Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στην Ταράτσα εορτάστηκε χθες Κυριακή 17 Μαίου 2015 η εκδήλωση για την Μάχη της Ταράτσας που διοργάνωσε ο Δήμος Λαμιέων και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Φθιώτιδας.


Στο χαιρετισμό που απεύθυνε ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης επισήμανε μεταξύ άλλων:

  Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει σήμερα ο Δήμος Λαμιέων και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Φθιώτιδας για την Μάχη της Ταράτσας που διαδραματίστηκε στις 7 Μαΐου 1897 και είχε ως συνέπεια εκατοντάδες πεσόντες, τραυματίες και αιχμαλώτους.
Μια μάχη που απετέλεσε την τελευταία πράξη ενός πολέμου που χαρακτηρίστηκε Ατυχής, στον οποίο οδηγηθήκαμε ως Έθνος λόγω των αλυτρωτικών τάσεων που καλλιέργησε, με την ανοχή της Πολιτείας, στον Ελληνισμό που είτε ζούσε στην απελευθερωμένη πατρίδα είτε στέναζε κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό, η Εθνική Εταιρεία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μεγάλες Δυνάμεις απαγόρευαν κάθε αλλοίωση του εδαφικού καθεστώτος.


118 χρόνια μετά, αποτελεί πια κοινή παραδοχή από τους περισσότερους ιστορικούς, ότι οι βασικότερες αιτίες για την εθνική ντροπή του 1897 ήταν, η έλλειψη διορατικότητας της κυβέρνησης Δηλιγιάννη, αλλά και ευρύτερα της πολιτικής τάξης της χώρας, η οποία για να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα είχε περικόψει τις στρατιωτικές δαπάνες, καθώς και το απαράσκευο του ελληνικού στρατού όπου βασίλευε ο κομματισμός με την προαγωγή στις ανώτερες θέσεις ανεπαρκών αξιωματικών.
Οφείλουμε, ακόμα, να μνημονεύσουμε και να επισημάνουμε τη στάση που κράτησε, πέρα των ηρωικών μαχητών που έπεσαν προκειμένου να αναχαιτίσουν την προέλαση του εχθρού και να διευκολύνουν την οπισθοχώρηση των φίλιων στρατιωτικών τμημάτων, και ο Νομάρχης Φθιωτιδοφωκίδας Κωνσταντίνος Έσλιν.


Ήταν πράγματι σωτήριο για την τύχη της Λαμίας και των εξαθλιωμένων κατοίκων της, το τέχνασμα που χρησιμοποίησε ο τότε Νομάρχης να παρουσιάσει στο στρατηγείο του Τούρκου αρχηγού της εμπροσθοφυλακής ανεπίσημο τηλεγράφημα περί ανακωχής και λήξης του πολέμου.




Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαμιέων