Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης


Τους  προβληματισμούς του  για τον νέο προυπολογισμό  που πέρασε με πλειοψηφία από την Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φθιώτιδας Αποστόλης Καραναστάσης  ο οποίος δήλωσε πως ο προυπολογισμός αυτός είναι << προυπολογισμός ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει τα τελευταία πέντε χρόνια .
 Στον πρώτο προϋπολογισμό που καταθέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στον πρώτο που είχα την τιμή να τοποθετηθώ ως βουλευτής, εγώ, που από μικρό παιδί, στη δεκαετία του ’60, μεγάλωσα με το σύνθημα «15% για την παιδεία», θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να πω ότι έχουμε έναν προϋπολογισμό με αριστερή σφραγίδα, με έμφαση στις ανθρώπινες ανάγκες και τις ουμανιστικές αξίες, με στόχευση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό και με διασφάλιση όσων ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να παρέχει στους πολίτες του.>> τόνισε χαρακτηριστικά  για να προσθέσει
<<Δυστυχώς, δεν είναι έτσι. Και δεν είναι, όχι από κυβερνητική επιλογή, αλλά γιατί αυτόν τον προϋπολογισμό δεν τον συντάξαμε εμείς. Τον συνέταξε η ανάγκη στην οποία βρίσκεται η χώρα και οι δεσμεύσεις που εδώ και πέντε χρόνια έχει αναλάβει. Εμείς προσπαθήσαμε να απαλύνουμε τα πιο δυσβάσταχτα σημεία του και, συνολικά, να τον κάνουμε σκαλοπάτι για ένα καλύτερο αύριο, όταν θα μπορούμε να βάλουμε την σφραγίδα των πιστεύω και των οραμάτων μας.>>



Ο βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων  και στο ΕΣΠΑ .

<<........Το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το 2016 προβλέπεται να φθάσει στα 6,75 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. αφορούν έργα που θα χρηματοδοτηθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα 750 εκατ. ευρώ αφορούν έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Το ΠΔΕ για το έτος 2016 θα αποτελέσει σημαντικό μέσο για την προώθηση της ανα-πτυξιακής προσπάθειας της ελληνικής οικονομίας. Ο στόχος αυτός θα εξυπηρετηθεί
με την εντατικοποίηση των ενεργειών για την ολοκλήρωση και το κλείσιμο των προ-γραμμάτων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, με καθυστέρηση που κληρονομήσαμε από την κακοδιαχείριση των προκατόχων μας, καθώς και από την επίσπευση των ενεργειών για την έναρξη και υλοποίηση των προγραμμάτων της νέας περιόδου (2014-2020). Στις ενέργειες αυτές εντάσσονται και οι νέες δανειακές συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συμβάσεις οι οποίες έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με αντίστοιχες δανειακές συμβάσεις του παρελθόντος. Τέλος, επιχειρείται η εμπροσθοβαρής απορρόφηση πόρων για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, καθώς και υλοποίηση δράσεων που αφορούν στην παιδεία και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
 Ειδικότερα, η σημαντική συμβολή του ΠΔΕ στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αποτυπώνεται στα μεγάλα έργα υποδομών που υλοποιεί το ΥΠΟΜΕΔΙ. Οι κύριες κατηγορίες παρεμβάσεων στον τομέα αυτό αφορούν στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των δικτύων με στόχο την ουσιαστική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το υλοποιούμενο πρόγραμμα είναι ση-μαντικό εργαλείο για τη διαμόρφωση συνθηκών που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της οικονομίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στην κατασκευή των συγχρηματοδοτούμενων εθνικών οδικών αξόνων και του νέου σιδηροδρομικού δικτύου και την επέκταση του ήδη υπάρχοντος, που έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί, και μια σειρά άλλα έργα, χρήσιμα για τον τόπο. Δεν κάνουμε έργα για τα έργα. Επιπρόσθετα, προωθούνται δράσεις για την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος και για τη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών.
Στις δράσεις του ΕΣΠΑ, δίνεται επίσης ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της επιχειρηματικότητας (κυρίως στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού, όπου θα πρέπει να εντάξουμε και τον ιαματικό τουρισμό), της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της υγείας και της πρόνοιας, και τις δράσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Τέλος, οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν αμιγώς από εθνικούς πόρους αφορούν κυρίως προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και εκπαίδευσης, συντηρήσεις υποδομών, αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές και ενισχύσεις πληγέντων από αυτές, καθώς και υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή δράσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με αυτό που θα ονομάζαμε αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Με χαρά βλέπω ότι τα προγράμματα της περιόδου 2014 - 2020 είναι πλήρως ενεργοποιημένα, αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήδη έχουν εκδοθεί οι  πρώτες προδημοσιεύσεις για τα προγράμματα του Τομεακού Προγράμματος ΕΠΑνΕΚ Ανταγωνιστικότητας – Επιχειρηματικότητας.
Εκτός όμως από την πλήρη ενεργοποίηση των προ-γραμμάτων πάρα πολύ σημαντικό είναι να σχεδιάσουμε τα νέα προγράμματα με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε, επειδή ακριβώς αυτή τη στιγμή το ΕΣΠΑ αποτελεί το βασικό, αν όχι μοναδικό, χρηματοδοτικό εργαλείο της χώρας, να αξιοποιήσουμε, στον καλύτερο δυνατό βαθμό, τους πό-ρους τους οποίους έχουμε στη διάθεσή μας, με καλύτερη και πιο χρηστή διαχείριση τους από ότι στο παρελθόν.
Εδώ πρέπει να πούμε ότι η απορροφητικότητα, αλλά και, κυρίως, η οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, θα είναι κατά πολύ μικρότερη του αναμενόμενου, εφόσον δεν μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να ανταποκριθεί στο βασικό του ρόλο, δηλαδή στην παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. ........>>

Περισσότερα...