Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Ιάσιμος σε ποσοστό άνω του 90% είναι πλέον ο καρκίνος του λάρυγγα, εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα.

Αυτό τονίστηκε σε συνέδριο, που διοργάνωσαν στις 27 και 28 Ιανουαρίου στη Λειψία της Γερμανίας με θέμα "EarlyCanceroftheLarynx", οι επιστημονικές εταιρείες ELS(EuropeanLaryngologySociety), ESO(EuropeanSchoolofOncology) και η Πανεπιστημιακή Κλινική Κεφαλής και Τραχήλου της Λειψίας. «Η εξέλιξη στη χειρουργική αφαίρεση του όγκου ( με ραδιοσυχνότητες και laser) και τη θεραπεία σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση μας δίνει ποσοστά ίασης πάνω από 90%» αναφέρει ο  διαπρεπής  Χειρουργός  Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», που παρακολούθησε το συνέδριο .

Το 60% των περιπτώσεων  του καρκίνου του λάρυγγα εμφανίζεται σε άτομα ηλικία από 55 μέχρι 74 χρόνων, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι τα 65 χρόνια. Η αναλογία ανδρών γυναικών είναι 5,6 με 1,1. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ  ενοχοποιούνται  για την εμφάνιση του καρκίνου του λάρυγγα. Επίσης  οι δυο αυτοί παράγοντες μειώνουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

« Ασθενείς με καρκίνο του λάρυγγα που συνεχίζουν να καπνίζουν και να πίνουν είναι λιγότερο πιθανό να θεραπευτούν και πιο πιθανό να αναπτύξουν ένα δευτεροπαθή όγκο» εξηγεί ο κ Αρτόπουλος. Κάθε χρόνο έχουμε 3,2 νέα κρούσματα καρκίνου του λάρυγγα ανά 100.000 πληθυσμού και 1,1 θανάτους στον ίδιο αριθμό πολιτών.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΛΑΡΥΓΓΑ

Είναι απαραίτητος ο ιατρικός έλεγχος αν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

 

- Φαρυγγίτιδα ή βήχα που δεν υποχωρεί

- Πρόβλημα ή πόνο κατά την κατάποση

- Πόνο στο αυτί

- Εμφανή διόγκωση στο λαιμό

- Αλλαγή ή βραχνάδα στη φωνή

Για τη σωστή διάγνωση και την ακριβή ανίχνευση του καρκίνου του λάρυγγα είναι απαραίτητες οι παρακάτω εξετάσεις:

- Φυσική εξέταση του λαιμού και του αυχένα

- Βιοψία: Η αφαίρεση των ύποπτων ιστών, για περαιτέρω εξετάσεις. Το δείγμα των ιστών μπορεί να αφαιρεθεί με Λαρυγγοσκόπηση (τοπική αναισθησία) η  με  Ενδοσκόπηση

- Αξονική τομογραφία (CT scan): Για τη λήψη λεπτομερών εικόνων των περιοχών του λάρυγγα, που λαμβάνονται από διαφορετικές οπτικές γωνίες,

- MRI (μαγνητική τομογραφία): Για τη λήψη σειράς λεπτομερών εικόνων των περιοχών στο εσωτερικό του σώματος,

- ΡΕΤ scan(τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων):Για να εντοπιστούν τα κακοήθη καρκινικά κύτταρα στο σώμα.

 Η ίαση και το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς έχει άμεση σχέση με τα εξής:

- Την έγκαιρη διάγνωση

- Το στάδιο της νόσου

- Τη θέση και το μέγεθος του όγκου

- Το βαθμό του όγκου

- Την ηλικία, το φύλο και τη γενική υγεία του ασθενούς

- Την ικανότητα του ασθενούς να μιλάει, να τρώει και να  αναπνέει

- Την ενδεχόμενη υποτροπή

Μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο του λάρυγγα,  η συχνή και προσεκτική παρακολούθηση είναι εξαιρετικά σημαντική. Σήμερα  το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης φτάνει 60,7%. Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες το 0,3% των ανδρών και των γυναικών θα διαγνωσθούν , κάποια στιγμή στην ζωή τους, με καρκίνο του λάρυγγα. Στους 100 καρκίνους, το 55% εντοπίζεται μόνο στον λάρυγγα, το 22% έχει λεμφαδενική διήθηση και το 19% έχει απομακρυσμένες μεταστάσεις.

www.artopoulos.com.gr Τηλ: 6937 - 673 736

ΠΗΓΗ : www.cosmosep.gr