Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

oikonomou vouli

Στην ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για τον ΕΛΓΑ την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βορίδη και του προέδρου του ΕΛΓΑ Λυκουρέντζου συμμετείχε ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου.

Ο Γιάννης Οικονόμου κατέθεσε 5 προτάσεις για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του οργανισμού και τις αποζημιώσεις των παραγωγών.

  • Επιτάχυνση καταβολής αποζημιώσεων. Σε πολλές περιπτώσεις μεσολαβεί ένας και πλέον χρόνος από τη ζημιά μέχρι την αποζημίωση με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι οι εκτιμητές δεν μπορούν να καταθέσουν πόρισμα πριν το τέλος Οκτωβρίου οπότε και θα έχουν στη διάθεση του τα αρχεία δηλώσεων ΟΣΔΕ. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να καθιερωθεί για διαπιστωμένη ζημιά ένα ποσό άμεσης αποζημίωσης το οποίο θα συμψηφίζεται αργότερα αλλά και να επιταχύνονται οι διαδικασίες του ΟΣΔΕ τουλάχιστον για δενδροκομικές καλλιέργειες όπως οι ελιές, δεδομένου ότι για πολλά χρόνια δεν αλλάζει κάτι σε αυτές
  • Αποζημίωση και από ζημιές για τις οποίες δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο σήμερα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο κανονισμός και να συμπεριλάβει ζημίες που είναι πολύ συχνές τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά για την περιοχή μας οι ζημιές αυτές είναι καταστροφές από αγριογούρουνα, καταστροφές στην ελιά στο στάδιο της ανθοφορίας, πλάγιασμα σιτηρών, καταστροφές σε καλλιέργειες που έχουν σπαρθεί πρώιμα (καλαμπόκι) κ.α. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να επανέλθει η ρύθμιση που κατήργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία μπορούσε να επιδοτηθεί το ασφάλιστρο από το ΟΠΑΑΧ προκειμένου να καλυφθούν ζημιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.
  • Αύξηση εσόδων του ΕΛΓΑ χωρίς την επιβάρυνση του ασφαλίστρου. Ένα μεγάλο βήμα έγινε φέτος με την ενεργοποίηση της πρόβλεψης για την ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό με 35 εκ ευρώ κάτι που θα πρέπει να καθιερωθεί. Ένας ακόμη τρόπος είναι η αύξηση των εσόδων μέσα από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής μέσω της σύνδεσης των τιμολογίων πώλησης με τον αριθμό του αγροτεμαχίου έτσι ώστε να εντοπίζονται καλλιέργειες για τις οποίες δεν πληρώνονται ασφαλιστικές εισφορές.
  • Αποκατάσταση δικαιοσύνης μέσω μιας προνομιακής οικονομικής μεταχείρισης σε παραγωγούς που πληρώνουν κανονικά εισφορές αλλά δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση δικαιώματος αποζημίωσης σε αντίθεση με εκείνους που αποζημιώνονται κάθε χρόνο.
  • Διευθέτηση του προβλήματος μετακίνησης των γεωπόνων. Η πρακτική χρησιμοποίησης ενοικιασμένων αυτοκινήτων έχει εκτοξεύσει τα έξοδα του οργανισμού και προκαλεί και προβλήματα στην έγκαιρη μετακίνηση των γεωπόνων στο πεδίο της ζημιάς. Θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης / χλμ προκειμένου να ενθαρρυνθούν τα στελέχη του ΕΛΓΑ να χρησιμοποιούν τα δικά τους μέσα

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από την συζήτηση ξεκαθαρίστηκαν 2 κρίσιμα ζητήματα:

  • Ο ΕΛΓΑ θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό κρατική ομπρέλα και πολύ σύντομα αξιοποιώντας κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία θα εκσυγχρονιστεί.
  • Το επόμενο διάστημα θα εξοφληθεί και το υπόλοιπο 35% των αποζημιώσεων που εκκρεμούν για ζημιές που έχει δοθεί μέρος της δικαιούμενης αποζημίωσης.