Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Μια νίκη από την έκτη του παρουσία σε Final Four την τελευταία οκταετία βρίσκεται ο Ολυμπιακός.

Ο δεύτερος θρίαμβος επί της Μπαρτσελόνα ήρθε με πολύ περισσότερο κόπο και αίμα χθες στο ΣΕΦ, αλλά η ουσία είναι ότι… ήρθε. Χρειάζεται όμως ακόμη μία, κατά… προτίμηση το βράδυ της Πέμπτης (22:00), για να μην αναγκαστούν οι «ερυθρόλευκοι» να διεκδικήσουν την πρόκριση σε εχθρικό έδαφος την επόμενη Τετάρτη (29/4).

Η άμυνα έκανε τη διαφορά…

Παράπονα από την επιθετική συγκομιδή του Ολυμπιακού δεν υπάρχει. Κάθε άλλο… Όμως η άμυνα ήταν αυτή που τον οδήγησε ξανά στη νίκη. Η ομάδα που πετύχαινε 82 πόντους ανά αγώνα στο Top 16 έχει μείνει στους 69 ανά αγώνα σε αυτή τη σειρά. Οι «ερυθρόλευκοι», σωστά διαβασμένοι, με καλές περιστροφές, πολλή ενέργεια και πάθος, έχουν ρίξει τα ποσοστά της Μπαρτσελόνα από 54% στα δίποντα και 35% στα τρίποντα στην προηγούμενη φάση, σε 43% και 34% αντίστοιχα, μειώνοντας-μοιραία-τη δημιουργία των Καταλανών (από 19 σε 14 ασίστ ανά αγώνα). Στην τελική ευθεία του αγώνα, δε, τα μετόπισθεν του Ολυμπιακού έμοιαζαν με οχυρό: το ρίσκο για άμυνα με αλλαγές απέδωσε χωρίς να στοιχίσει σε μις ματς ή χαμένα ριμπάουντ και η «Μπάρτσα» έμεινε χωρίς καλάθι για περίπου δέκα αγωνιστικά λεπτά, ευστοχώντας μόνο σε ένα σουτ στην τέταρτη περίοδο και παίρνοντας τους υπόλοιπους εννιά πόντους από τη γραμμή των βολών.

Ο καλός και ο… κακός

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της σειράς λέγεται… Γιώργος Πρίντεζης. Με ψηλότερο ή κοντύτερο αντίπαλο, κοντά ή μακριά από το καλάθι, με δεξί ή με το αριστερό χέρι, ο υπαρχηγός του Ολυμπιακού έχει σμπαραλιάσει την άμυνα του Τσάβι Πασκουάλ, σουτάροντας με το εξωπραγματικό 78,9% στα δίποντα (15/19), αλλά και με μακρινά σουτ (4/14). Την ίδια ώρα, το μεγάλο όπλο της Μπαρτσελόνα, Άντε Τόμιτς, έχει σχεδόν εξουδετερωθεί από την άμυνα του Ολυμπιακού. Από τους 12,6 πόντους με 61,3% στα δίποντα και 77% στις βολές στο Top 16, έχει πέσει στους 9,3 με 50% σε δίποντα (11/22) και βολές (6/12).

Πράγματα προς διόρθωση…

Ο Ολυμπιακός έχει αρκετά πράγματα που μπορεί να κάνει ακόμη καλύτερα την Πέμπτη. Τα περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ (10-6) και τα λιγότερα λάθη (7-10) της Μπαρτσελόνα πρόσφεραν στους «μπλαουγκράνα» 5-6 περισσότερες κατοχές, αριθμός που δεν στοίχισε χθες αλλά ίσως στοιχίσει αν επαναληφθεί. Παράλληλα, δόθηκαν πολλά ελεύθερα σουτ στους παίκτες του Πασκουάλ, που παρά την καλή τους κυκλοφορία και τις μεγαλύτερες αποστάσεις που δυσκόλεψαν τις αλληλοκαλύψεις των γηπεδούχων είχαν το απογοητευτικό 5/21 και σε κακή βραδιά παίκτες που συνήθως δεν συγχωρούν (Ναβάρο 1/4, Όλεσον και Ντόελμαν 1/5). Τέλος, οι «ερυθρόλευκοι», που αυτή τη φορά δεν πήραν άριστα στην κυκλοφορία της μπάλας, έδειξαν σε καίρια σημεία του ματς ανεξήγητη εμμονή στο τρίποντο και δεν επιχείρησαν να διεισδύσουν για να πάρουν σκορ κοντά στο καλάθι ή βολές προκαλώντας και περαιτέρω φθορά σε ήδη φορτωμένους αντιπάλους.

Προσοχή... το' χει ξανακάνει

Η Μπαρτσελόνα άλλες δύο φορές στο παρελθόν είχε βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και... απέδρασε. Το 2009 αντιμετώπισαν την Τάου Κεράμικα, έχασαν στο πρώτο (75-84) και το τρίτο ματς (69-62), αλλά πήραν τα δύο τελευταία (63-84 και 91-84) και πέρασαν στο Final Four του Βερολίνου. Και το 2012 απάντησαν στο break του Παναθηναϊκού στον δεύτερο αγώνα (65-66), ισοφάρισαν σε 2-2 στο ΟΑΚΑ (60-70) και έφτασαν στην πρόκριση σε πέμπτο αγώνα (64-53). Άρα έχουν αποδείξει πως μπορούν να αποδρούν από do or die παιχνίδια.

Συμπέρασμα: Ο εξαιρετικός στο δεύτερο και τρίτο ματς με την Μπαρτσελόνα Ολυμπιακός πρέπει την Πέμπτη να εμφανιστεί ακόμη καλύτερος. Περισσότερο παθιασμένος αλλά ταυτόχρονα συγκεντρωμένος, για να φέρει σε πέρας την αποστολή του και να ολοκληρώσει την υπέρβαση. Γιατί είναι κοντά στη Μαδρίτη, αλλά όχι ακόμη εκεί…

Πηγή:newsbeast.gr

Περισσότερα...