοντας εσάς στο πλευρό μας, ξεκινήσαμε να στήνουμε το Δήμο ξανά στα πόδια του. Μέρα με τη μέρα, με σταθερό ρυθμό και μελετημένα βήματα.

Σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια δώσαμε πολλές και σκληρές μάχες για να πετύχουμε αυτά που σήμερα φαίνονται αυτονόητα και να αντιμετωπίσουμε δυσεπίλυτα  και συσσωρευμένα προβλήματα της καθημερινότητας.

Οικονομικά, διοικητικά, κοινωνικά και πολιτικά ακόμη και ανθρωπιστικά.

Κινηθήκαμε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Όμως, μαζί με τους συνεργάτες μου, αιρετούς και μη, καθώς και με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες μας, κατορθώσαμε να βάλουμε ουσιαστικές, γερές βάσεις για το μέλλον, για το σύγχρονο Δήμο που αξίζουμε.

Από την πρώτη στιγμή, αναδιαρθρώσαμε το διοικητικό μοντέλο του Δήμου και κάναμε ψηφιακές τις λειτουργίες του.

Ουσιαστικά, ο Δήμος βρισκόταν όσον αφορά την ηλεκτρονική, υποτίθεται, διακυβέρνηση στα τέλη του προηγούμενου, του 20ου αιώνα. Σκεφτείτε πως ούτε ηλεκτρονικό πρωτόκολλο δεν υπήρχε!

Συνεχίσαμε καταγράφοντας όλες τις νομικές του εκκρεμότητες, τη δημοτική περιουσία που ποτέ πριν δεν είχε πλήρως καταγραφεί και συντάξαμε σύγχρονους κανονισμούς λειτουργίας Υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες του σήμερα.

Ταυτόχρονα, δουλέψαμε γρήγορα για την οικονομική εξυγίανση του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων.

Πως αλλιώς θα άλλαζε πορεία ο Δήμος, αν δεν ορθοποδούσε οικονομικά;

Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας και τους ορκωτούς λογιστές, ξεδιαλύναμε το ομιχλώδες τοπίο και ρίξαμε φως σε όλες τις πληγές του παρελθόντος.

Υποθέσεις όπως αυτή της μαύρης τρύπας του πολύπαθου ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης ή του Δ΄ ΚΑΠΗ και των άλλων νομικών προσώπων πέρασαν στα χέρια της Δικαιοσύνης. Και πλέον, περιμένουμε και εμείς, όπως και όλοι εσείς, τη Δικαιοσύνη να κάνει τάχιστα τη δουλειά της και να αποδώσει τις ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν.

Συγχρόνως εξοφλήσαμε παλιά χρέη και υποχρεώσεις, δικαστικές οφειλές και πρόστιμα που χρόνιζαν και έφταναν τα 8 εκατ. ευρώ.

Εξοικονομήσαμε πάνω από 11 εκατ. ευρώ από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και τη μείωση του κόστους των αναλώσιμων (πετρέλαιο – ανταλλακτικά  κ.α).

Αποκαταστήσαμε τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και την έγκαιρη ολοκλήρωση σε κάθε οικονομική συναλλαγή, γι’ αυτό και όλες οι επιχειρήσεις, όλοι οι προμηθευτές επιθυμούν τη συνεργασία με το δήμο μας.

Αυξήσαμε τις επενδύσεις, τα έργα δηλαδή που κάνουμε, κατά 12 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013.

Παράλληλα, αυξήσαμε τα έσοδα του Δήμου και σχεδόν διπλασιάσαμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα ανακαλύπτοντας και αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε πηγή χρηματοδότησης από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Και όλα αυτά χωρίς καμία μα καμία επιβάρυνση στην τσέπη των δημοτών μας.

Πώς έγιναν όλα αυτά ; ... Μπορεί να διερωτώνται κάποιοι δύσπιστοι που δεν υπηρέτησαν ποτέ με ευσυνειδησία, αίσθημα ευθύνης και σκληρή δουλειά τις δημοτικές μας υποθέσεις.

Φίλες και φίλοι,

όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα ορθολογικών σχεδιασμών, αξιοποίησης όλων των νομικών και οικονομικών εργαλείων που είχε ο Δήμος στη διάθεσή του, σωστής συνεργασίας της δημοτικής αρχής με τις Υπηρεσίες και τους ειδικούς που επιλέξαμε. Κυρίως όμως είναι αποτέλεσμα εντατικής δουλειάς όλων μας, σε καθημερινή βάση.

