Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Αντιμέτωπη  με τους καταστηματάρχες , τους εμπόρους και την τοπικη κοινωνία αναμένεται να έρθει η δημοτική αρχή Λαμιέων  μετά την συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής την ερχόμενη Δευτέρα  21 Μαρτίου . Ένα απο τα  θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι αυτό του νέου κανονισμού για την χρήση κοινοχρήστων χώρωπον όπου και αν αυτοί βρίσκονται . Είτε πρόκειται για πεζοδρόμια , είτε πρόκειται για πλατείες .
Βούληση της δημοτικής αρχής  είναι να τεθούν κανόνες  έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται  όλοι οι πολίτες . Το θέμα θα συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο Λαμιέων όπου είναι το αρμόδιο όργανο για την τελική απόφαση και την υλοποίηση αυτής .
Το ζητούμενο όμως είναι η εφαρμογή των κανονισμών  αυτών . Μπορεί η δημοτική αρχή να έιναι αποφασισμένη να κάνει το βήμα για την ψήφιση του νέου κανονισμού αλλά το παρελθόν έχει αποδείξει ότι εκεί όπου πάσχουμε  είναι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα επιβάλλουν την τάξη και τα πρόστιμα.


Κανονισμοί  έχουν ψηφιστεί και κατά το παρελθόν αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν .

Ακόμη και πρώην αντιδημάρχους έχουμε δει να μετρούν με την μεζούρα την απόσταση απο το πεζοδρόμιο μέχρι τα πρώτα τραπεζάκια των καφετεριών για να εξετάσουν την εφαρμογή των τότε μέτρων .
 Γιατί  ποτέ  δεν  υπήρξε μία συνέπεια  των μηχανισμών ελέγχου και μία συνέχεια . Λίγο η έλλειψη προσωπικού , λίγο το δεδομένο , λίγο η γνωριμία με τη εκάστοτε δημοτική αρχή  και λίγο  το γεγονός ότι  πίσω  απο κάθε επιχείρηση υπάρχουν θέσεις εργασίας  οι κανονισμοί έμεναν στα χαρτιά .
Και  το τίμημα το πληρώνουν  περισσότερο οι πεζοί  και τα ΑΜΕΑ . Γιατί πάντα ο χώρος λιγοστεύει  για αυτούς .
Εάν ψηφιστεί ο νέος κανονισμός θα πρέπει να  συνοδεύεται και απο αποφασιστικότητα  για  σοβαρούς ελέγχους με συνέπεια  και την δύναμη της δημοτικής αρχής να  ¨φθάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο >>.

Διαβάστε  δύο απο τα  καίρια άρθρα  του νέου κανονισμού  όπως αυτός αναμένεται να  διαβαστεί στην επιτροπή ποιότητας ζωής και στην συνέχει στο δημοτικό συμβούλιο .

 

 

Άρθρο 6

Κανονισμός λειτουργίας των πεζοδρόμων

  1. Τα τμήματα των οδών που χαρακτηρίζονται ως πεζόδρομοι, προορίζονται για την αποκλειστική χρήση των πεζών. Με την αριθ. 369/2004 Απόφαση Δ.Σ εγκρίθηκε ο Κανονισμός λειτουργίας των πεζοδρόμων. Η απόφαση αυτή τροποποιείται και συμπληρώνεται όπως παρακάτω.
  2. Στους πεζόδρομους επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση όλο το 24ωρο:
    1. i) Η κίνηση αυτοκινήτων παροχής πρώτων βοηθειών - αυτοκινήτων που μεταφέρουν ασθενείς, των νεκροφόρων οχημάτων, των απορριμματοφόρων του Δήμου, των εκτελούντων υπηρεσία αυτοκινήτων Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, καθώς και των οχημάτων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, για την αντιμετώπιση περιπτώσεων επείγουσας ανάγκης (μετά από άδεια της Δ/νσης Τεχνικών Έργων για τα οχήματα των Ο.Κ.Ω), και των οχημάτων διανομής αλληλογραφίας (Courier).
  3. ii) Η κίνηση επιβατικών αυτοκινήτων μεταφοράς αναπήρων και υπερηλίκων, καθώς και η κίνηση των αυτοκινήτων μονίμων κατοίκων (οι οποίοι διαθέτουν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης) από και προς τις θέσεις στάθμευσής τους, εφόσον είναι εφοδιασμένα με ειδική κάρτα διέλευσης και τοποθετείται σε συγκεκριμένο σημείο του αυτοκινήτου και αναφέρει τον χρόνο ισχύος και τον αριθμό κυκλοφορίας. Επίσης η κίνηση των οχημάτων για διανομή έτοιμου φαγητού (delivery) των καταστημάτων που βρίσκονται σε πεζόδρομο.
  • iii) Η κίνηση των οχημάτων ταξί και ράδιο-ταξί για την μεταφορά αναπήρων και υπερηλίκων, οι οποίοι (ανάπηροι και υπερήλικες) είναι εφοδιασμένοι με την ειδική κάρτα διέλευσης.

