Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

g2

Στις 8 Μαρτίου κάθε έτους εορτάζεται με απόφαση του ΟΗΕ η Διεθνής Ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών που έχει τις ρίζες της στις αρχές του εικοστού αιώνα και στις διεκδικήσεις των γυναικών για ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαίωμα ψήφου.

Παρά το γεγονός ότι ο εορτασμός της διεθνούς αυτής Ημέρας έχει απολέσει την αρχική του σημασία, παραμένει όμως επίκαιρος και μας θυμίζει το χρέος της κοινωνίας μας προκειμένου η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων να είναι ουσιαστική και οι αγώνες και οι διεκδικήσεις να μην εξαντλούνται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της σημερινής επετείου ο Δήμος μας, σε συνεργασία με την Ομάδα Υγείας του Κέντρου Υγείας Λαμίας, διοργάνωσε μια διήμερη κοινωνική δράση για την πραγματοποίηση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων test Παπανικολάου σε γυναίκες ηλικίας από 25 ετών και άνω ενώ σε γυναίκες από 40 έως 65 ετών Μαστογραφία, Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας και Σπιρομέτρηση.

Παράλληλα, ο Δήμος Λαμιέων, θέλοντας να αναδείξει το ρόλο της γυναίκας θα διοργανώσει από τις 14 έως τις 22 Μαρτίου σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Άρωμα Γυναίκας».

Ο Δήμος Λαμιέων αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα εξάλειψης όλων των διακρίσεων, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, συμμετέχει στο δίκτυο των δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, με τη λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών.

Στον Ξενώνα φιλοξενούνται γυναίκες, μαζί με τα παιδιά τους, που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές (ενδο-οικογενειακή, βιασμός, trafficking, σεξουαλική παρενόχληση) ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες, άστεγες κ.λπ.). Ο Ξενώνας λειτουργεί σε καθημερινή βάση και όλο το 24ωρο και παρέχει υπηρεσίες δωρεάν και υπό το καθεστώς των κανόνων του απορρήτου.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται η γυναίκα και ο άνδρας να βαδίζουν δίπλα - δίπλα χτίζοντας μια κοινωνία με περισσότερη δικαιοσύνη, ισότητα και αλληλεγγύη, εξαλείφοντας ξεπερασμένες νοοτροπίες και κατάλοιπα του παρελθόντος.

Η δράση, η πολλαπλή προσφορά, οι αξίες και οι προοδευτικές αρχές της σύγχρονης γυναίκας καθορίζουν τη διαμόρφωση της σύγχρονης κοινωνίας και είναι αναγκαία η ενεργή συμμετοχή της στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, για ένα πιο δίκαιο και δημοκρατικό μέλλον.