Δουλειάς που μας επιτρέπει να είμαστε σήμερα εδώ και να σας πούμε με περηφάνια ότι ο Δήμος Λαμιέων είναι πλέον μια καλά κουρδισμένη μηχανή που δουλεύει προς όφελος των δημοτών του και μόνον.

Έχουμε πλέον εξασφαλίσει τη μεσοπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα άσχετα από τις επιλογές της Πολιτείας. Είμαστε οικονομικά αυτοδύναμοι!

Πλέον όχι μόνο στεκόμαστε στα πόδια μας, αλλά έχουμε αποθεματικό και συνεχή ροή εσόδων που μας επιτρέπουν να σχεδιάζουμε το μέλλον μας αξιόπιστα και με ασφάλεια, να απαντάμε στις ανάγκες της πόλης με γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις, να κάνουμε έργα όχι μόνο με πόρους εθνικούς και ευρωπαϊκούς αλλά και με δικά μας χρήματα ύστερα από πολλά χρόνια και σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Με τους δικούς μας οικονομικούς πόρους και με την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα που μας δίνει αυτό, μπορούμε επιτέλους να κάνουμε έργα εκατομμυρίων  που έχει ανάγκη η πόλη και ο Δήμος μας.

Έργα που κάποιοι μας κατηγορούν ότι δεν κάναμε.

Όμως η εικόνα του Δήμου τους διαψεύδει.

Αντιμετωπίσαμε δύο χρόνια αποκλεισμού από τις δημοπρασίες εξαιτίας της αλλαγής του Νόμου για τις Δημόσιες Συμβάσεις, μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις κατά 70%, μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη απορρόφησης πόρων από το ΕΣΠΑ και μείωση των μηχανικών  της Τεχνικής μας Υπηρεσίας.

Παρ΄ όλα αυτά, ανταποκριθήκαμε στις προκλήσεις με μια σειρά ουσιαστικών έργων, ολοκληρώνοντας παράλληλα και τα έργα που ήταν ήδη σε εξέλιξη από την προηγούμενη Δημοτική αρχή γιατί πιστεύουμε - και το εννοούμε! -  ότι ο Δήμος πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Αξιοποιήσαμε όχι μόνο τους δημοτικούς πόρους αλλά διεκδικήσαμε και κερδίσαμε χρήματα από το ΕΣΠΑ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,  από το Πράσινο Ταμείο, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από το πρόγραμμα Φιλόδημος αλλά και από καθαρά ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Horizon 2020 και το 1 εκατ. ευρώ για τα αυτό-οδηγούμενα λεωφορεία.

Όλα αυτά δεν είναι λόγια. Όλα αυτά είναι πράξεις.

Είναι έργα  αναγκαία και πολύτιμα που έγιναν και γίνονται προσεκτικά και με μεγάλη προσπάθεια.

Η ανατολική είσοδος της πόλης, τα αντιπλημμυρικά δηλαδή έργα στην οδό Στυλίδος, το Θερινό Δημοτικό Θέατρο, η ανακαίνιση και η κατασκευή του στεγάστρου στο ΔΑΚ, η ολοκλήρωση του τελευταίου ορόφου του Δημαρχείου, η οδός Μπιζανίου και οι πολλές κατασκευές κοινόχρηστων χώρων, πεζοδρομίων, δημοτικών κτηρίων, ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις δεκάδων δρόμων, οι ανακαινίσεις 17 παιδικών χαρών και άλλες τόσες που έρχονται τώρα μέσα από το ΦΙΛΟΔΗΜΟ, από τις οποίες καμία δεν πληρούσε το 2014, τις προβλεπόμενες από το 2009, προδιαγραφές.

Δεκάδες άλλα μικρά και μεγαλύτερα έργα που έγιναν, άλλα που είναι τώρα στο στάδιο της κατασκευής και άλλα που έχουν δημοπρατηθεί, συμβασιοποιηθεί και ξεκινούν να υλοποιούνται τους επόμενους μήνες,  βελτιώνουν ολοένα και πιο πολύ το επίπεδο ζωής των δημοτών μας.

