Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό εικαστικό γεγονός όχι μόνο για τη Λαμία αλλά και πανελλαδικά αποτελεί η έκθεση Ζωγραφικής του Παύλου Σάμιου με τίτλο «Ένας Επικούρειος της Ζωγραφικής» που φιλοξενείται από το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στην κεντρική αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος». Η Έκθεση θα λειτουργεί από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 23 Μαρτίου 2016 καθημερινά από τις 9:00 έως 13:00 και από 18:00 έως 21:00 και το Σάββατο από τις 9:00 έως 13:00.

 

 

Στο χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης τόνισε: «Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή φιλοξενούμε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος», την Έκθεση Ζωγραφικής του διαπρεπούς σύγχρονου Έλληνα ζωγράφου και καθηγητή στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, του Παύλου Σάμιου. Η Έκθεση αυτή εγκαινιάζει μια νέα περίοδο για τη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας, καθώς απηχεί την προσπάθεια του Δήμου μας να διοργανώσει σημαντικά εικαστικά γεγονότα στην πόλη της Λαμίας που θα τονώσουν την πολιτιστική φυσιογνωμία της και θα ενισχύσουν την τουριστική κίνηση προς αυτήν.

Η Έκθεση ζωγραφικής του Παύλου Σάμιου απευθύνεται όχι μόνο στους συμπολίτες μας, αλλά και στο απανταχού φιλότεχνο κοινό που ευελπιστούμε να αδράξει την ευκαιρία και να επισκεφθεί την πόλη μας και την Έκθεση «Παύλος Σάμιος: ένας Επικούρειος της Ζωγραφικής». Είναι πραγματικά μια σπουδαία ευκαιρία να γνωρίσει κανείς το ζωγραφικό έργο του Παύλου Σάμιου, την προσωπική του μυθολογία, την ποιητική του ματιά πάνω στον Κόσμο, τον Άνθρωπο, το διαρκές θαύμα της Ζωής.»

Λίγα λόγια για τον Παύλο Σάμιο

         Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Από μικρός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και το σχέδιο βοηθώντας τον πατέρα του στο εργαστήριο παπουτσιών. Αγάπησε τη θρησκευτική ζωγραφική που τον κέρδισε από πολύ νωρίς και εργάστηκε στο εργαστήρι Αγιογραφίας του Διονύση Καρούσου μέχρι τα δεκαοκτώ του χρόνια. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο Εργαστήρι του Πάνου Σαραφιανού και πέρασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Δάσκαλοί του ήταν ο Νίκος Νικολάου στο Προκαταρκτικό και ο Γιάννης Μόραλης στο Εργαστήριο Ζωγραφικής. Ο Νίκος Νικολάου είχε σαν αρχή το σχέδιο και την παράδοση της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και ο Γιάννης Μόραλης εισήγαγε τους σπουδαστές του στη σύγχρονη τέχνη. Σπουδαίοι δάσκαλοι που τους οφείλει πολλά, όπως επίσης και στο Γιάννη Τσαρούχη. Είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει στο Παρίσι και να μάθει τόσα πολλά για την ελληνική παράδοση, μέσα από τα μάτια ενός μοναδικού ζωγράφου που στα πρώτα του έργα τον επηρέασε πολύ. Την ίδια εποχή ήταν στη μοναδική παρέα του «Μαγεμένου Αυλού», όπου ο Μάνος Χατζιδάκις, μάγος του λόγου και γνώστης της ανάγκης των νέων, τους έμαθε να σκέπτονται χωρίς όρια.

Από το 2000 είναι καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Εργαστήριο παραδοσιακής ζωγραφικής fresco-βυζαντινές εικόνες-χειρόγραφα). Έχει ζωγραφίσει με την τεχνική του fresco πολλές μικρές εκκλησίες. Οι ζωγραφικές εικόνες του Σάμιου βγαλμένες αρχικά από παιδικές και μετά από προσωπικές εμπειρίες θυμίζουν τους παλιούς παραμυθάδες που ο Άνθρωπος «Ήρωας» παίζει σαν ηθοποιός διάφορους ρόλους στα έργα του, που άλλοτε είναι ερωτικοί και άλλοτε ζουν μέσα σε κάποιο όνειρο της καθημερινότητας.

Η Έκθεση θα λειτουργεί από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 23 Μαρτίου 2016 καθημερινά από τις 9:00 έως 13:00 και από 18:00 έως 21:00 και το Σάββατο από τις 9:00 έως 13:00.