Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

 

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο  12 κια 13 Μαρτίου αναμένεται στη Λαμία η επίσκεψη της Animal Action , η οργάνωση με την οποία θα συνεργαστεί ο δήμος Λαμιέων  για τα αδέσποτα ζώα. Εθελοντές  κτηνίατροι θα στειρώσουν αριθμό ζώων  ενώ αυτά θα εξεταστούν . Την  Δευτέρα  7 Μαρτίου  στα γραφεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης διεξήχθη συνεδρίαση της Επιτροπής για την παρακολούθηση του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων στον Δήμο Λαμιέων. Κατά την συνεδρίαση συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για την προετοιμασία της υποδοχής και οργάνωσης της επίσκεψης της Animal Action στην Λαμία το επόμενο Σαββατοκύριακο 12 και 13 Μαρτίου 2016. Οι εθελοντές κτηνίατροι θα στειρώσουν αριθμό ζώων με σκοπό τη αποσυμφόρηση του Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Λαμιέων.

 

 Επίσης έγινε γνωριμία με το νέο προσωπικό που ανέλαβε την περισυλλογή ,την φύλαξη και την καθαριότητα στο Κέντρο Περίθαλψης  και επισημάνθηκαν οι λεπτομέρειες συνεργασίας τους για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθούνται σύμφωνα με την νομοθεσία σε περίπτωση που υπάρχει πρόταση για ευθανασία ζώου

Η διαδικασία υιοθεσίας ζώων του Κέντρου και η παρακολούθηση του επιπέδου διαβίωσης του ζώου μετά την υιοθεσία. Εγκρίθηκε το νέο Συμβόλαιο Υιοθεσίας Ζώου .

Εδόθησαν από την κτηνίατρο του Κέντρου Περίθαλψης στοιχεία με αναλυτικό απολογισμό της λειτουργίας του τους τελευταίους 5 μήνες. Διαπιστώθηκε πως υπάρχει ανησυχητικά αυξημένη είσοδος νέων αδέσποτων σκύλων στο Κέντρο, ιδιαίτερα κουταβιών. Παράλληλα δεν υπάρχει αντίστοιχος αριθμός απελευθερώσεων και υιοθεσιών με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το Κέντρο Περίθαλψης με υπερβολικά μεγάλο αριθμόν ζώων με άμεσες επιπτώσεις στη φιλοξενία και την ευζωία τους.

 

Η Επιτροπή ως εκ τούτου αποφάσισε διακοπή της περισυλλογής αδέσποτων στον δήμο, εκτός των τραυματισμένων και των ασθενών, την εντατικοποίηση των στειρώσεων, την αύξηση των απελευθερώσεων και καμπάνια ενημέρωσης για αύξηση των υιοθεσιών μέχρι να υπάρξει διαχειρίσιμος αριθμός ζώων στο Κέντρο Περίθαλψης και να εξασφαλίζονται ομαλές συνθήκες διαβίωσης και φροντίδας των ζώων.

 

 

 

Συμβόλαιο Υιοθεσίας Ζώου

 

Οι υπογράφοντες:

 

1. Ο νέος ιδιοκτήτης

2. Ο Υπεύθυνος του Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Δήμου Λαμιέων (Κ.Π.Α.Ζ)

 

 

 

Όνομα

 

Όνομα του ζώου:

Επώνυμο

 

 

Χαρακτηριστικά του προς υιοθεσία ζώου Είδος: σκύλος  γάτα

Φυλή

Ημερ. Γέννησης

Φύλο:     άρρεν     θήλυ Τρίχωμα

Ειδικά χαρακτηριστικά Στειρωμένο    ναι      όχι Αριθ. Ηλεκτρονικής σήμανσης

 

Αριθ. Διαβατηρίου /Βιβλιαρίου

Όνομα πατέρα

 

 

Τόπος κατοικίας

 

Οδός

αριθ.

Ταχυδρομικός Κώδικας

 

 

Αριθ. Δελτίου Αστ. Ταυ/τας

 

 

Τηλέφωνο

 

E-Mail:

 

 

Ο νέος ιδιοκτήτης δεσμεύεται :

Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου

  • Να   χορηγεί κατάλληλη για το είδος τροφή και καθαρό νερό.
  • Να μεριμνά για την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες και προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, που να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του όρθια στάση χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις.

 

  • Απαγορεύονται το ζώο να ζει μόνιμα σε κλουβί ή να είναι συνέχεια δεμένο.

 

 

Σελίδα 1 από 3                Μονογραφή:

 

 

 

 

 

  • Απαγορεύονται η μόνιμη παραμονή ζώου σε μπαλκόνια, βεράντες, στους ανοιχτούς χώρους διαμερισμάτων και στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται στην πυλωτή, στην ταράτσα και στον κήπο πολυκατοικίας εφόσον υπάρχει ομόφωνη απόφαση των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων.

