Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Θ BANNER 950X220 3

Με μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που συνδυάζουν ιστορική γνώση, τέχνη και ψυχαγωγία, τιμά φέτος ο Δήμος Λαμιέων τον εμβληματικό θεσμό «Θερμοπύλια», από τις 6 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024, στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών και τον Αρχαιολογικό Xώρο.

Επιχειρώντας να προσδώσει πανανθρώπινο και οικουμενικό χαρακτήρα στον συγκεκριμένο θεσμό, με σεβασμό στην ιστορική παρακαταθήκη και με γνώμονα τις αξίες που σηματοδοτεί η Μάχη των Θερμοπυλών, ο Δήμος Λαμιέων στοχεύει να γίνουν τα «Θερμοπύλια» πόλος έλξης ενός όλο και μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών, οι οποίοι θα έρχονται να ζήσουν μια αυθεντική εμπειρία ιστορίας και πολιτισμού στον τόπο μας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, το σύνολο των εκδηλώσεων, σχεδιασμένο τόσο για το ελληνόφωνο όσο και για το αγγλόγλωσσο κοινό, προσφέρεται σε δύο γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά).

Οφείλουμε στους προγόνους μας, εάν θέλουμε να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής στην θυσία τους, συνώνυμο αυταπάρνησης και αυτοθυσίας για όλο τον πλανήτη, να προσδώσουμε στα Θερμοπύλια, τη δυναμική που τους αξίζει.

Ευελπιστούμε,  η φετινή διοργάνωση να αποτελέσει την αρχή έτσι ώστε, χρόνο με τον χρόνο, εργαζόμενοι μεθοδικά και δυναμικά να καταστήσουμε τα Θερμοπύλια έναν από τους πλέον εξωστρεφείς και αναγνωρίσιμους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Το έμπρακτο  ενδιαφέρον και η συμμετοχή  στη φετινή διοργάνωση θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο  ώστε όλες και  όλοι μαζί ενωμένοι να πετύχουμε τον στόχο μας: τα Θερμοπύλια  να αποτελέσουν ένα παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  

6:00 μ.μ.    Έναρξη των Θερμοπυλίων

Καλωσόρισμα  από τον Δήμαρχο Λαμιέων,  κ. Πανουργιά Παπαϊωάννου

Χαιρετισμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος, κ. Συμεών

Χαιρετισμοί επίσημων καλεσμένων. 

6:45 μ.μ.   Εγκαίνια και παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης «Τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων», υπό την επίβλεψη του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Κώστα Κοτσανά. 

Διάρκεια της έκθεσης: 6 – 15 Σεπτεμβρίου 2024

Η έκθεση  περιλαμβάνει:

•          Διαδραστική μάθηση για τα παιδιά μέσω των εφευρέσεων – κατασκευών

•          Μύηση των ενηλίκων στην κατανόηση πολύπλοκων εφευρέσεων όπως ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων»

Τόπος διεξαγωγής: Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών 

Ωράριο:  9:00 π.μ.   –  8:00 μ.μ.

Ξενάγηση: Ελληνικά και Αγγλικά

Διάρκεια: 45 λεπτά. 

7:00 μ.μ. Ημερίδα με θέμα «Η σημασία ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος των περιοχών και η συμβολή του στην περιφερειακή ανάπτυξη».

Τόπος διεξαγωγής:  Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών

Ομιλίες

Εισήγηση της Α. Γκερέκου, Προέδρου του ΕΟΤ με θέμα:

«Θεματικός τουρισμός. Για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης»

Εισήγηση της Κ. Καμηλάκη π. Διευθύντριας του Τμήματος Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: «Λαϊκός πολιτισμός και τοπική ανάπτυξη: Επιστροφή στην τοπικότητα με εργαλεία του μέλλοντος»

Παρουσιάσεις

Εισήγηση της  Μ. Σοφικίτου, Διευθύντριας  του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ με θέμα:

Παρουσίαση του προγράμματος, «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας – ΟΙΔΙΠΟΥΣ»

Εισήγηση του Α. Ευσταθίου, Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, Κοσμήτορα Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Η μάχη των Θερμοπυλών και η απήχηση της θυσίας»

Συντονισμός ημερίδας, Θύμιος Κάκος,  Δημοσιογράφος

7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

10:00 π.μ. – 2:00 μ.μ.  Ξενάγηση (ελληνικά και αγγλικά) σε δημοσιογραφικές αποστολές από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε αξιοθέατα του Δήμου Λαμιέων.

