Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

1 0

Για 1η φορά η πόλη της Λαμίας φιλοξενεί διήμερο επιστημονικό συνέδριο για την Εθνική Αντίσταση με αφορμή και τον εορτασμό της επετείου των 80 χρόνων από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Το απόγευμα της Παρασκευής ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου στο Συνεδριακό Κέντρο στο Κάστρου Λαμίας  με τη συμμετοχή 43 ομιλητών και ομιλητριών ανάμεσα τους καθηγητές πανεπιστημίου και διδάκτορες Ιστορίας, οι οποίοι σε έξι συνεδρίες παρουσιάσουν θέματα σχετικά με τη συμβολή των αντιστασιακών οργανώσεων στη νίκη των συμμάχων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την οργάνωση της επιχείρησης της ανατίναξης, την αποτύπωση του γεγονότος στα βρετανικά, αμερικανικά και γαλλικά αρχεία, τη σχέση της Αντίστασης με τους Βρετανούς, και τη συμμετοχή του κλήρου.

Παράλληλα γίνεται έντονη καταγραφή σε ζητήματα μνήμης της εθνικής αντίστασης, την ιστορία των επετειακών εορτασμών καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα και ντοκιμαντέρ για την εθνική αντίσταση ενώ ξεχωριστή μνεία υπάρχει για το ιστορικό μονοπάτι 11 σημείων που ακολούθησαν οι σαμποτέρ από τη σπηλιά της Στρώμης ως τη γέφυρα.

Το παρών κατά την πρώτη ημέρα του επιστημονικού συνεδρίου έδωσαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών, ο Υφυπουργός Παρά των Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, οι αντιπεριφερειάρχες Ηλίας Σανίδας και Κώστας Αποστολόπουλος, ο Αναπληρωτής του Δημάρχου Θανάσης Ντούζγος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Κυροδήμος, η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων Παρασκευή Αργύρη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Έμυ Αργυροπούλου και Νίκος Μπέτσιος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας Θανάσης Μακρυγιάννης, ο πρώην Βουλευτής Φθιώτιδας Αποστόλης Καραναστάσης, η Δρ Βασιλική Λάζου, πρόεδρος Σωματείου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης», η Σοφία Βακιρτζηδέλη, προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους - Τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας,  ο Πρόεδρος της ΠΕΛ Λεωνίδας Κωστόπουλος και πλήθος κόσμου.

Εκ μέρους του Δημάρχου Λαμιέων χαιρετισμό απηύθυνε ο Αναπληρωτής του Θανάσης Ντούζγος, ο οποίος κατέληξε με τα εξής: «….Οι Θερμοπύλες, Αλαμάνα, Γοργοπόταμος είναι ένα ιστορικό τρίγωνο, με βαρύ αξιακό φορτίο που κληρονομήσαμε ως κάτοικοι του Δήμου Λαμιέων και που είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Ιστορικές τοποθεσίες με γεγονότα που επηρέασαν ξεχωριστά το καθένα την Ελληνική και παγκόσμια ιστορία, συμβάλλοντας καθοριστικά στο ιδεώδες της ελευθερίας. 80 χρόνια μετά, ανήμερα της ιστορικής εκείνης μέρας του 1942, και με τη διεξαγωγή του παρόντος Συνεδρίου, εκπληρώνεται θα λέγαμε άλλο ένα τμήμα του χρέους τιμής απέναντι στον λαό μας, που πολέμησε γενναία, πείνασε, βασανίστηκε, αλλά αντιστάθηκε και κατάφερε να κερδίσει τη λευτεριά του. Δίνεται, όμως, και η ευκαιρία αλλά και το κίνητρο, να αντλήσουμε έμπνευση και να «δανειστούμε» αξιολογικούς κώδικες, πυροδοτώντας μέσα μας ευρείες διαδικασίες που μπορούν να οδηγήσουν στην επαναξίωση ιδανικών και τη βαθύτερη γνώση του τόπου μας. Στόχος μας, εξάλλου, μέσα από τις ιστορικές διαδρομές, δεν είναι άλλος από το να διατηρούμε αναλλοίωτες τις παραδοσιακές μας αξίες και ιδανικά…..».

Παράλληλα στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιείται το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, ύστερα από πρωτοβουλία των Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης  η 1η Πανελλήνια Συνάντηση των Μουσείων Εθνικής Αντίστασης.

Συνολικά 14 Μουσεία Εθνικής Αντίστασης παρουσιάζουν το περιεχόμενο και τις δράσεις τους ενώ ξεχωριστή συνεδρία υπάρχει για τους συλλόγους που δρουν υποστηρικτικά στη δράση των Μουσείων και σε συλλόγους μνήμης της Εθνικής Αντίστασης ενώ αμέσως μετά στις 21.00 ακολουθεί η συναυλία του Μουσικού Σχολείου Λαμίας, στο θέατρο με τα μουσικά του σύνολα.