Κάναμε έργα αναγκαία σε πολλές σχολικές μονάδες. Με χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ αλλά και από ιδίους πόρους φτιάξαμε και φτιάχνουμε αίθουσες διδασκαλίας και πολλαπλών χρήσεων, ενώ συντηρούμε και εξοπλίζουμε τις σχολικές μας μονάδες ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Οι σχολικές υποδομές είναι προτεραιότητά μας και θα συνεχίσουμε με αυξανόμενο ρυθμό τα έργα και τις παρεμβάσεις για να εξασφαλίσουμε ακόμη καλύτερο επίπεδο υποδομών για τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Συνεχίσαμε το σπουδαίο έργο της ΔΕΥΑΛ που δικαίως θεωρείται μια από τις καλύτερες  Δημοτικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Αφού ολοκληρώσαμε έγκαιρα και με ότι συμπληρωματικές μελέτες και έργα απαιτούνταν ότι ήταν σε εξέλιξη από την προηγούμενη περίοδο (τροφοδοτικός αγωγός και βιοκλιματικό κτήριο της ΔΕΥΑΛ) προχωρήσαμε στη μελέτη και την κατασκευή του νέου τροφοδοτικού αγωγού σε Λιανοκλάδι – Αμούρι  –Ζηλευτό και στα Ζακαίϊκα στο Γοργοπόταμο, ψηφιοποιήσαμε όλες τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΛ, εκτελέσαμε σημαντικά έργα για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και όμβριων υδάτων σε περιοχές που το είχαν ανάγκη στο Σ.Σ. Λιανοκλαδίου.

Σχεδιάσαμε και εντάξαμε σημαντικά έργα της ΔΕΥΑΛ στο ΕΣΠΑ και στο πρόγραμμα Φιλόδημος, έργα για τα οποία είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι και αγγίζουν τα 14 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα της Καθαριότητας, ειλικρινά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε αυτό που διαπιστώσαμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας…

Παραλάβαμε έναν ΧΥΤΑ που έπιανε φωτιά κάθε χρόνο - θυμάστε το 2012 και το 2013 - και στον οποίο δεν γινόταν ούτε στοιχειώδη διαχείριση.

Καμιά ενέργεια δεν είχε γίνει για τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ακόμη και αυτή η καθυστερημένη κατά τουλάχιστον 10 χρόνια, ένταξη για επέκταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ αποδείχθηκε θνησιγενής γιατί έγινε στο τέλος της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και γιατί έμπλεξε στις δικαστικές διαμάχες  των υποψήφιων αναδόχων. Αποτέλεσμα ήταν το έργο να απενταχθεί λόγω λήξης της προγραμματικής περιόδου, ακριβώς μόλις αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ως νέα δημοτική αρχή.

Με την ανάθεση από την αρχή, της λειτουργία του ΧΥΤΑ Λαμίας στο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδος Α.Ε, οργανώσαμε και λειτουργήσαμε επιτέλους σωστά το ΧΥΤΑ, με εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό.

Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε στο σχεδιασμό νέων εγκαταστάσεων, τις οποίες χωροθετήσαμε σε περιοχή όμορη του ΧΥΤΑ παίρνοντας παρέκκλιση από τη λατομική ζώνη και λύνοντας οριστικά ένα ζήτημα τουλάχιστον 15 ετίας.

Ακόμα, εντάξαμε με δημόσια χρηματοδότηση τις απαιτούμενες μελέτες 840.000 ευρώ για έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης διασφαλίζοντας έτσι δημόσια χρηματοδότηση 28,000000 ευρώ για την κατασκευή τους!

Τέλος, διασφαλίσαμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 6,8 εκατ. ευρώ για επέκταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση μεταβατική λύση μέχρι την κατασκευή αυτών των έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Με σωστό λοιπόν προγραμματισμό, αναβαθμίζουμε διαρκώς τις υπηρεσίες αποκομιδής  και διαχείρισης των απορριμμάτων διασφαλίζοντας το χαμηλότερο κόστος για τους δημότες όχι μόνο τους δικούς μας αλλά και των άλλων 20 δήμων της Στερεάς Ελλάδας.

Και όλα αυτά έχοντας για 3 χρόνια συνεχή ύπουλο πόλεμο από υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες που μας καθυστερούσαν μέχρι που δικαιωθήκαμε πανηγυρικά από όλα τα επίπεδα της δικαιοσύνης (Νομικό Συμβούλιου Κράτους, Ελεγκτικό Συνέδριο, Συμβούλιο Επικρατείας).