 

  1. Στους πεζοδρόμους επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση για περιορισμένη χρονική ισχύ:
  2.    Η κίνηση των οχημάτων που εκτελούν μετακομίσεις οικοσκευών και των οχημάτων τροφοδοσίας καυσίμων μικτού βάρους μέχρι (7,5) τόνων, εφόσον είναι εφοδιασμένα με ειδική κάρτα διέλευσης περιορισμένης χρονικής ισχύος και τοποθετείται σε συγκεκριμένο σημείο του αυτοκινήτου και αναφέρει τον χρόνο ισχύος και τον αριθμό κυκλοφορίας.
  3. Η κίνηση οχημάτων μεταφοράς ετοίμου σκυροδέματος, αποκομιδής προϊόντων κατεδάφισης ή εκσκαφών επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες ώρες και μετά από σχετική άδεια του Δήμου οι προϋποθέσεις της οποίας ρυθμίζονται στο άρθρο 7 του παρόντος Κανονισμού (ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ) .
  • Η κυκλοφορία των οχημάτων ανεφοδιασμού των καταστημάτων, μικτού βάρους μέχρι (7,5) τόνων στους πεζόδρομους της πόλης, επιτρέπεται από 07:00 μέχρι 09:00 ώρας και από 15:00 μέχρι 17:00 ώρας, εξαιρουμένων των Κυριακών και Αργιών. Για την παραπάνω κίνηση τα οχήματα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με ειδική κάρτα διέλευσης περιορισμένης χρονικής ισχύος και τοποθετείται σε συγκεκριμένο σημείο του αυτοκινήτου και αναφέρει τον χρόνο ισχύος και τον αριθμό κυκλοφορίας
  1. Η κίνηση των μονίμων κατοίκων των παραπάνω πεζοδρόμων για τις ώρες 7.00 έως 9.00πμ και 15.00 έως 17.00μμ, εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδική κάρτα απλής διέλευσης περιορισμένης χρονικής ισχύος και τοποθετείται σε συγκεκριμένο σημείο του αυτοκινήτου και αναφέρει το χρόνο της ισχύος και τον αριθμό κυκλοφορίας.
  2. Η κίνηση των οχημάτων στους πεζοδρόμους γίνεται με τους παρακάτω όρους και περιορισμούς:
  3. i) Η ταχύτητα των αυτοκινήτων δεν θα υπερβαίνει την ταχύτητα κίνησης των πεζών, οι οποίοι, πάντως, σε κάθε περίπτωση, έχουν προτεραιότητα
  4. ii) Απαγορεύεται η οπισθοπορία των οχημάτων, εκτός κι αν αυτή γίνεται με την καθοδήγηση πεζού, καθώς και η επιτόπια στροφή τους.
  • iii) Σε ειδικές περιπτώσεις, η Δημοτική Αρχή, με αιτιολογημένη απόφασή της, μπορεί να απαγορεύσει προσωρινά την κυκλοφορία όλων των οχημάτων, εφόσον αυτό επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας και προστασίας των πεζών.
  1. iv) Κάθε κάτοχος οχήματος υποχρεούται να αποζημιώσει τον Δήμο , με βάση τον προϋπολογισμό της Τεχνικής του Υπηρεσίας, για τις ζημιές που τυχόν θα προκληθούν από την κυκλοφορία και τη στάθμευση του οχήματός του εντός πεζοδρόμων και άλλων Κοινοχρήστων Χώρων.
  2. v) Η κίνηση των δικύκλων (ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών) απαγορεύεται παντελώς, εκτός των κατόχων που έχουν εφοδιαστεί με ειδική κάρτα για τη διεκπεραίωση αλληλογραφίας, διανομής εφημερίδων κ.α. συναφών περιπτώσεων.
  3. Απαγορεύεται η στάθμευση αυτοκινήτων και δικύκλων (ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών) επί των πεζοδρόμων και των εισόδων αυτών, όπως και επί των πλατειών.
  4. Επιτρέπεται, μετά από άδεια της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, στους ιδιοκτήτες καταστημάτων και κατοικιών, για λόγους εξωραϊσμού τους, να τοποθετούν στην πρόσοψη του καταστήματός τους ή της οικίας τους, γλάστρες ή ζαρντινιέρες με άνθη ή φυτά που θα εφάπτονται της πρόσοψης και το βάθος τους δεν θα ξεπερνά τα σαράντα εκατοστά του μέτρου (0,40 μ.), εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης από τον πεζόδρομο.

