Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

3n

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 16 Ιουνίου 2019, οι εκδηλώσεις Μνήμης για την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Υπάτης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 17 Ιουνίου 1944, που διοργάνωσαν ο Δήμος Λαμιέων και η Κοινότητα Υπάτης.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Υπάτης και την επιμνημόσυνη δέηση, που έγινε στο Ηρώο, ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης απεύθυνε χαιρετισμό και ακολούθησε η κεντρική ομιλία της ημέρας από τη συνταξιούχο εκπαιδευτικό Παναγιώτα Σαμαρά – Ζήκα και η κατάθεση στεφάνων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές του τόπου.

4n

5n

Την Κυριακή, 16/6/2019, επέτειο των 75 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Υπάτης (17/6/1944), αποτίσαμε φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Στην εκδήλωση παρέστη, ως εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο κ. Απόστολος Καραναστάσης.

Στις 17 Ιουνίου 1944, ημέρα Σάββατο, γράφτηκε ίσως η πιο μελανή σελίδα στην νεότερη ιστορία της Υπάτης. Στρατιωτικά τμήματα της κεντρικής Γερμανικής διοίκησης Λαμίας επιτέθηκαν κατά της Υπάτης, εκτελώντας 28 άτομα, τραυματίζοντας 30, καταστρέφοντας 375 από τα 400 σπίτια της πόλης, βυζαντινές εκκλησίες και ιστορικά αρχοντικά. Επρόκειτο, κυριολεκτικά, για ολοκαύτωμα.

Η Υπάτη πυρπολήθηκε τρεις φορές από τους Γερμανούς (17/6, 10/8 και 12/10/44) και βομβαρδίστηκε με πυροβολικό αρκετές ακόμη.

Για την προσφορά της στην Ενωμένη Εθνική Αντίσταση, που κορυφώθηκε με το ολοκαύτωμα, αλλά και την εκτέλεση των Υπαταίων Πατριωτών, ως αντίποινα, μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, η Υπάτη ανακηρύχτηκε Μαρτυρική Πόλη.

Όλα αυτά, υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόσφατης απόφασης της Βουλής των Ελλήνων για διεκδίκηση των κατοχικών οφειλών (πολεμικές αποζημιώσεις, επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο) της Γερμανίας προς τη χώρα μας και αναδεικνύουν την συμβολική και ουσιαστική σημασία της ρηματικής διακοίνωσης που απέστειλε, μετά την απόφαση αυτή, η κυβέρνησή μας προς την Γερμανική κυβέρνηση.

Τιμούμε τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για τη λεφτεριά και ζητούμε την αναγνώριση της θυσίας τους. Παράλληλα, δηλώνουμε στρατευμένοι στον αγώνα για την καταπολέμηση της αναβίωσης του φασισμού.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

IMG 20190616 112339

To radiomemory.gr χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.