Στο Δήμο μας, κερδίζουμε καθημερινά το στοίχημα της καθαριότητας. Η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη αλλά και στις τοπικές μας κοινότητες λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο καθιστώντας το Δήμο μας έναν από τους πιο καθαρούς Δήμους σε όλη τη χώρα. Φυσικά χωρίς καμία αύξηση στα Δημοτικά τέλη.

Πιο τακτικά δρομολόγια ακόμα και Σαββατοκύριακα και αργίες, νέοι κάδοι, καθημερινή χρήση του καδοπλυντηρίου και των σαρώθρων σε πλατείες, δρόμους και κοινότητες κάνουν όλο και πιο καθαρές τις μέρες και τη ζωή μας.

Διαχειριζόμαστε με τον πλέον πρόσφορο τρόπο το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα με ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα. Σε συνεργασία με τον φιλοζωικό σύλλογο, επενδύοουμε συνεχώς στη βελτίωση των υπηρεσιών μας προς τους δημότες αλλά και στους τετράποδους φίλους μας.

Είμαστε δίπλα στο συνάνθρωπο δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον, τη μέριμνα και το κοινωνικό μας πρόσωπο. Κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, λειτουργήσαμε το Κέντρο Κοινότητας και το Κοινωνικό Φαρμακείο, αυξήσαμε κατά 6 νέα τμήματα τα ΚΔΑΠ φτάνοντας στα 450 παιδιά από τα 25 που βρήκαμε και σε λίγο καιρό θα λειτουργήσουμε και το ΚΔΑΠ ΑμΕΑ. 

Καταφέραμε ώστε τον Πολιτισμός να πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητά  μας και να ενδημεί πλέον στη πόλη μας με εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εργαστήρια, προβολή της τοπικής λαϊκής παράδοσης, θρησκευτικές γιορτές, δράσεις σε σχολεία και συνδιοργανώσεις με πολιτιστικούς συλλόγους.

Δώσαμε έμπρακτη στήριξη σε δημιουργικές πρωτοβουλίες των δημοτών μας και γίναμε οικοδεσπότες σε μεγάλες διοργανώσεις που ξεπερνούσαν ακόμα και τα σύνορα της χώρας, όπως το Γ΄ Διεθνές Συμπόσιο για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό, στηρίζοντας παράλληλα και την τοπική μας οικονομία.

Βάλαμε το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης σε νέα ανοδική πορεία με πανελλαδικές διακρίσεις, αναβαθμίσαμε πλήρως τη Δημοτική Φιλαρμονική και το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας.

Και δεν σταματήσαμε σε αυτά.

Πιστεύουμε πως η Δημοτική Αρχή δεν πρέπει να εξαντλεί τα όρια της μόνο με την καθημερινότητα, μόνο στις λακκούβες, τα πεζοδρόμια και τις λάμπες, αλλά πρέπει να έχει όραμα και στοχευμένη στρατηγική. Και προσπαθήσαμε να βάλουμε γερά θεμέλια και στις δύο περιπτώσεις.

Είμαστε περήφανοι που μαζί με τη δική σας πολύτιμη συμμετοχή, μπορούμε να πούμε ότι τα έχουμε καταφέρει.

Μαζί σας καταρτίσαμε το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο στην ιστορία της Λαμίας.

Μεθοδικά, εμπνευσμένοι από τις δικές σας ιδέες και απόψεις, μέσω της διαβούλευσης το καλοκαίρι του 2018, συντάξαμε τη Στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότησή της και είμαστε έτοιμοι να την κάνουμε πράξη. Είναι μια σειρά από έργα και δράσεις, που έχουν ως στόχο να αλλάξουν προς το καλύτερο τη δομή και τη φυσιογνωμία της Λαμίας, να αναδείξουν ορθολογικά το τουριστικό προϊόν της, να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και να βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών και των επισκεπτών της.

Σε συνδυασμό, με το σύνολο των τεχνικών παρεμβάσεων που προβλέπουμε στο Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Λαμίας, έχουμε στη διάθεσή μας 12 εκατομμύρια ευρώ και πάνω από 35 έργα και δράσεις για να φτάσουμε την πόλη και το Δήμο μας στο επιθυμητό σημείο.

