Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Το αρχειακό υλικό, που βρέθηκε στον ημιώροφο της Βουλής και το οποίο αφορά στα πρακτικά υπουργικών συμβουλίων της περιόδου 1897-1977 παρουσίασε ο πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξη Τύπου.

 

Όπως διευκρίνισε ο κ. Βούτσης, αρχές του 2017 και κατά την διάρκεια εργασιών για την πυροπροστασία και πυρασφάλεια της Βουλής, στον διάδρομο του ημιώροφου της, ανακαλύφθηκαν στοιβαγμένες, 172 χάρτινες κούτες με 1.180 φακέλους που αφορούν πρακτικά συνεδριάσεων υπουργικών συμβουλίων μετά την Μεταπολίτευση, σημαντικό μέρος των οποίων σχετίζονται με την περίοδο της Χούντας. Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, ότι ήδη έχουν αποκωδικοποιηθεί και καταγραφεί ως τίτλοι 984 φάκελοι, ενώ έχει επικαιροποιηθεί το μισό υλικό σε ό,τι αφορά τα πρακτικά των υπουργικών συνεδριάσεων για την επταετία της Χούντας. Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για «ανασύσταση της ιστορικής μνήμης» τονίζοντας ότι αυτή η προσπάθεια αξιοποίησης και καταγραφή της, θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, «βάζοντας ένα λιθαράκι για να βγούμε από την επτάχρονη λαίλαπα, χωρίς φόβο ή αναδιπλώσεις, σε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τις νέες γενιές». «Είναι ένα έναυσμα για καλύτερη δουλειά και στοιχειοθέτηση και μια σπίθα για να ενεργοποιηθούν όλοι οι άνθρωποι και οι θεσμοί για να διαμορφωθεί το συνολικό υλικό» πρόσθεσε. «Δικλείδες ασφαλείας είναι ο κανονισμός της Βουλής, ο όρκος που δίνουμε και η συνείδηση μας. Όλα θα γίνουν με αμερόληπτο τρόπο». Ο κ. Βούτσης κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του, δήλωσε ότι όταν έγινε η ανακάλυψη, «δεν είπαμε τίποτα».

Τι βρήκαν Η ανακάλυψη έγινε προ οκτώ μηνών, όταν κατά την διάρκεια εργασιών για την πυροπροστασία των χώρων του μεγάρου του Κοινοβουλίου, για την ενεργειακή επάρκειά του και τη στατικότητα του κτιρίου, «ανακαλύφθηκε» δωμάτιο πίσω από την αίθουσα της Γερουσίας, στο εσωτερικό του οποίου εντοπίστηκαν 1180 φάκελοι. Από τον έως τώρα έλεγχο, διαπιστώθηκε πως αφορούν έγγραφα από τις πρώτες κιόλας δεκαετίες μετά την επανάσταση του 1821 έως και το 1974. Σύμφωνα με την ενημέρωση, το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που βρέθηκε, αφορά την περίοδο της επταετούς δικτατορίας 1967-1974 (συνεδριάσεις «Υπουργικού Συμβουλίου» της χούντας κλπ), ενώ αξιοσημείωτο είναι και πως βρέθηκαν έντυπα των αρχών ασφαλείας, με περιεχόμενο σχετικό με την κατά την επταετή δικτατορία δράση βουλευτών που εξελέγησαν στην πρώτη -μετά την πτώση της Χούντας- Βουλή, το 1974. Ο λόγος που έγιναν οι σημερινές έκτακτες ανακοινώσεις και συνέντευξη Τύπου, είναι επειδή κατά τη σημερινή ημέρα αρχίζουν οι επετειακές εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973, καθώς –όπως προαναφέρθηκε- υπάρχουν πολλά έγγραφα από την δικτατορία. Σύμφωνα, τέλος, με απάντηση του κ. Βούτση, «δεν υπάρχουν άλλα άβατα» - «μυστικοί» και ανεξερεύνητοι χώροι εντός του Κοινοβουλίου, αν και οι εξελίξεις δείχνουν ότι τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr

Περισσότερα...