Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Τα δώρα των Χριστουγέννων δίνονται με πολλή αγάπη από τους γονείς και τα παιδιά ανυπομονούν από νωρίς. Άραγε, υπάρχει δώρο που δεν είναι ρούχο/παιχνίδι/βιβλίο και ταυτόχρονα διδάσκει το μήνυμα της αγάπης;

Ο λόγος που δίνουμε δώρα είναι για να δείξουμε την αγάπη μας. Ξοδεύουμε χρόνο και χρήμα για να βρούμε κάτι που επιθυμεί ο αποδέκτης και με αυτόν τον τρόπο να του δείξουμε πόσο καλά τον ξέρουμε και πόσο τον νοιαζόμαστε.

Επίσης, με τα δώρα νιώθουμε εμείς καλά, αφού προσφέρουμε χαρά σε κάποιον άλλον.

Η κατεξοχήν γιορτή ανταλλαγής δώρων είναι τα Χριστούγεννα Τα παιδιά, από πολύ μικρά, μαθαίνουν να περιμένουν τον Άγιο Βασίλη και πολλοί γονείς μπαίνουν σε μεγάλο κόπο για να διατηρούν τον μύθο του αγίου που φέρνει δώρα στα παιδιά.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί γονείς αγχώνονται αρκετά αυτήν την περίοδο, είτε γιατί τα παιδιά ζητούν δώρα πολύ ακριβά είτε γιατί ψάχνουν να βρουν το τέλειο δώρο για παιδιά που ήδη έχουν όλα τα καλά.

Στην πραγματικότητα, δεν έχουν άδικο που αγχώνονται. Τι μπορείς να προσφέρεις σε κάποιον που ήδη έχει αρκετά ρούχα και παιχνίδια; Και γιατί αυτό το δώρο να είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα παιχνίδια που του προσφέρεις τον υπόλοιπο χρόνο;

Αν το καλοσκεφτούμε,  το νόημα των Χριστουγέννων, δεν είναι απλώς αγορά (ακριβότερων) δώρων. Το αληθινό νόημα της γιορτής είναι η ανιδιοτελής προσφορά και η αγάπη και αυτό δεν διδάσκεται πάντα με ένα όμορφο δώρο από πολυκατάστημα.

Το δώρο που δείχνει πραγματική αγάπη προς τον παραλήπτη είναι αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις επιθυμίες του. Το αγαπησιάρικο δώρο είναι αυτό που δείχνει ότι έχεις βάλει μεράκι και σκέψη σε αυτό που δώρισες, γιατί το διάλεξες μόνο για τον συγκεκριμένο παραλήπτη και για κανέναν άλλον.

Τι θα μπορούσε, όμως, να είναι αυτό;

1. Χειροποίητα δώρα

Μια ωραία ιδέα είναι τα χειροποίητα δώρα από τα χεράκια μας, μιας και είναι μοναδικά και απευθύνονται μόνο στον συγκεκριμένο παραλήπτη. Είναι δώρα που κρύβουν ψάξιμο, προσωπική προσπάθεια και πολύ, πολύ συναίσθημα.

Όταν λέμε χειροποίητα δώρα εννοούμε μια κατασκευή, ένα κολάζ φωτογραφιών, ή ακόμα και ένα τραγούδι γραμμένο μόνο για αυτήν την στιγμή.

 

2. Προσφορά εμπειρίας

Άλλη ωραία ιδέα είναι η προσφορά μιας εμπειρίας είτε αυτό σημαίνει ένα κυνήγι θησαυρού με μικρά δωράκια που συμβολίζουν κάτι, είτε μια κάρτα μέλους για το Πλανητάριο, είτε ακόμα και μια εκδρομή για ψάρεμα με τον θείο που ζει σε άλλη πόλη.

Σύμφωνα με έρευνες, ο αποδέκτης χαίρεται και θυμάται περισσότερο τέτοια δώρα, γιατί τα συνδέει με ευχάριστα συναισθήματα και αναμνήσεις.

3. Κουπόνια κοινών δραστηριοτήτων

Τα κουπόνια είναι τρυφερό δώρο για μικρούς και μεγάλους. Κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε μια δραστηριότητα που το παιδί μπορεί να εξαργυρώσει όποτε θέλει και μπορεί να είναι κάτι που κάνει σπανίως όλη η οικογένεια μαζί (π.χ χορός στο σαλόνι) ή ακόμα και ποτέ (βόλτα με τα ποδήλατα στο βουνό).

Μια πετυχημένη, κοινή δραστηριότητα γονιών- παιδιών δημιουργεί όμορφα συναισθήματα που δεν ξεχνιούνται ποτέ.

4. “Εγώ είμαι ο Άγιος Βασίλης”

Είτε είστε από τους γονείς που δεν καλλιέργησαν ποτέ τον θρύλο του γαλαντόμου παππούλη, είτε τα παιδιά σας έμαθαν την πικρή αλήθεια, αυτή η ιδέα είναι για εσάς.

Μάλιστα, είναι αυτή που κατεξοχήν διδάσκει το νόημα της προσφοράς και ταιριάζει ιδανικά με το πνεύμα της γιορτής.

Βρείτε κάποιον σε ανάγκη και προσφέρετε του κάτι που χρειάζεται, αφήστε ένα ανώνυμο δωράκι στον περίεργο γείτονα, κάντε εθελοντισμό, δώστε δώρα σε ιδρύματα, γίνετε εσείς ο Άγιος Βασίλης για κάποιον που δεν έχει να περιμένει δώρα φέτος.

Μην ξεχνάτε, χαρά που μοιράζεται, πολλαπλασιάζεται. Χρόνια πολλά σε όλους!

ΠΗΓΗ: www.meletontas.gr