Δεν μπορώ να αντισταθώ στην πρόσκληση να μην αναφερθώ επιγραμματικά σε μερικά από αυτά:

  • πεζοδιαδρομή από το Σ.Σ. Λαμίας μέχρι την Πλατεία Λαού έργο 550.000 ευρώ,
  • ανάπλαση πλατείας Λαού, έργο 450.000 ευρώ,
  • ενεργειακή αναβάθμιση του Χαλκιοπούλειου έργο 820.000 ευρώ,
  • ανακαίνιση και δημιουργία κοινωνικού κόμβου στο κτίριο του πρώην ΚΑΠΗ στην οδό Μακροπούλου,
  • διευθέτηση του μυλαύλακα της οδού Τυμφρηστού έργο 600.000 ευρώ που μαζί με ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΛ και του Δήμου θα φθάσουν το 1,5 εκατ. ευρώ.
  • ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών έργο 1,1 εκατ. ευρώ,
  • στερέωση του νότιου και νοτιοδυτικού τμήματος των τειχών του Κάστρου έργο 900.000 ευρώ,
  • ανάπλαση του διατηρητέου μας στην Πλατεία Λαού, έργο 800.000 ευρώ,
  • ανάπλαση της διαδρομής από το σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ μέσω των οδών Φιλίας, Ελύτη, Παπαποστόλου, Όθωνος έως την Πλατεία Λαού, έργο 800.000 ευρώ.

Ακόμα εντάσσουμε στη Στρατηγική:

  • την ανάδειξη, αξιοποίηση και διάδοση του πολιτιστικού αποθέματος και του τουριστικού προϊόντος με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, έργο 250.000 ευρώ,
  • έξυπνες υπηρεσίες προς πολίτες και επισκέπτες της πόλης, έργο 350.000 ευρώ,
  • την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών τουρισμού και έξυπνη διαχείριση της τοποθέτησης και της προώθησης της Λαμίας ως διεθνούς εμβέλειας ιστορικού, τουριστικού και πολιτιστικού προορισμού, καθώς και τη βιώσιμη διαχείριση αστικών τουριστικών ροών, έργο 350.000 ευρώ,
  • την ενίσχυση των «Θερμοπυλείων» για τρία χρόνια με 100.000 ευρώ από τη ΒΑΑ, ώστε να κατοχυρωθεί ο χαρακτήρας τους ως θεσμός του Δήμου και να εμπλουτισθούν με νέα δρώμενα.
  • τη στήριξη της επιχειρηματικότητας για την κατάρτιση και την καταπολέμηση της ανεργίας με πιλοτικά, οριζόντια εργαλεία που θα υποστηρίζουν την προσαρμογή των τοπικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων στις αλλαγές του ανταγωνισμού και στις ευκαιρίες της ΒΑΑ/ΟΧΕ, δράσεις προϋπολογισμού 400.000 ευρώ,
  • ολοκληρωμένες δράσεις υποστήριξης επιχειρήσεων κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας με έμφαση στις ευκαιρίες που αναδεικνύονται μέσω της ΒΑΑ/ΟΧΕ με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ,
  • τη δημιουργία συμβουλευτικού κέντρου ανέργων, έργο 300.000 ευρώ.

Μαζί με έργα που έχουν δημοπρατηθεί, όπως το Κλειστό Κολυμβητήριο Λαμίας, η μεταστέγαση του Ειδικού Σχολείου Κωσταλεξίου, η αναβάθμιση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες τύπου LED,  τους οδικούς  κόμβους στην ΠΕΛ και στην οδό Καρπενησίου που ξεκινούν να κατασκευάζονται.

Με έργα που έχουμε ήδη χρηματοδοτήσει με ιδίους πόρους ή άλλες χρηματοδοτήσεις όπως η ανάπλαση της Πλατείας Πάρκου από το Πράσινο Ταμείο, και πολλά ακόμα σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας…

Θέλω να σας πω με σιγουριά ότι ο Δήμος μας αλλάζει. Βήμα-βήμα, ουσιαστικά και μεθοδικά με διαφάνεια και προοπτική.