Οι φορείς - διοργανωτές έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν την καθαριότητα, την προστασία των χώρων από κάθε μορφής ρύπανση και την αποκατάσταση τυχόν ζημιών.

 

Άρθρο 7

Κατηγορίες χρήσεων κοινοχρήστων χώρων.

Α. Χορήγηση άδειας τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων.

  1. Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων, των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και ο καθορισμός του ετήσιου τέλους ανά τετραγωνικό μέτρο, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
  2. Για τη διαμόρφωση του χώρου και την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, εκδίδεται άδεια χρήσης από την αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου , με ισχύ από την ημερομηνία έκδοσής της έως το τέλος του έτους που αυτή εκδόθηκε.
  3. Ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται με αίτησή του στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών πριν τη λήξη της ισχύουσας άδειας χρήσης, προσκομίζοντας τα εξής δικαιολογητικά :
  • Άδεια λειτουργίας καταστήματος
  • Τοπογραφικό διάγραμμα κάλυψης του καταστήματος και του κοινόχρηστου χώρου.
  • Διάγραμμα κάλυψης, με το οποίο θα αποτυπώνεται η διαρρύθμιση του χώρου.
  • Βεβαιώσεις της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΔΕΥΑΛ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από τις οποίες θα προκύπτει ότι η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων δεν εμποδίζει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων ή την πρόσβαση σ’ αυτές (μόνο κατά την αρχική χορήγηση).
  • Βεβαίωση μη οφειλής προς το Δήμο.
    • Προϋπόθεση για την χορήγηση της παραπάνω άδειας από το Δήμο είναι α) η μη ύπαρξη εις βάρος του ενδιαφερομένου, βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων χρεών προς αυτόν, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκκρεμοδικίας και του διακανονισμού καταβολής αυτών, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία (Αρθρο 285 του Ν. 3463/2006), β) η σύμφωνη γνώμη της ΕΛ.ΑΣ.
    • Η χορηγηθείσα άδεια χρήσης του κοινόχρηστου χώρου μπορεί να ανανεώνεται μία η περισσότερες φορές από την αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, χωρίς να απαιτείται νέα γνωμάτευση της αστυνομικής αρχής (άρθρο 13 παρ.12 Β.Δ 24/9-20/10/1958 , όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του Ν 1080/80) εφόσον ο χώρος κατάληψης δεν τροποποιείται.
    • Μετά τη λήξη της άδειας και με ευθύνη της επιχείρησης, απομακρύνονται από τον κοινόχρηστο χώρο όλα τα τραπεζοκαθίσματα.
    • Απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων μπροστά από εισόδους κτιρίων εκτός εάν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών της οικοδομής.
    • Οι ιδιοκτήτες και οι υπεύθυνοι των καταστημάτων φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την αυθαίρετη κατάληψη χώρου από πελάτες των καταστημάτων τους, πέραν εκείνου για τον οποίο έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης με τη σχετική Άδεια, καθώς και για τη διαφορετική χρήση του. Έχουν, επίσης, υποχρέωση να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού και με τις υποδείξεις των οργάνων της ΕΛ.ΑΣ.

 

  1. Πεζόδρομοι

Σε όλους τους πεζόδρομους επιτρέπεται η κατάληψη κοινοχρήστου χώρου στις προσόψεις των καταστημάτων, τέτοιου πλάτους ώστε να αφήνεται στον πεζόδρομο ελεύθερη ζώνη πλάτους τουλάχιστον 3,00μ παντός εμποδίου κατά μήκος του άξονα του πεζοδρόμου (1,50 μ. εκατέρωθεν του άξονα). Στους πεζοδρόμους που υπάρχει υφιστάμενο κράσπεδο η παραχώρηση θα γίνεται έως το πέρας του κρασπέδου. Σε πεζοδρόμους πλάτους μικρότερο ή ίσο των 3 μέτρων, απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

 

Β. Άδειες για κατασκευή εξεδρών και άλλων λειτουργικών στοιχείων

Η άδεια τοποθέτησης σκιαδιών (τέντες), εξεδρών και λοιπών λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων σε κοινόχρηστους χώρους, που έχουν παραχωρηθεί για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό και το Ν. 1080/80, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει κάθε φορά, εκδίδεται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Λαμιέων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1δ του άρθρου 20 του Ν. 4067/2012 (φεκ 79Α 09-04-12), μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου.

