Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 97 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ η Τ.Ε. Φθιώτιδας πραγματοποιεί εκδήλωση-παρουσίαση βιβλίου στη Λαμία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  τη  Δευτέρα 14 Δεκέμβρη 2015, ώρα 7.00 μμ στην αίθουσα συγκεντρώσεων του ΤΕΕ Αν. Στερεάς(Πλ. Ελευθερίας), όπου ο Τάσος Χρονάς, στέλεχος του ΚΚΕ θα παρουσιάσει το βιβλίο «Το ΚΚΕ στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940 – 1941».  

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η μελέτη εξετάζει μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο της Ιστορίας του ΚΚΕ, κατά την οποία έδρασε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, βαθιάς παρανομίας, καταστολής και διαβρωτικής δράσης των αρχών ασφαλείας. Η μελέτη βασίζεται στην εξέταση πλήθους πηγών, ανάμεσά τους και τα πολύτιμα υλικά του Αρχείου του ΚΚΕ, που η διάσωση και η αποκατάστασή του άρχισαν πριν από 20 χρόνια, μετά από τις πλημμύρες του 1994. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται αρκετά ντοκουμέντα και αναφορές σε αρχειακές πηγές εντελώς άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Οπως σημειώνει και ο πρόλογος του βιβλίου: Η παρούσα μελέτη είναι ενταγμένη σε σειρά εκδόσεων που έγιναν και θα γίνουν στην πορεία συμπλήρωσης 100 χρόνων (2018) από την ίδρυση του ΚΚΕ, ακριβώς ένα χρόνο μετά τη συμπλήρωση επίσης των 100 χρόνων από τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία. Αποτελεί βάση στην ιστορική έρευνα της περιόδου, που θα περιλαμβάνεται στο νέο Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1918 - 1949, Α΄τόμ., του οποίου η επανέκδοση αποτελεί καθήκον του Κόμματος, σύμφωνα με την πολιτική απόφαση του 19ου Συνεδρίου.

Και η νέα αυτή έκδοση αποτελεί συνέχεια της συλλογικής μελέτης της Ιστορίας του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, που ξεκίνησε ήδη από την πρώτη περίοδο μετά την αντεπανάσταση 1989-91 και είχε ως βασικούς σταθμούς: Την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος (15 - 17 Ιούλη 1995), αργότερα το 18ο Συνέδριο (18 - 22 Φλεβάρη 2009), με βάση βαθύτερη διερεύνηση προχώρησε στην εξαγωγή περισσότερων συμπερασμάτων από την ηρωική πορεία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και του ΚΚΕ, ενώ έθεσε ως καθήκον αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί. Η συνέχειά της εκφράστηκε με το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1949 - 1968, Β΄τόμ., που εγκρίθηκε από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ (16 Ιούλη 2011), καθώς και με σειρά βασικών συμπερασμάτων από την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ και τη στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, που ενσωματώθηκαν στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ (19ο Συνέδριο, 11 - 14 Απρίλη 2013).

 

Περισσότερα...