53397888 1832693280176311 3672396827073708032 n

53781176 1832693246842981 3731000779654299648 n

Φίλες και φίλοι,

Όταν σε λίγες – θέλω να πιστεύω – μέρες θα έχουμε το νέο νομικό πρόσωπο, την Αναπτυξιακή Α.Ε. των ΟΤΑ για την ΠΕΛ με την πλειοψηφία των μετοχών, θα διοργανώσουμε μια ξεχωριστή ημερίδα για την ανάδειξη αυτού του χώρου. Χώρος ο οποίος μαζί με το κλειστό κολυμβητήριο και το  Χαλκιοπούλειο μπορεί να μετατραπεί σε έναν ενεργειακό κόμβο και ένα πάρκο καινοτομίας όπου θα συμμετέχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικοί φορείς διεθνούς εμβέλειας ενισχύοντας έτσι το ερευνητικό έργο που ήδη παράγεται στην περιοχή μας και προσελκύοντας επενδυτικό ενδιαφέρον στη Λαμία.

Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να κάνουμε. Σίγουρα το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν όμως, πλέον, τα γερά θεμέλια και η μεγάλη προσπάθεια, που ξεκινήσαμε μαζί το Σεπτέμβρη του 2014, αρχίζει να καρποφορεί.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι αυτά τα χρόνια, όλα έγιναν τέλεια. Κανένας δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι δεν έγιναν και λάθη. Κανείς δεν είναι τέλειος ή αλάνθαστος. Τα λάθη εξάλλου σε κάνουν σοφότερο και αποτελεσματικότερο, αρκεί να έχεις την ευφυΐα να τα εντοπίσεις και την ικανότητα να τα διορθώσεις.

Εκείνο που ισχυριζόμαστε είναι ότι καταβάλαμε τεράστια προσπάθεια να βάλουμε το τραίνο στις ράγες κι εκείνο που υποσχόμαστε είναι ότι με ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια θα το οδηγήσουμε στους σταθμούς που ονειρευόμαστε. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, εμπλουτισμένοι με εμπειρίες και ανανεωμένοι με πρόσωπα και ιδέες που θα δώσουν νέα ώθηση και δυναμική στο συνδυασμό μας.  Ζητάμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης σας, προκειμένου το όραμα να γίνει πραγματικότητα, προκειμένου η πορεία και η μετάβαση στο αύριο της προκοπής, στο αύριο της ανάπτυξης, στο αύριο της προοπτικής να ολοκληρωθεί με συνέπεια και υπευθυνότητα!

Η ομάδα μας, όλοι οι συνεργάτες που απαρτίζουν την «Πρόταση Ευθύνης», είναι ενεργοί πολίτες όλων των ηλικιών, των επαγγελμάτων, των πολιτικών και των κομματικών χώρων. Είναι επιστήμονες,αγρότες,άνθρωποι των γραμμάτων, του πολιτισμού & του αθλητισμού,άνθρωποι της παραγωγής και του καθημερινού μόχθου,εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα αλλά και συνταξιούχοι,νοικοκυρές και οικογενειάρχες,νέοι με ενθουσιασμό και περίσσια ενέργεια,αλλά και μεγαλύτεροι με εμπειρία και γνώση της Αυτοδιοίκησης.

Άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες αλλά και τοποθετήσεις που όμως πιστεύουν σε κοινές αρχές και θέσεις για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης και επιθυμούν την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας.

