Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία απειλούν τώρα με έξοδο από το Ηνωμένο Βασιλείο
Οι αποσχιστικές τάσεις των δύο βασικότερων εθνών – μελών του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος άμεσος κίνδυνος για τη Βρετανία, μετά την απόφαση εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σήμερα, μετά το ιστορικό δημοψήφισμα που έδειξε Brexit, οι πολιτικοί ηγέτες Σκωτίας και Β. Ιρλανδίας ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να διεξάγουν δημοψήφισμα για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσουν να ενταχθούν ως ανεξάρτητα κράτη στην ΕΕ.
Η επιλογή της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία βρίσκεται «στο τραπέζι», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, κάνοντας την διαπίστωση ότι οι κάτοικοί της ψήφισαν κατά πλειοψηφία κατά του Brexit.
Τον Σεπτέμβριο 2014, η Σκωτία είχε ξανακάνει σχετικά δημοψήφισμα αλλά τότε υπερίσχυσε η παραμονή στη Βρετανία με 55%. Τότε όμως η Μεγάλη Βρετανία άνηκε στην ΕΕ και οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα επιχειρήματα ήταν διαφορετικά.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν ΜακΓκίνες δήλωσε από την πλευρά του ότι ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωσή της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ″δημοκρατική επιταγή″.
"Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει τώρα δημοκρατική εντολή να εκπροσωπεί τις απόψεις του Βορρά σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πράγματι πιστεύω ότι αποτελεί μια δημοκρατική επιταγή να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για τα σύνορα", δήλωσε ο ΜακΓκίνες του Σιν Φέιν στο ιρλανδικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.
"Τώρα βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί. Οι συνέπειες για όλους μας στη νήσο της Ιρλανδίας είναι απόλυτα βαριές. Αυτό μπορεί να έχει πολύ βαθιές συνέπειες για την οικονομία μας" στη Βόρεια Ιρλανδία, σημείωσε.
Δείτε επίσης....
ΠΗΓΗ :news.gr