 

  • Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου.
  • Να μεριμνά για να γίνεται καθημερινά ο περίπατος του σκύλου, πάντα με συνοδό ο οποίος οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα.
  • Να μη εξέρχεται ελεύθερα από τον χώρο της ιδιοκτησίας του. Ο κάτοχος του ζώου ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημία θα προκαλέσει το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 Α.Κ.

 

Να φροντίζει για την ιατρική περίθαλψη του ζώου:

  • Μια φορά τον χρόνο να γίνεται μια γενική εξέταση αίματος.
  • Το ζώο πρέπει να εμβολιάζεται και να του γίνονται όλες οι αντιπαρασιτικές θεραπείες.
  • Να μεριμνά για την επίσκεψη σε κτηνίατρο εάν εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα ασθένειας.
  • Υποχρεωτικός είναι ο εφοδιασμός και η συμπλήρωση του βιβλιαρίου υγείας το ζώου.
  • Υποχρεωτική είναι η ηλεκτρονική σήμανση και η καταγραφή του ζώου. Να δηλώνεται άμεσα η τυχόν απώλεια του ζώου και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανεύρεση του.
  • Υποχρεωτική είναι η στείρωση του ζώου. Τα στειρωμένα ζώα είναι ευτυχέστερα και

μακροβιότερα γιατί δεν ταλαιπωρούνται από συνεχείς γέννες, δεν παθαίνουν καρκίνο της μήτρας, δεν δημιουργούν αγέλες, περιορίζεται η τάση τους να δραπετεύουν και έτσι να κινδυνεύουν από αυτοκίνητα και φόλες, και εάν διατρέφονται σωστά και κινούνται δεν παχαίνουν, ούτε αλλάζει η προσωπικότητα τους, γίνονται λιγότερο νευρικά και περισσότερο συνεργάσιμα.

  • Μόνο οι κτηνίατροι μπορούν να αποφασίζουν για θανάτωση του ζώου και μόνο μετά από

ενημέρωση του έως τώρα γονέα. Απαγορεύεται η ευθανασία σε κουτάβια ή γατάκια που πιθανότατα προέκυψαν από απροσεξία του ιδιοκτήτη.

 

Απαγορεύεται η εγκατάλειψη ζώου. Η παράδοση του ζώου σε άλλα πρόσωπα επιτρέπεται μόνο κατόπιν έγγραφης έγκρισης του έως τώρα γονέα.

 

Κανείς δεν πρέπει να κάνει άσκοπα ένα ζώο να πονά, να υποφέρει ή να αγωνιά.

Απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.

Το κόψιμο αυτιών και ουράς θεωρείται ακρωτηριασμός.

Απαγορεύονται η εμφάνιση ή παρέλαση του ζώου ενώπιον κοινού σε τσίρκο ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

 

Απαγορεύεται η εκτροφή, εκπαίδευση και συμμετοχή ζώου σε οποιοδήποτε είδος μονομαχίας.

 

Σελίδα 2 από 3                            Μονογραφή:

 

 

 

Η παραβίαση των παραπάνω κανόνων εμπεριέχουν βασανισμό, κακοποίηση και θανάτωση με ενδεχόμενο δόλο, και βάσει του νόμου 4039/2012 συνιστούν αδίκημα.

 

Με την υιοθεσία του ζώου ο νέος γονέας αποκτά αμέσως και την κυριότητα του ζώου, είναι όμως σύμφωνος με τους κατά καιρούς ελέγχους από τον έως τώρα γονέα. Ο έως τώρα γονέας δεν είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε αρρώστιες που τυχόν θα εμφανιστούν μετά την παραλαβή του ζώου, παρόλα αυτά θα πρέπει να ενημερώνεται.

 

Για οποιαδήποτε μη τήρηση όλων των παραπάνω ο έως τώρα γονέας έχει το δικαίωμα να ζητήσει την επιστροφή του ζώου.

 

Οι συμβαλλόμενοι δηλώνουν ότι: ο έως τώρα γονέας παραιτείται από την κατοχή του ζώου, ο δε νέος γονέας έχει ενημερωθεί για τυχόν ιδιαιτερότητες του ζώου, έχει διαβάσει το έντυπο παραχώρησης και συμφωνεί με όλους τους όρους.

Το παρόν τυπώνεται σε δύο αντίγραφα, ένα για τον νέο ιδιοκτήτη και το άλλο για τον Δήμο Λαμιέων

 

 

 

 

 

Ημερομηνία:

 

Ο νέος ιδιοκτήτης                                         Ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Α.Ζ

                                                                                         του Δήμου Λαμιέων

 

     Υπογραφή                                                           Υπογραφή