  1. Δέσποινα Αδάμ, Γυμνάστρια
  2. Βίβιαν Αργύρη, Νηπιαγωγός
  3. Θοδωρής Αρναούτογλου, Διοικητικό στέλεχος Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας
  4. Βασίλης Βάρσος, Αγρότης
  5. Άρης Γούβαλης, Γιατρός
  6. Γεωργία Γρίβα, Λογίστρια
  7. Γιώργος Ζαγκανάς, Γυμναστής - Προπονητής
  8. Λάκης Ζαρονικόλας,  Συνταξιούχος Δημοτικός Υπάλληλος
  9. Γιώργιος Ζήσιμος, Κρεοπώλης
  10. Δήμος Καλαμπαλίκης, Συνταξιούχος Αξιωματικός της Αστυνομίας
  11. Στέλιος Καραγιάννης, Πολιτικός Μηχανικός,
  12. Κώστας Καραθάνος, Γυμναστής, υπάλληλος Δασαρχείου Λαμίας
  13. Θανάσης Καρκάνης, Επιχειρηματίας στην εμπορία επίπλων
  14. Θανάσης Κλειτσάκης, Συνταξιούχος δάσκαλος
  15. Αναστασία Κολιοπούλου, Γεωπόνος και Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής
  16. Δημήτρης Κορέντζελος, Συνταξιούχος Υπάλληλος του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας
  17. Γιώργος Κουτρομάνος, Συνταξιούχος
  18. Δημήτρης Κυρίτσης, Επιχειρηματίας
  19. Κώστας Λάγιος, Τραπεζικός Υπάλληλος
  20. Γιώργος Λάμπρου, Ελεύθερος Επαγγελματίας
  21. Αθανασία Μαγκοπούλου, Φυσικοθεραπεύτρια
  22. Δημήτρης Μαντζάνας, Επιχειρηματίας
  23. Χαρούλα Μαυρουδή, Επιχειρηματίας και ραδιοφωνική παραγωγός
  24. Κυριακή Μιχελάκου – Τσούτσου, Χημικός μηχανικός
  25. Βιβή Μπασιακούρα, Γυμνάστρια και Καθηγήτρια Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών
  26. Κώστας Μπολοκούτας, Αγρότης
  27. Θανάσης Μπούκας, Αγρότης
  28. Βασίλης Νταφλούκας, Επιχειρηματίας
  29. Φωτεινή Παπαδούκα, Λογίστρια
  30. Τάσος Παπαναστασίου, Ιδιοκτήτης Ελαιοτριβείου
  31. Κώστας Παπαποστόλου, Συνταξιούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός
  32. Άκης Πατρώνας, Διευθυντικό στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων
  33. Μαρία Ραφτοπούλου – Παπασταμάτη, Τεχνολόγος Τροφίμων
  34. Γιάννης Ρούλιας, Συνταξιούχος Τραπεζικός Υπάλληλος
  35. Δημήτρης Σταυρόπουλος Συνταξιούχος Τμηματάρχης - Μηχανοδηγός ΤΡΑΙΝΟΣΕ
  36. Δημήτρης Τελώνης, Ελεύθερος Επαγγελματίας
  37. Αθηνά Τζιταμίδου – Σούλιου, Επιχειρηματίας και Τεχνολόγος Γεωπόνος
  38. Δημήτρης Τσακμάκης, Πωλητής λαϊκών αγορών
  39. Χρυσόστομος Τσανσίζης, Ιατρός παθολόγος
  40. Κωνσταντίνος Τσίπρας, Φιλόλογος και ιδιοκτήτης φροντιστηρίου
  41. Μάρκος Τσιτσίας, Συνταξιούχος Τραπεζικός Υπάλληλος
  42. Ευθυμία Τσούμα, Τεχνολόγος γεωπόνος τροφίμων και διατροφής
  43. Κώστας Χαϊδής, Πυροσβέστης
  44. Δημήτρης Χαιρόπουλος, Αυτοκινητιστής και ιδιοκτήτης Λεωφορείων
  45. Ζαχαρίας Χαλβαντζής, Δικηγόρος
  46. Βασιλική Χαρατσή – Πλατή, Έμπορος αγροτικών προϊόντων
  47. Θοδωρής Χαρίτος, Ιατρός Μαιευτήρας – γυναικολόγος
  48. Ελευθερία Ψύλλου, Δικηγόρος

Στη Δημοτική Κοινότητα Λαμίας

  1. Ελένη Αγγελή, Νοσηλεύτρια
  2. Δημήτρης Γεωργαντάς, Ελεύθερος Επαγγελματίας
  3. Δημήτρης Δεληγιάννης, Ιδιωτικός Υπάλληλος
  4. Δημήτρης Θανασούρας, Υπάλληλος Υπεραστικού ΚΤΕΛ
  5. Παντελής Καλογήρου, Πυροσβέστης
  6. Κώστας Καραντζάβελος, Λογιστής
  7. Δήμητρα Κατσαβριά, Συνταξιούχος υπάλληλος ΟΤΕ
  8. Πόπη Κατσιαγάννη, Συνταξιούχος
  9. Κώστας Κατσιούλας, Διασώστης ΕΚΑΒ
  10. Κωνσταντίνος Κομήτης, Στρατιωτικός Μουσικός
  11. Κώστας Κορέντζελος, Διασώστης ΕΚΑΒ
  12. Δέσποινα Μπουλιανίτη, ελεύθερη επαγγελματίας
  13. Κώστας Παρδάλης, Αγρότης
  14. Ειρήνη Πασχαλίδη – Αυγέρη, Φιλόλογος
  15. Κώστας Πατσαρούχας, Πυροσβέστης
  16. Χρήστος Σολόπουλος, Ξυλουργός
  17. Κώστας Σουφλερός, Συνταξιούχος υπάλληλος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης

