Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Θα δοθούν στους δικαιούχους αυτόματα, δίχως να απαιτούνται αιτήσεις ή αγωγές εκ μέρους τους.

Μια σημαντική δόση ενίσχυσης έρχεται για εκατομμύρια συνταξιούχους με την πληρωμή της σύνταξης του Δεκεμβρίου που πληρώνεται στις 29 Νοεμβρίου.

Λίγο πριν Χριστούγεννα, ξεκινάει η αναδρομική επιστροφή των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ σε πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι επιστροφές οι οποίες ανάλογα με το ποσό της σύνταξης μπορεί να φτάσουν ως και τα 3.000 ευρώ θα δοθούν στους δικαιούχους αυτόματα, δίχως να απαιτούνται αιτήσεις ή αγωγές εκ μέρους τους.

Μάλιστα δεν τίθεται θέμα παραγραφής του ποσού.

Οι κρατήσεις στις συντάξεις υπέρ υγείας που έγιναν τα τελευταία 4,5 χρόνια κρίθηκαν παράνομες, καθώς οι συνταξιούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επιβαρύνονταν με 4% εισφορές (και αργότερα 6%) υπέρ του ΕΟΠΥΥ, με βάση την πλασματική και όχι την πραγματική τους σύνταξη.

Τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η σημερινή, εφάρμοζαν τον Νόμο 2084/1992 εσφαλμένα, παραγνωρίζοντας ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων, και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.

Υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι, μέχρι να υπάρξει η διόρθωση στην παρακράτηση το 2016, έχασαν ποσά από 1.000 ως και 3.000 ευρώ σε βάθος έξι ετών.

ΠΗΓΗ: www.news.gr