Μπαίνει «ταβάνι» στο κοινωνικό μέρισμα με κριτήριο τις καταθέσεις
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε χθες στη Βουλή ότι θα συμπεριληφθούν και οι καταθέσεις στα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος, κάνοντας δεκτή σχετική πρόταση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά. Όπως είπε «το όριο θα είναι στις 9.000 ευρώ για ένα άτομο και θα αυξάνεται κατά 50% για οικογένεια χωρίς παιδιά και 25% για κάθε παιδί».
Δείτε επίσης....
Όπως συμπλήρωσε ο υπουργός, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το όριο των τραπεζικών καταθέσεων θα προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και κατά 25% για κάθε παιδί. Υπενθύμισε δε ότι θα υπάρξει και περιορισμός στη διανομή του μερίσματος σε σχέση με την αξία της ακίνητης περιουσίας.
Το κοινωνικό μέρισμα και η μεσαία τάξη
Το μέρισμα που θα διανείμει η κυβέρνηση θα πιάσει ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή αποφόρτιση της μεσαίας τάξης, στόχος που άλλωστε έχει αποτυπωθεί στο 5ετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι αίτηση μέσω Taxisnet θα πρέπει να υποβάλουν οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος βάσει των εισοδηματικών, περιουσιακών κριτηρίων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Η πλατφόρμα του Taxisnet θα ανοίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες, αφού πρώτα περάσει από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι.
Σε χαμηλοσυνταξιούχους, νέους και άνεργους θα μοιραστεί το ποσό των 720 εκατ. ευρώ. Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά το ανώτατο όριο εισοδήματος είναι τα 9.000 ευρώ και για τα πολυπρόσωπα τα 18.000 ευρώ.
Τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ, ενώ φαίνεται ότι μπαίνει και κόφτης για όσους έχουν καταθέσεις από 9.000 ευρώ και πάνω.
Το όριο των καταθέσεων διαμορφώνεται ως εξής:
- Μονοπρώσοπο νοικοκυριό: 9.000 ευρώ
- Ζευγάρι χωρίς παιδιά: 18.000 ευρώ
- Ζευγάρι με δύο παιδιά: 27.000 ευρ’ω
Το κοινωνικό μέρισμα
Για οικογένειες με δύο παιδιά
- με εισόδημα 6.000 ευρώ ετησίως, θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,
- με εισόδημα 12.000 ευρώ, ενίσχυση 700 ευρώ και
- με εισόδημα 18.000 ευρώ, ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.
Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά
- με εισόδημα 4.500 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,
- με εισόδημα 9.000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ
- με εισόδημα 13.500 ευρώ, ενίσχυση 375 ευρώ.
Για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά
- με ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ
- με εισόδημα 6.000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ
- με εισόδημα 9.000 ευρώ, ενίσχυση 250 ευρώ.
H αναβολή και οι τοποθετήσεις στη Βουλή
Οι δραματικές εξελίξεις, με την απώλεια ανθρώπινων ζωών σε περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία, προκάλεσαν, μεταξύ άλλων, την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν προγραμματιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η συζήτηση και η ψήφιση του ν/σ για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.
Οι ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το «κατεπείγον», όπως εκφράστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση των Επιτροπών, επικέντρωσαν στο επιχείρημα ότι θα έπρεπε να δοθεί απαραίτητος χρόνος σε όλες τις πλευρές να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις ως προς το πού είναι αναγκαίο να δοθεί το μέρισμα, ώστε να είναι αποδοτικό και για τις οικογένειες και για την ανάπτυξη. Κόντρες εκδηλώθηκαν και με αφορμή τη χρήση του όρου «υπεραπόδοση» που χρησιμοποίησε ο κ. Τσακαλώτος. «Να είναι πιο προσεκτικός ο υπουργός όταν μιλάει για “υπεραπόδοση”. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για υπερφορολόγηση, υπερεξόντωση της κοινωνίας», σχολίασε ο κ. Ι. Βρούτσης (Ν.Δ.). Προσπάθεια «κατεπείγουσας» αλλαγής της πολιτικής ατζέντας, εξαιτίας των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά και στην υπόθεση Καμμένου, απέδωσε στην κυβερνώσα πλειοψηφία ο κ. Ι. Κουτσούκος (ΔΗΣΥ). Εκ μέρους της Εν. Κεντρώων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «βιαστικές –όπως η τωρινή– ενέργειες της κυβέρνησης οδήγησαν και προ έτους την αντίστοιχη διαδικασία σε σημαντικά λάθη, όπως –τότε– η χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος σε ανθρώπους που δεν το δικαιούνταν, ανάμεσά τους εν ενεργεία βουλευτές, που έχουν και την ιδιότητα συνταξιούχου».
Συζητήθηκαν, τέλος, ευρέως και οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών ότι ως «μεσαία» και όχι φτωχή οικογένεια θεωρείται σήμερα μια τετραμελής με εισόδημα από 12.000 έως 18.000 ευρώ ετησίως. Η αντιπολίτευση συνεχίζει να κάνει λόγο για φτωχοποίηση των ελληνικών οικογενειών και της μεσαίας τάξης από την κυβερνητική πολιτική.
ΠΗΓΗ: www.aftodioikisi.gr