Όλοι αυτοί είναι άνθρωποι ικανοί με σεβασμό προς τους πολίτες, με όρεξη και επιμονή να προσφέρουν στον τόπο που ζουν, στον τόπο που εργάζονται, στον τόπο που οραματίζονται το μέλλον των παιδιών τους!

Φίλες και Φίλοι,

Στις εκλογές του Μαΐου αφήνουμε ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ πίσω αυτούς που, με τον μανδύα του δήθεν νέου και «περήφανου», θέλουν να γκρεμίσουν αυτά που με κόπο οικοδομήσαμε μαζί αυτά τα χρόνια. Είναι οι ίδιοι που, παρότι κατείχαν τότε θέσεις αντιδημάρχων και άλλα αξιώματα, δεν γνώριζαν τίποτα για τον τρόπο που χάνονταν ενάμισι εκατομμύριο ευρώ κατά τη διαδρομή του από το Δήμο στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Είναι οι ίδιοι που, αν και ήταν εξ απορρήτων νομικοί σύμβουλοι της τότε δημοτικής αρχής, δεν είχαν ακούσει τίποτα για τις οικονομικές ατασθαλίες στο Δημοτικό Ωδείο και στα ΚΑΠΗ, στη διαχείριση των νομικών υποθέσεων που στοίχισαν εκατομμύρια ευρώ στους δημότες. Για τους δεκάδες τόνους πετρελαίου που εξαφανίζονταν σε δεξαμενές του Δήμου που δεν υπήρχαν. Για τις επισκευές, τα ανταλλακτικά και τα αναλώσιμα των αυτοκινήτων που ξεπερνούσαν κάθε λογική ανάγκη.

Μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας, εμείς απαντήσαμε στις ανάγκες του Δήμου και στις προκλήσεις της εποχής με πράξεις. Αλλάζουμε το Δήμο μας έχοντας ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο αλλά και διασφαλισμένους οικονομικούς πόρους.

Η επόμενη τετραετία είναι κρίσιμη για τη Λαμία, για ολόκληρο το Δήμο Λαμιέων. Είναι η τετραετία που ολοκληρώνεται  η μετάβαση σε έναν σύγχρονο, έξυπνο και αποτελεσματικό οργανισμό τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα διαχειρίζεται το αύριο ενός ιδιαίτερου, ενός μοναδικού τόπου.

Και αυτό θα υλοποιηθεί με έργα που οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε και εξασφαλίσαμε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους που ξεπερνούν  ήδη τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Η Λαμία, έχει πια την ευκαιρία να οργανωθεί αποτελεσματικά, με εργαλεία και πρότυπα ευρωπαϊκών πόλεων.

Σήμερα, σας ζητώ ξανά την εμπιστοσύνη σας για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε μαζί το αύριο που ονειρευτήκαμε πριν πέντε χρόνια.

ΜΑΖΙ να διαφυλάξουμε αυτά που κατακτήσαμε.

ΜΑΖΙ να ολοκληρώσουμε τα έργα πνοής για το Δήμο και την πόλη μας.

ΜΑΖΙ να συνεχίσουμε με γνώση και εμπειρία, με όρεξη, επιμονή και πάθος για τον μοναδικό τούτο τόπο, με διαφάνεια και εντιμότητα, με αγάπη για τους συμπολίτες μας και τη νέα γενιά, με σκληρή δουλειά που μόνο αυτή φέρνει αποτελέσματα.

Για το Δήμο που θέλουμε, το Δήμο που αξίζουμε, το δικό μας Δήμο.

Η εμπιστοσύνη σας είναι η δύναμή μας!

Ο δρόμος έχει ήδη χαραχθεί.

Συνεχίζουμε μαζί!

53250627 1832695006842805 7694641125776162816 n

http://www.protasiefthinis.gr/

Nikos Stavrogiannis

Περισσότερα...