Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

oikonomou zaxaraki

Συνάντηση εργασίας με την υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων είχε ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Οικονόμου.

Συζήτησαν θέματα που αφορούν την ετοιμότητα της πολιτείας προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η φετινή σχολική χρονιά.

Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος με τα ολιγομελή τμήματα στις κατευθύνσεις της Γ’ Λυκείου.

Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα που αφορά μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε κάθε δήμο του νομού μας.

Ο Γιάννης Οικονόμου ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να λάβει σοβαρά υπόψιν του μια σειρά από πολύ σοβαρές ιδιαιτερότητες :

  • τις μεγάλες αποστάσεις που θα είναι αναγκασμένοι να διανύουν μαθητές αν δεν λειτουργήσουν κάποιες κατευθύνσεις σε ορισμένα  Λύκεια, όπως για παράδειγμα στο Λύκειο Πελασγίας, σε λύκεια του δήμου Αμφίκλειας- Ελάτειας και αλλού
  • το πρακτικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί για τη μεταφορά των μαθητών αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει ικανός αριθμός αυτοκινήτων που απαιτείτε να μισθωθούν για το σκοπό αυτό
  • την αναστάτωση που θα προκληθεί στους μαθητές με την ενδεχόμενη αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος κατά την τελευταία κρίσιμη τάξη του λυκείου
  • την εισήγηση της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης και το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα σχολεία μπορούν να καλύψουν εσωτερικά τη διδασκαλία και τις ώρες των απαιτούμενων μαθημάτων

Τέλος, ο Γιάννης Οικονόμου κατέθεσε στην κα Ζαχαράκη το προβληματισμό του σε σχέση με την μελλοντική λειτουργία των σχολειών σε περιοχές της Φθιώτιδας αλλά και της ελληνικής περιφέρειας στο σύνολο της, με δεδομένα τα δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε στην κα υπουργό να γίνει μια πολύ συστηματική μελέτη που θα αφορά στην επαναχάραξη του «εκπαιδευτικού χάρτη» της χώρας. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να λαμβάνει φυσικά υπόψιν τα δημοσιονομικά δεδομένα αλλά να μην μένει μόνον εκεί.

Θα πρέπει επίσης να ικανοποιεί και αναγκαιότητες όπως η διατήρηση βασικών στοιχείων της ταυτότητας της ελληνικής επαρχίας και της επιβίωσης των χωριών και των κωμοπόλεων μας.

Υπήρξε συναντίληψη με την κα υπουργό στο ζήτημα αυτό και συμφωνήθηκε να υπάρξει και συνέχεια γύρω από τη συγκεκριμένη συζήτηση.

Η κα Ζαχαράκη τόνισε επίσης ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να μην ανασταλεί η λειτουργία κατευθύνσεων στα λύκεια του νομού εκτός από ακραίες περιπτώσεις όπου και παιδαγωγικά πλέον δεν θα ήταν δόκιμο να λειτουργεί ένα τμήμα.