Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Σε μία ακόμη συνεδρίαση προχώρησε σήμερα Δευτέρα ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων . Η σημερινή συνεδρίαση έρχεται αμέσως μετά τις συναντήσεις του δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη στο υπουργείο εσωτερικών με στόχο την απεμπλοκή του θέματος της σύμβασης του Φορέα.

Ο δήμαρχος Λαμιέων τόνισε στα μέλη του Δ.Σ τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον υπουργό ότι το θέμα θα λυθεί σύντομα ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επίλυση του θέματος που προέκυψε για να μπορούν στην συνέχεια να κινηθούν οι ΄δημαρχοι στο θέμα της διαχείρησης των αποβλήτων .

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε ιδιωτική εταιρεία θα έχει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες με τους δήμους προκειμένου να προχωρήσει στη σύσταση των σχεδίων για τον περιφερειακό σχεδιασμό .

 

Λίγη ώρα αργότερα ήρθαν και οι πρώτες αντιδράσεις από την Λαική συσπέιρωση η οποία με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για υπεκφυγές του δημάρχου για ελλειπή ενημέρωση , και για στοιχεία που αποκρύπτει σκόπιμα από τους δημότες ενώ κατηγορεί τα μέλη του ΦΟΔΣΑ ότι στην ουσία θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες .

ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όταν ο ελληνικός λαός στενάζει κάτω από τις αντιλαϊκές πολιτικές, που του φορτώνουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης…. Σε στιγμές, που, εργαζόμενοι κα συνταξιούχοι βρίσκονται σε αναβρασμό και αγωνιστική ετοιμότητα, για όσα σχεδιάζει και προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΣΑ-ΑΝΕΛ γύρω από την κατεδάφιση του κοινωνικό-ασφαλιστικού συστήματος….

Οι θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη διαχείριση των απορριμμάτων, που συγκεντρώνονται γύρω από την Α.Ε. του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ δεν χάνουν ευκαιρία να προωθήσουν τις δικές τους επιλογές που θα πληρώσει ολόκληρη η Περιφέρεια Στερεάς.

Με την ευκαιρία της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ της Α.Ε., που πληροφορηθήκαμε τυχαία, και - τάχα - θα ήταν κοινή με την Διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων θέλουμε να σημειώσουμε :

  • Οι συγκεκριμένοι παράγοντες και ο Δήμαρχος Λαμίας κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Α.Ε. έχει, επίσημα, χαρακτηρισθεί, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ως μη νόμιμος… Πως όλη η δραστηριότητα τους είναι μετέωρη και πως βάζουν σε κίνδυνο τις εξελίξεις στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, που έχει ανάγκη ο τόπος….

 

  • Προσποιούνται πως εκφράζουν ολόκληρη την περιφέρεια, όταν πέντε Δήμοι έχουν σαφώς διαφορετικό προσανατολισμό και πολλά δημοτικά συμβούλια σε Δήμους, που φαίνονται να συμφωνούν, είναι χωρίς ολοκληρωμένη και σωστή ενημέρωση.
  • Αποκρύπτουν πως δεν υπάρχει Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, που δεν μπορεί να φτιάξει ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Α.Ε, γιατί δεν εκφράζει όλους τους Δήμους και γιατί είναι Ανώνυμη Εταιρεία και όχι σύνδεσμος Δήμων….. Αποκρύπτουν επιμελώς από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, ενώ το ομολογούν όταν βρίσκονται μεταξύ τους, ότι ακόμη και η αρμοδιότητα σύνταξης του περιφερειακού σχεδίου απορριμμάτων είναι μαχητή στο βαθμό που δεν μετέχουν και όλοι οι φορείς και όλοι οι δήμοι.

 

  • Προσπαθούν να μιλήσουν για την αναγκαία και επείγουσα διαμόρφωση τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων σε κάθε Δήμο, που σκόπιμα μέχρι τώρα παρέκαμπταν για να μην θέσουν σε κίνδυνο τα σχέδια της δικής τους επιχειρηματικής δραστηριότητας…..

 

  • Σήμερα ενημέρωσαν – προκλητικά και απαράδεκτα – πως μια ιδιωτική εταιρεία θα επικοινωνήσει με τους Δήμους και θα τους φτιάξει τα σχέδια που χρειάζονται μέχρι τις 15 του Φλεβάρη. Αμέσως μετά ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Α.Ε. θα φτιάξει το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο, που είναι απαραίτητο για τον προγραμματισμό, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση των έργων που χρειάζονται.
  • Ξεπερνούν κάθε όριο χρησιμοποιώντας την υγεία των πολιτών και τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης για να πειραματίζονται. Διαλαλούν ότι θα κλείσουν το ΧΥΤΑ της Λαμίας και είναι ακριβώς οι ίδιοι οι οποίοι εισηγούνταν στο Δημοτικό Συμβούλιο να κουβαλήσουν τα σκουπίδια από την Κεντρική Ελλάδα στη Λαμία. Αν δεν είναι προσχηματικοί οι λόγοι πίεσης, τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για κακόγουστη φάρσα .….
  • Προσποιούνται για το αρραγές μέτωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όταν από το παράθυρο εισάγουν στη θέση του διαλόγου και της συνεργασίας την επιβολή αποφάσεων ακόμη και παρά την υφιστάμενη νομοθεσία. Προσποιούνται την ενότητα και πιέζουν για τη διάσπαση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Δεν διαφωνούν με την κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων και την παράδοσή της σε επιχειρηματίες, που μυρίζονται κέρδη και σπεύδουν να τα εκμεταλλευτούν…. Θέλουν απλά να είναι οι ίδιοι επιχειρηματίες.

Με αυτά τα δεδομένα καταδικάζουμε την πολιτική πρακτική του Δημάρχου και τον καλούμε να σταματήσει τις υπεκφυγές και την επιλεκτική, σύμφωνα με την λογική του, ενημέρωση. ….Να ενημερώσει, άμεσα, ολόπλευρα το Δημοτικό Συμβούλιο και το λαό για την πραγματική κατάσταση γύρω από τα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης και με δεδομένες τις θέσεις μας ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ….. Λέμε, ξεκάθαρα … ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ….. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ..ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΤΕΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ….. ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ……… ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ….. ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΚΑΘΕ ΙΔΙΟΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ….. ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΙΞΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ …. ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ….

 

Περισσότερα...