 

  • Η άδεια αφορά σε σκιάδια, φωτιστικά, ανθοδόχες, πινακίδες ή και άλλα στοιχεία που εξυπηρετούν τη λειτουργία ή τον εξωραϊσμό των χώρων των τραπεζοκαθισμάτων.

     Στον παραχωρούμενο προς εκμετάλλευση χώρο απαγορεύεται οποιαδήποτε σταθερή κατασκευή, ηλεκτρολογική ή μηχανολογική εγκατάσταση (όπως τοποθέτηση πρόσθετων φωτιστικών, τηλεοράσεων, ψυγείων, φορητά μέσα προβολής κλπ), χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και έγκριση από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία, ώστε οι όποιες εγκαταστάσεις να είναι ασφαλείς και σύμφωνες με τους ισχύοντες κανονισμούς ΕΛΟΤ HD 384.

  • Στις περιπτώσεις που η άδεια αφορά κατασκευή σε πλατείες ή χώρους όπου τα τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνουν αξιόλογη έκταση, ή και σε ευαίσθητα από άποψη αισθητικής εικόνας σημεία της πόλης, τόσο η μορφή των σκιαδιών, όσο και των υπόλοιπων λειτουργικών και διακοσμητικών στοιχείων, θα προκύπτει μετά από συνολική μελέτη που θα εκπονείται από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
  • Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα καθορίζει, επίσης, τον τρόπο προστασίας των τραπεζοκαθισμάτων και των λοιπών λειτουργικών και διακοσμητικών στοιχείων, κατά τη χρονική περίοδο που, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αυτά δεν θα χρησιμοποιούνται.
  • Για πιθανές τομές που θα απαιτηθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών σε δρόμο ή πεζοδρόμια, απαιτείται άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 47 και 48 του Ν. 2696/99 "περί Κ.Ο.Κ.", η οποία χορηγείται από την αρμόδια Δ/νση Τεχνικών Έργων του Δήμου. Η αποκατάσταση των ανωτέρω επιβαρύνει τον ενδιαφερόμενο.
  • Μετά τη λήξη των αδειών και με ευθύνη της επιχείρησης, απομακρύνονται από τον κοινόχρηστο χώρο όλα τα αντικείμενα.
  1. ΕΞΕΔΡΕΣ

Επιτρέπεται η κατασκευή εξεδρών μετά από άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1δ του άρθρου 20 του Ν. 4067/2012 (Φεκ 79Α 09-04-2012) σε χώρο που έχει ήδη παραχωρηθεί για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και έχει πληρωθεί το τέλος από τον ενδιαφερόμενο.

Για την κατασκευή της εξέδρας απαιτείται:

  1. i) Το ελεύθερο πεζοδρόμιο για την κίνηση των πεζών μετά την κατασκευή της εξέδρας να έχει εύρος τουλάχιστον 1,50 μ. χωρίς εμπόδια, για την ελεύθερη κίνηση των πεζών, σε περίπτωση πεζοδρόμου το ελεύθερο εύρος του πεζόδρομου να είναι 3,00μ. χωρίς εμπόδια για την κίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
  2. ii) Το ελάχιστο πλάτος της εξέδρας να είναι 1,20 μ.
  • iii) Το μέγιστο ύψος της εξέδρας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα πενήντα (50) εκατοστά.
  1. iv) Η κατασκευή του σκελετού της εξέδρας να είναι μεταλλική και λυόμενη ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί σε οποιαδήποτε στιγμή αποφασίσει η Δημοτική Αρχή.
  2. v) Ο σκελετός της εξέδρας να επικαλυφθεί με ξύλινο πάτωμα από τάβλες ξυλείας που αντέχουν σε εξωτερικές συνθήκες (εμποτισμένες) πάχους τουλάχιστον 2,50 εκατοστών.
  3. vi) Ο κατασκευαστής ή ο ιδιοκτήτης να δεσμευτεί (υπεύθυνη δήλωση) για τον έλεγχο και τη συντήρηση της κατασκευής.