Γ. Οικονόμου: Το Ν/Σ για το χωροταξικό βάζει τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση και προάγει την οργανωμένη επιχειρηματική ανάπτυξη-Τι είπε για τα «κόκκινα οικόπεδα της Μαλεσίνας»
Ένα σημαντικό βήμα μπροστά για την προστασία του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της αξίας των ιδιοκτησιών και τη βιώσιμη ανάπτυξη χαρακτήρισε ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου το νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σήμερα στη Βουλή.
Δείτε επίσης....
Όπως ανέφερε στον πρόλογο της ομιλίας του ο Γιάννης Οικονόμου, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που επιταχύνουν την εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων κάτι που σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την ανάρτηση των δασικών χαρτών «θα αλλάξουν πολύ τη ζωή μας σε ότι αφορά την αξιοποίηση του χώρου αλλά και της περιουσίας μας».
«Η κυβέρνηση αυτή τολμά κάτι που οι πάντες συνομολογούσαν σαν ανάγκη εδώ και χρόνια αλλά κανείς δεν επιχείρησε με συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο να αντιμετωπίσει. Μιλώ για τον δραστικό περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης παράλληλα με την εφαρμογή ενός εκτεταμένου προγράμματος εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων που προγραμματίζεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2028. Το 80% δε αυτών υποχρεωτικά θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2026 αφού οι μελέτες του θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης», επισήμανε ο βουλευτής.
Στη συνέχεια ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στις βασικές ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος όπως ο μηχανισμός της Ψηφιακής Τράπεζας Γης μέσω του οποίου η προσφορά και αποδοχή συντελεστή δόμησης θα γίνεται με διαφάνεια και χωρίς τη δυνατότητα έμμεσης νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, αλλά και σε διατάξεις για θέματα πολεοδομικής νομοθεσίας όπου υπάρχει πολυνομία, γραφειοκρατία, καθυστερήσεις και αχρείαστα κόστη. Επίσης σημαντική είναι, όπως είπε ο βουλευτής, η παράταση πριν την ενεργοποίηση της διαδικασίας των προστίμων και για το Κτηματολόγιο.
Επιπλέον, ο Γιάννης Οικονόμου έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα με τα «κόκκινα οικόπεδα της Μαλεσίνας» ένα θέμα το οποίο έχει αναδείξει από την αρχή της κοινοβουλευτικής του θητείας αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες. «Θα πρέπει για ορισμένες περιπτώσεις η κυβέρνηση να δει το ζήτημα αυτό συνολικά σε συνεργασία και με άλλα συναρμόδια υπουργεία που αφορούν ιδιοκτησίες πολιτών. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην υπόθεση που είναι γνωστή ως «τα κόκκινα οικόπεδα της Μαλεσίνα» όπου παραχωρήθηκαν πριν το 1900 ιδιοκτησίες σε ανθρώπους εκεί με βασιλικό διάταγμα. Με βάση τους τίτλους αυτούς οι άνθρωποι έφτιαξαν σπίτια, πήραν δάνεια, πληρώνουν φόρους όμως δεν φαίνονται σαν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της περιουσίας τους. Έχει δεσμευτεί το υπουργείο Οικονομικών να φέρει ρύθμιση, αφού εδώ είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για καταπατητές, αλλά καταλαβαίνετε ότι μέχρι να έρθει η ρύθμιση αυτή δεν μπορεί να γίνει το επόμενο βήμα που είναι η εγγραφή στο Κτηματολόγιο» τόνισε ο βουλευτής.
Στον επίλογο της ομιλίας του ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως «είναι αλήθεια ότι το περιβάλλον υπήρξε θύμα του τρόπου με τον οποίον αναπτύχθηκε η χώρα, αλλά και των διαχρονικών αδυναμιών του ελληνικού κράτους» ενώ τόνισε πως «για την κυβέρνηση μας αποτελεί ξεκάθαρη επιλογή να αφήσουμε οριστικά πίσω μας αυτές τις λογικές της αναβλητικότητας και των ξεπερασμένων και δογματικών θεωριών. Ένα νομοσχέδιο που βάζει τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση και προάγει την οργανωμένη επιχειρηματική ανάπτυξη, ένα ακόμα νομοσχέδιο που δημιουργεί για την κοινωνία, το περιβάλλον και την επιχειρηματικότητα συνθήκες ασφάλειας, νομιμότητας, λογοδοσίας και διαφάνειας».