Λαμπρός εορτασμός των Φθιωτών Αγίων
Ξεκίνησαν την Παρασκευή 18 Μαρτίου οι λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη εορτή των Φθιωτών Αγίων, η οποία αποτελεί προοίμιο της μεγάλης Θεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κατά την οποία πανηγυρίζει ο ομώνυμος Μητροπολιτικός Ιερός Ναός στη Λαμία.
Από Ιερές Μονές της Φθιώτιδος και Ιερούς Ναούς, αλλά και εκτός αυτής, όπου φυλάσσονται τα Τίμια Λείψανα των Φθιωτών Αγίων, μεταφέρθηκαν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και στις 6 το απόγευμα εψάλει δέηση και εν πομπή και εναπετέθησαν στον Μητροπολιτικό Ναό.
Ο λαός της Ιστορικής και Αγιοτόκου Μητροπόλεως Φθιώτιδος υποδέχθηκε και αυτή τη φορά με ιερό ενθουσιασμό και έκδηλη κατάνυξη τα αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων και εναπέθεσε μαζί με τον ευλαβικό ασπασμό και την μυστική προσευχή της ψυχής του στις πρεσβείες των Φθιωτών Αγίων.
Την Α΄ Στάση του Ακαθίστου Ύμνου απήγγειλε μετά κατανύξεως ενώπιον της Ιεράς Εικόνος της Ευαγγελιστρίας ο προσκεκλημένος και φιλοξενούμενος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων, ο οποίος και προεξήρχε της Ιερής Ακολουθίας.
Προ το τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόλαος καλωσόρισε στην Μητρόπολη Φθιώτιδος τον Τήνιο τη καταγωγή Θεοφιλέστατο, ο οποίος συνεδέετο παιδιόθεν με τον Μητροπολίτη κ. Νικόλαο, από τότε που υπηρετούσε ως Ιεροκήρυξ στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου. Επίσης τόνισε τους πνευματικούς δεσμούς που συνδέουν την Μητρόπολη Φθιώτιδος με την Εκκλησία της Αλεξανδρείας και υπογράμμισε την συμβολή της τοπικής μας Εκκλησίας στο ιεραποστολικό έργο, ευχήθηκε δε στον Θεοφιλέστατο επιτυχία προς δόξαν Θεού εις το επίπονον Ιεραποστολικό έργο του, στην νεοσυσταθείσα Επισκοπή της Δυτικής Αφρικής.
Ο Θεοφιλέστατος με τη σειρά του ευχαρίστησε δια πολλών για την πρόσκληση και την μετά πολλής αδελφικής αγάπης φιλοξενία του τον σεπτό Ποιμενάρχη μας, ο οποίος υπήρξε όπως σημείωσε ο Θεοφιλέστατος ο πρώτος του Πνευματικός και Εξομολόγος κατά τα παιδικά του έτη. Αναφέρθηκε επίσης στη δύναμη της θεομητορικής πρεσβείας της Κυρίας Θεοτόκου υπέρ της σωτηρίας του Κόσμου, του Γένους και της εμπερίστατης κοινωνίας μας. Με ιστορικότητα και απλότητα μετέφερε την ορθόδοξη θεολογία για την Παναγία μας, αλλά και για την τιμή των αγίων, και φιλοτέχνησε την Παναγία Μορφή της Μεγάλης Μητέρας όλων των Χριστιανών. Δεν παρέλειψε τέλος να ευχαριστήσει τον Σεβασμιώτατο και τον Φθιωτικό λαό για την πολύτιμη συναρωγή του στο ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν.
Πολύς κόσμος επίσης παρέμεινε και στην καθιερωμένη Ιερή Αγρυπνία που επακολούθησε μετά τους Χαιρετισμούς της Παναγίας, η οποία κράτησε μέχρι πρωίας (5.30π.μ.). Την Ιερά Αγρυπνία ετέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Δίβρης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αρσένιος Κατερέλος και έψαλλε χορός Πατέρων υπό τη διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου Αρχιμ. π. Δαμασκηνού Ξηρομερίτη.