Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

apergia

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας σε συνεδρίαση του ομόφωνα αποφάσισε να προκηρύξει 24ώρη Απεργία την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 και απεργιακή συγκέντρωση στις 10:00 στην Πλατεία Πάρκου.

Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά τη ζωή μας ολόκληρη.

Τώρα να αποσυρθεί το απαράδεκτο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο!

Ο άθλιος νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση!

Τέρμα στα ψέματα και τις απάτες!

Η Νέα Δημοκρατία αρχικά έλεγε ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου και ότι θα αυξήσει τις συντάξεις. Το νέο αντιασφαλιστικό "έκτρωμα" - νομοσχέδιο που ετοιμάζετε να φέρει τις επόμενες μέρες στην Βουλή είναι στην πρακτική και στη λογική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι καλά προετοιμασμένοι για τη νέα επίθεση στο ασφαλιστικό στη λογική του ξηλώματος της κοινωνικής ασφάλισης που έχει ξεκινήσει εδώ και 30 χρόνια. 

Η κυβέρνηση αξιοποιεί το νόμο Κατρούγκαλου και ουσιαστικά δεν καταργεί τίποτα από αυτόν. Διατηρεί όλες τις αντιδραστικές διατάξεις και κάνει κάποιες μικρές διορθώσεις για να ρίξει στάχτη στα μάτια των ασφαλισμένων. Οι διορθώσεις δεν σημαίνουν αυξήσεις, σημαίνουν κάποιες μικρές αλλαγές για λίγες περιπτώσεις ώστε να συνεχίσει να παίρνει αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των ασφαλισμένων. 

Με το νέο νόμο:

  • Διατηρούνται για όλους τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια [ή στα 62 χρόνια με 40(!!!) χρόνια υπηρεσίας (ν. 4336/15)], δηλαδή το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν μαζί ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Καμιά εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων. Διατηρείται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κατά 5 χρόνια και μάλιστα στο όνομα της "ισότητας" (ν. 4387/16).
  • Το ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρική Ασφάλιση και κλάδος Εφάπαξ Παροχών) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ και ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα της ΝΔ με τους "τρεις πυλώνες", δηλαδή την ιδιωτική ασφάλιση. Την ίδια στιγμή ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δισ. ευρώ αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ και είναι απολύτως βέβαιο ότι και αυτά θα λεηλατηθούν. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται πάνω από 70 εκατ. ευρώ περικοπές στην επικουρική ασφάλιση. Σύνολο 226 εκατ. ευρώ περικοπές στην κύρια και επικουρική ασφάλιση.
  • Παγιώνονται στο διηνεκές οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που έφτασαν στο 50%, όπως και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι μειώσεις έφτασαν στο 42%.
  • Με το νέο νόμο καταργούνται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη.
  • Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια εργασίας. 
  • Διατηρείται η λεηλασία των 80 δισ. ευρώ που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για να επιστραφούν τα κλεμμένα.
  • Καταργούνται τα ΒΑΕ για μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων.

Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.

Κάνουν λόγο για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά κάνουν πως ξεχνάνε ότι έφαγαν τα λεφτά των ασφαλισμένων με θαλασσοδάνεια. 

Στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στο χρηματιστήριο στα δομημένα ομόλογα στο PSI. 

Αν θέλουν να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό να φέρουν πίσω τα λεφτά των ασφαλισμένων. Επίσης όσο υπάρχουν συμβασιούχοι, ανασφάλιστοι, εργαζόμενοι με πλειάδα ελαστικών μορφών σχέσεων εργασίας, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα. Την ίδια στιγμή σχεδιάζουν νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Αυτά που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι όλα τα προηγούμενα χρόνια φτάνουν και περισσεύουν για να έχει ο λαός κοινωνική ασφάλιση που του αξίζει και δικαιούται.

Δημόσια καθολική και δωρεάν κοινωνική ασφάλιση για όλους

Δεν θα τους επιτρέψουμε να τελειώνουν με την κοινωνική ασφάλιση

Δεν θα τους επιτρέψουμε να την ιδιωτικοποιήσουν

Είναι  ξεκάθαρος ο στόχος τους! Φαίνεται και από τον προϋπολογισμό της Κυβέρνησης ότι οι ασφαλισμένοι πρέπει να πληρώσουν για μία ακόμη φορά.  Άλλωστε είναι έτοιμες οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να πέσουν με τα μούτρα στο ψητό.

Να μην περάσει η σιγή νεκροταφείου που θέλουν να περάσει ενιαία επιχειρηματικοί όμιλοι, κυβέρνηση και εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός!

Όλοι στον δρόμο! Να δημιουργηθεί παντού απεργιακό κλίμα!

Η κοινωνική ασφάλιση δεν μας χαρίστηκε. Αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση, αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και θυσιών των εργαζομένων. Δεν την παραδίδουμε!!!

Διεκδικούμε:

  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
  • Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Επαναφορά 13ου - 14ου μισθού. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες.
  • Επέκταση των ΒΑΕ, ούτε σκέψη για κατάργηση. Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία όλα τα κλεμμένα.

Όχι στα επαγγελματικά ταμεία, στην κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και την ιδιωτικοποίησή της.