Μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και τους αγρότες μας το πακέτο στήριξης της Κομισιόν για τη ανασύσταση της αγροτικής οικονομίας πάνω σε υγιείς βάσεις
Μια μοναδική ευκαιρία για την ανασύσταση της αγροτικής οικονομίας πάνω σε υγιείς βάσεις χαρακτήρισε ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου την πρόταση της Κομισιόν για το χρηματοδοτικό πακέτο που αφορά τη στήριξη της Ελλάδας μετά την πανδημία, κατά τη διάρκεια της σημερινής του τοποθέτησης στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια για το Σ/Ν του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Δείτε επίσης....
Τόσο με όρους βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, όσο και με όρους κοινωνικής συνοχής και δημογραφικής ανάταξης είναι απολύτως απαραίτητο ο πρωτογενής τομέας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ρόλο που δεν έχει εδώ και πολλές δεκαετίες, στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τόνισε ο βουλευτής Φθιώτιδας.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γιάννης Οικονόμου, με βάση την πρόταση της Κομισιόν αλλά και το ΕΣΠΑ της περιόδου‘21-‘27 η χώρα μας θα έχει προς αξιοποίηση τα επόμενα λίγα χρόνια 50 δις ευρώ.
Περίπου δηλαδή το 27% του ΑΕΠ. Αυτόματα μπαίνει το ερώτημα με ποιο τρόπο και κυρίως σε τι ιεράρχηση μπαίνει ο πρωτογενής τομέας αλλά και οι συνδεδεμένες με αυτόν δραστηριότητες στο κάδρο των 50 δις.
Όλοι όσοι εμπλεκόμαστε με τον πρωτογενή τομέα, το κράτος, τα κόμματα, το επιστημονικό προσωπικό, οι παραγωγοί, οι επιχειρηματίες, όλοι έχουμε τεράστια ευθύνη ο καθένας από το μετερίζι του να μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη ή να περιπλανηθεί σε ρηχά νερά, σημειώνει ο βουλευτής.
Χρειαζόμαστε επενδύσεις στον αγρό, σε κλειστά αρδευτικά δίκτυα, στην εκμηχάνιση της καλλιέργειας και της συγκομιδής. Επενδύσεις σε καινοτόμες δράσεις όπως η χρήση υδάτων από βιολογικούς καθαρισμούς ή αφαλατώσεις και η χρήση ηλιακών πάνελ για την παραγωγή κηπευτικών σε θερμοκήπια με τη χρήση μεθόδων υδροπονίας και αεροπονίας. Επενδύσεις σε νέα αποδοτικότερα υβρίδια αλλά και αποτελεσματικούς και φιλοπεριβαλλοντικoύς τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών. Επενδύσεις σε λογισμικά για συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, αλλά και βάσεις δεδομένων που θα ενημερώνουν για τις αποθηκευμένες ποσότητες και τις τιμές των προϊόντων που μας ενδιαφέρουν. Επενδύσεις στη μεταποίηση αλλά και την μεταφορά που δίνουν προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε για το αυστηρό πλαίσιο ποινικών και οικονομικών κυρώσεων για τις παράνομες ελληνοποιήσεις που εισάγεται με το προς συζήτηση νομοσχέδιο.
Σχετικά με το ζήτημα των χρεών τον αγροτικών συνεταιρισμών και το πώς δημιουργήθηκαν στο παρελθόν ο Γιάννης Οικονόμου έφερε στη Βουλή την περίπτωση της Ένωσης Ελαιουργικών Συνεταιρισμών Στυλίδας καταθέτοντας στα πρακτικά έγγραφα που αποδεικνύουν πως ένας εύρωστος οικονομικά οργανισμός βρέθηκε με χρέη εξαιτίας των «κοινωνικών πολιτικών» των κυβερνήσεων της δεκαετίας του 80. Χρέη που προέκυψαν 35 χρόνια πριν και καλούνται να αποπληρώσουν οι σημερινοί εταίροι καταβάλλοντας για τα επόμενα 20 χρόνια κοντά στα 100.000 ευρώ το χρόνο.
Τέλος, ο Γιάννης Οικονόμου έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη στήριξης παραγωγών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν οικονομικά εξαιτίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα μίλησε για τους παραγώγους των λαϊκών αγορών για τους οποίους ήδη δρομολογούνται αποφάσεις τόσο για τη στήριξη τους όσο και τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε περισσότερες λαϊκές αγορές, για τους κτηνοτρόφους, ιδιαίτερα τους αιγο – προβατοτρόφους αλλά και για άλλες κατηγορίες αγροτών όπως είναι οι παραγωγοί κριθαριού για βυνοποίηση της Φθιώτιδας, που βλέπουν τις βιομηχανίες παρασκευής μπύρας, ξένες και ελληνικές, να ακυρώνουν χωρίς αποζημίωση τα συμβόλαια που είχαν μαζί τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.