9:00 μ.μ.  Θεατρική παράσταση  «Ικέτιδες» του Αισχύλου

Με υπότιτλους στα Αγγλικά

afisa 1

Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Επίδαυρο, τα Θερμοπύλια 2024 φιλοξενούν το βράδυ του Σαββάτου στις 9:00 μ.μ. την εμβληματική τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες» με τη σκηνοθετική υπογραφή της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννας Κάλμπαρη.

Ένα ποιητικό αλλά και βαθιά πολιτικό έργο στο κέντρο του σύγχρονου προβληματισμού για την έννοια του ασύλου σε μια δημοκρατική κοινωνία – ιδιαίτερα όταν στη θέση του διωκόμενου βρίσκονται οι γυναίκες.

Μια παράσταση, με υπότιτλους στα Αγγλικά, για τις βαθιές ρίζες της πατριαρχίας και τον τρόπο με τον οποίο καθόρισαν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα.

Οι Ικέτιδες είναι το πρώτο και το μοναδικό έργο που έχει διασωθεί από την τετραλογία του Αισχύλου «Δαναΐδες». Πρωταγωνιστής είναι ο Χορός των πενήντα Δαναΐδων, που μαζί με τον πατέρα τους Δαναό ζητούν άσυλο στο Άργος - τον τόπο που κάποτε εγκατέλειψε κυνηγημένη από τον «οίστρο» η πρόγονός τους Ιώ - προκειμένου να ξεφύγουν από τους εξαδέλφους τους, τους πενήντα γιους του Αιγύπτου, που απαιτούν να τις παντρευτούν με τη βία.

Ο μύθος θέτει το ζήτημα της ταυτότητας και της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, εξιστορώντας παράλληλα το χρονικό της μετανάστευσης και της επικράτησης του ελληνικού φύλου στη χώρα των Πελασγών, των λεγόμενων «Προελλήνων».

Οι Ικέτιδες μιλούν για τις ανάγκες που οδηγούν τους ανθρώπους να ξεριζωθούν από τη γη τους, την άγρια μοίρα του πρόσφυγα, την αξία της δικαιοσύνης, τις αρχές της δημοκρατίας. Πάνω απ’ όλα όμως μιλούν για τον αγώνα της Γυναίκας ενάντια στον Άνδρα που με τη βία ζητά να της επιβληθεί.

Επιθυμώντας να επανασυστήσει στο κοινό τον εν πολλοίς άγνωστο μύθο των Δαναΐδων αλλά και το συναρπαστικό κείμενο του Αισχύλου, η παράσταση έρχεται να μιλήσει για την ενηλικίωση και τη λαχτάρα κάθε ανθρώπου για ελευθερία και δικαιοσύνη, θίγοντας μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, όπως η προσφυγιά και η έμφυλη βία, που απασχολούν το ποιητικό αλλά και βαθιά πολιτικό αυτό έργο.

Η παράσταση ενώνει λυτρωτικά τις φωνές των αρχαίων ηρωίδων με εκείνες των σημερινών, φέρνοντας ένα Χορό δεκαεπτά Δαναΐδων από την χορωδία Chóres, την Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και την χορευτική - ακροβατική ομάδα «Κι όμως κινείται».

Η Λένα Παπαληγούρα και Λουκία Μιχαλοπούλου μαζί με τους Γιάννη Τσορτέκη και Άκη Σακελλαρίου, συνθέτουν το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό σύνολο μιας παράστασης που σηματοδοτείται από την επιστροφή της κορυφαίας Ελληνίδας τραγωδού Λυδίας Κονιόρδου.

Συντελεστές

Μετάφραση Ιωάννης Γρυπάρης

Επεξεργασία κειμένου και δραματουργίας – Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη

Μουσική σύνθεση: Χαράλαμπος Γωγιός

Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή

Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτιδας: Μαριλένα Μόσχου

Μουσική διδασκαλία: Ειρήνη Πατσέα, Σιμέλα Εμμανουηλίδου

Σχεδιασμός ήχων παράστασης: Θέμης Παντελόπουλος

Βοηθός σκηνογράφου: Κυριακή Φόρτη

Βοηθός ενδυματολόγου: Κατερίνα Κυρτάτου

Βοηθός φωτίστριας: Ιφιγένεια Γιαννιού

Στους ρόλους πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά):

Λυδία Κονιόρδου (Πελασγός)

Λουκία Μιχαλοπούλου (Αμυμώνη)

Λένα Παπαληγούρα (Υπερμνήστρα)

Άκης Σακελλαρίου (Δαναός)

Γιάννης Τσορτέκης (Αιγύπτιος Κήρυκας)

Κορυφαία χορεύτρια Χριστίνα Σουγιουλτζή

Κορυφαίες CHÓRES (αλφαβητικά) Ελένη Βασιλάκη, Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Γιώτα Δημητρακοπούλου, Φανή Λύκου, Ιόνυ Μοσχοβάκου, Δάφνη Παγουλάτου, Ελένη Πούλιου, Ελίνα Σταμοπούλου, Δανάη Στεργίου, Νικολάια Τριανταφύλλου

Κορυφαίες Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης (αλφαβητικά) Νεφέλη Δοδοπούλου, Μυρτώ Καπώλη, Ρένια Κρητικού, Άννα Μωρόγιαννη

Συμπαραγωγή  Θέατρο του Νέου Κόσμου – Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

9:00 π.μ. – 8:00 μ.μ. Λειτουργία της περιοδικής έκθεσης «Τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων», υπό την επίβλεψη του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Κώστα Κοτσανά.

Ξενάγηση: Ελληνικά και Αγγλικά

Διάρκεια: 45 λεπτά.

Τόπος διεξαγωγής: Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών

8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

9:00 π.μ  - 1:00 μ.μ 

«Η μάχη των Θερμοπυλών. Το απόλυτο πνεύμα μαχητικότητας και αυτοθυσίας»

Ξενάγηση (Ελληνικά και Αγγλικά) για το κοινό και δημοσιογραφικές αποστολές από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Τόπος συνάντησης: Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών

Ξενάγηση από τον Δρ. Πέτρο Κουνούκλα, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας

•          Μνημείο Θερμοπυλών και Θεσπιέων

•          Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών

•          Λόφο του Κολωνού

•          Αρχαίο τείχος Φωκέων

•          Εκθεσιακός χώρος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, στις Θερμοπύλες

•          Χωριό Θερμοπύλες

9:00 π.μ. – 8:00 μ.μ Λειτουργία της περιοδικής έκθεσης «Τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων», υπό την επίβλεψη του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Κώστα Κοτσανά.

Ξενάγηση: Ελληνικά και Αγγλικά

Διάρκεια: 45 λεπτά. 

Τόπος διεξαγωγής: Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών

8:00 μ.μ.  Μουσική εκδήλωση στον Αρχαιολογικό Χώρο των Θερμοπυλών

Εισήγηση του Γιώργου Τσομή, καθηγητή του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, του Δημοκρίτειου  Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: «Ο ρόλος της μουσικής στην καθημερινότητα και στην παιδεία των αρχαίων Ελλήνων»

8:30 μ.μ.  Βράβευση της Γιώτας Βέη, για την 50ετή προσφορά της στο παραδοσιακό τραγούδι και τη διάδοσή του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετοχή της στη συναυλία που ακολουθεί.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς θα είναι η βράβευση της εμβληματικής ερμηνεύτριας, Γιώτας Βέη για τα πενήντα (50) χρόνια παρουσίας της στο παραδοσιακό τραγούδι.

3

Η Γιώτα Βέη με καταγωγή από τα Λουτρά Πλατυστόμου, υπηρέτησε με συνέπεια και συνέχεια το Δημοτικό Τραγούδι, αποτελώντας μία από τις σημαντικότερες πρέσβειρές του, με μία σειρά εμφανίσεων και διακρίσεων ανά την υφήλιο. Η επί χρόνια συνεργάτιδα του Μάνου Χατζιδάκι, έχει συνευρεθεί μουσικά και με τον συνθέτη Θανάση Κλεώπα. Όμως το μουσικό ταξίδι που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή και της ίδιας, συνδυάζοντας την αρχαιοελληνική με την παραδοσιακή μουσική στον χρόνο και τον χώρο, είναι ένα θέαμα που κανείς δεν πρέπει να χάσει καθώς ουδείς γνωρίζει εάν και πότε μπορεί να επαναληφθεί. Μια εμπειρία ζωής που αξίζει να βιώσει ο καθένας μας! 

8:40  μ.μ.  Συναυλία με θέμα: «Η αρχαία λύρα στον χρόνο και τον χώρο. Ένα μουσικό ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θράκη»

1

Τη μοναδική κι ανεπανάληπτη ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία πολύ ιδιαίτερη συναυλία του διεθνούς φήμης κι εμβέλειας διακεκριμένου μουσικού Θανάση Κλεώπα, θα έχουμε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 8 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, στο πλαίσιο των «Θερμοπυλίων 2024». Το θέμα είναι : «Η αρχαία λύρα στον χρόνο και τον χώρο. Ένα μουσικό ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θράκη».

Ποιος είναι ο Θανάσης Κλεώπας;

Πρόκειται για έναν διεθνώς καταξιωμένο μουσικό δημιουργό με πολύ σημαντικές εμφανίσεις στο εξωτερικό όπως:

·       στη Διεθνή Συνάντηση Πολιτισμών στο Πεκίνο το 2023, ως πρεσβευτής της Ελληνικής μουσικής

·       στην επίδειξη μόδας των Dolce & Gabbana  

·       στο Texas Eclipse Festival 2024

·       στο Φεστιβάλ αναβίωσης ελληνορωμαϊκού πολιτισμού στην Braga της Πορτογαλίας

·       στο Φεστιβάλ Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων στη Γερμανία

Και σε μια σειρά εμφανίσεων σε χώρες όπως:

·       Γαλλία

·       Ισπανία

·       Ιταλία

·       Ιαπωνία

·       Ινδία

·       Ταϋλάνδη

·       Πολωνία

Ο Θανάσης Κλεώπας μαζί με τριμελές μουσικό σχήμα και μία χορεύτρια, μας μυούν στην αρχαία λύρα από τους Ορφικούς ύμνους έως το σήμερα. Η σύνδεση με τους αρχαίους μας προγόνους, μέσω της μουσικής είναι συγκινητική, δημιουργώντας μία υποβλητική ατμόσφαιρα  καθώς οι νότες γλυκαίνουν τον εσωτερικό μας κόσμο.

Το πρόγραμμα ξεκινά από το αρχαιότερο καταγεγραμμένο τραγούδι του κόσμου, τον «Επιτάφιο του Σείκιλου». Μας συνδέει με τις βαθιές μας ρίζες, εντρυφούμε στη μουσική μας παράδοση μέσα από ένα πολιτιστικό πρόγραμμα υψηλού επιπέδου. Σταδιακά μέσα από δικές του συνθέσεις αλλά και ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια όπως στης «Πικροδάφνης τον ανθό» και τα «Λιανοχορταρούδια», ο Θανάσης Κλεώπας με το μουσικό του σχήμα, ταξιδεύουν τον κόσμο από το παρελθόν στο παρόν, ο ρυθμός ανεβαίνει και οι νότες ξεσηκώνουν σε χορό μικρούς και μεγάλους.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΙΩΝ 2024

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020      

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ  

Ευρωπαϊκό Ταμείο

Περιφερειακής Ανάπτυξης

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Δήμος Λαμιέων για το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024 έχει μεριμνήσει ώστε λεωφορεία του ΚΤΕΛ Φθιώτιδας να πραγματοποιήσουν δωρεάν δρομολόγια, προς και από τις Θερμοπύλες, που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Πάρκου στις 19:00, ενώ η προσέλευση των θεατών θα γίνει τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα από την έναρξη των εκδηλώσεων.

Περισσότερα...